Herinneren jullie zich mijn blaadjes met enkel aardpeer nog? Ik was toen completely blown away! Zo zot dat je van enkel aardpeer – zonder bloem, zonder ei of wat dan ook – van die leuke blaadjes kan maken. Toen ik op Instagram de post van Eaters Manifesto tegenkwam (zonder recept) voor langzaam gegaarde en afgebrande zalm met aardappel tuiles en mierikswortelcrème, wilde ik het erop wagen: wat lukt met aardpeer zou vast ook lukken met aardappel, want die bevatten veel zetmeel toch? Wel, kijk! Het lukte inderdaad!
Meer zelfs, moest ik de blaadjesvormen destijds met aardpeer 4 keer insmeren, dan lukte het voor de aardappel tuiles al na 2 laagjes. Hoera! Ik ben zo blij als een ei wanneer ik dingen uitprobeer en die dan ook van de eerste keer lukken. Ik word dan toch misschien ooit nog een echte chef. 🙌 Of om het met de woorden van Will te zeggen: hoop doet leven!
Niet dat ik de ambitie heb om chef te worden, hoor. Integendeel zelfs. Ik zou de stress nooit aankunnen. Alle respect voor chefs die springen en hun eigen restaurant beginnen. Ik ben sowieso geen ondernemer en ben gesteld op het “comfort” van mijn vaste job. Vergis je niet, hier komt ook stress bij kijken, hoor: deadlines, rapporteringen aan de klanten die alsmaar veeleisender worden, constant switchen tussen klanten en alles doen om die allemaal te pleasen,… Ah, elke job heeft zijn plus- en minpunten zeker? En het gras is altijd groener aan de overkant. Ik blijf dus tot aan mijn pensioen werken als social media expert bij Wax. Tenzij morgen Club Brugge aan komt kloppen, natuurlijk. Of een kookmagazine. Of een merk dat iemand zoekt om recepten te ontwikkelen en demo’s te geven. Maar die zullen wel geen interesse hebben in een oude stresskip als ik! 😅
Ik serveerde de afgebrande zalm op een bord van de Facet collectie van Chic Tableware.
Langzaam gegaarde en afgebrande zalm, aardappel tuiles, mierikswortelcrème
Equipment
- 1 Vacumeertoestel
- 1 sous-vide toestel type Anova
- 1 Bunzenbrander
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
Voor de zalm:
- 4 mooie zalmhaasjes
- Olijfolie
- Peper en zout
Voor de aardappel tuiles:
- 2 grote aardappels, type Bintje
- Zout
Voor de groene asperges:
- 8 groene asperges
- Boter
- Peper en zout
Voor de peterselieolie:
- 1/2 bosje peterselie
- 1 dl olijfolie
- Zeezout
- 1 snufje witte peper
Voor de mierikswortelcrème:
- 1 el mierikswortel (uit een potje)
- 300 ml zure room
- Witte peper en zout
Voor de afwerking:
- Allerlei soorten eetbare bloemen en tuinkruiden (in mijn geval: nasturtium, borage, goudsbloem, viooltjes, dille,…)
Instructies
Voor de zalm:
- Stel het sous-vide apparaat in op 46° C en laat het water verwarmen.
- Breng de zalm op smaak met peper en zout.
- Doe de zalm samen met wat olijfolie in de sous-vide zak en trek vacuüm.
- Leg de sous-vide zak in het warmwaterbad en stel de timer in op 1 uur.
- Haal na 1 uur de zalm uit de zak, dep droog en brand de zalm à la minute af met een bunzenbrander.
Voor de aardappel tuiles:
- Schil en kook de aardappelen en cutter ze glad (je krijgt een elastische massa, maar dat is OK).
- Smeer de zalf uit in de blaadjesvormen en laat de blaadjes drogen in de oven gedurende 14 min op 85° C.
- Haal de vormen eruit en smeer opnieuw in met de zalf van aardappel en zet terug in de oven gedurende 14 min.
- Frituur de blaadjes net voor het serveren heel kort krokant in de friteuse op 180° C.
- Strooi er zout over.
Voor de groene asperges:
- Schil de groene asperges onderaan (de onderste 4 cm ongeveer) en verwijder het harde kontje.
- Kook de groene asperges beetgaar in kokend gezouten water in een paar minuten: dit duurt zo’n 3 tot 5 min.
- Verfris de groene asperges meteen in ijswater om de groene kleur te fixeren.
- Haal de groene asperges net voor het serveren kort nog even door de boter, kruid met peper en zout.
Voor de peterselieolie:
- Snij het harde gedeelte van de stelen van de peterselie weg.
- Passeer deze olie door een zeef (dit kan door de olie een nacht te laten staan in de zeef met een neteldoek) tot je een bijna heldere, frisgroene olie bekomt.
Voor de mierikswortelcrème:
- Roer de zure room glad.
- Breng op smaak met zout en (witte) peper.
- Roer de mierikswortel erdoorheen.
- Doe de mierikswortelcrème in een spuitflesje.
Voor de afwerking:
- Schik de zalm op het bord en leg er 2 groene asperges op.
- Spuitjes dotjes mierikswortelcrème op de asperges en schik hierop de aardappel tuiles.
- Werk af met de eetbare bloemen en kruiden.
- Lepel rondom wat peterselieolie en serveer meteen.
Bron: recept geïnspireerd op de Instagram foto van Eaters Manifesto, maar volledig zelf ‘uitgekiend’.
Goedenavond Myriam,
Ik zag die leuke tuille die u heeft gemaakt met de coronamail,
Ik heb die mail inmiddels ook in huis maar weet geen recept er voor,
heeft u misschien een recept.
Ik zie uw antwoord graag te gemoet.
Vr. gr.
Willem
Die tuile met de corona mall is het kaaskrokantje. Als je trouwens even zoekt op Foresta op mijn blog, dan vind je zeker 7 recepten van tuiles die je in die corona mal of andere kunt maken. Succes!
Goedenavond Myriam,
Bij die bief tartaar zat een leuk tuille .
inmiddels heb ik ook een coronamall.
maar het recept van de tuille stond er niet bij.
heeft u die misschien nog.
Ik wacht op uw antwoord.
Vrgr.
Willem
Dag Willem,
Toch wel hoor, die tuile is het kaaskrokantje.
Succes!
Dank u voor de snelle reactie, ik ga het uit proberen..
Fijne avond
Mooi voor het oog maar de smaken vond ik vrij gewoontjes.
Beste Myriam, Het blijft weer een feest om naar al je recepten te kijken. Vraagje, in bovengenoemd recept staat “cutter de aardappel glad”. Wat bedoel je hier precies mee, pureren? Met name omdat er staat dat er een elastische massa ontstaat, iets dat bij pureren niet het geval is lijkt me. Dank voor hulp!
Cutteren = blenderen. En de elastische massa is in het geval van de tuile niet erg!