Krijg je in januari nog familie of vrienden over de vloer (of ben je zoals ik al aan het nadenken hoe je jouw wederhelft culinair wil verrassen met Valentijn)? Dan is deze tartaar van zalm met panna cotta van wasabi en geroosterde langoustine een voltreffer. 1. Niet moeilijk, 2. een lust voor het oog dankzij het te gekke patroon en 3. een superlekkere combo met ingrediënten waarvoor je niet eerst heel België moet afschuimen. Wat wil je nog meer?
Je kan kiezen voor rauwe zalm die je kort marineert (zoals in dit recept), of je kan opteren voor gerookt zalmhaasje. Ik koos voor dat laatste. Voor de afwerking heb je de keuze tussen kaviaar of haringeitjes. Ook hier koos ik voor dat laatste. Het is hier niet alle dagen van kreeft, langoest, truffel en kaviaar, hoor, moesten jullie dat denken. Het is crisis voor iedereen. 😅
Voor wie zich afvraagt hoe het kan dat die panna cotta van wasabi zo netjes blijft en niet uitloopt, dat is heel eenvoudig: je legt je bord (of in mijn geval een leisteen) gewoon een half uurtje in je diepvries. Zodra je de panna cotta van wasabi op het bord uitschenkt, stijft die op. Easy, peasy!
Tartaar van zalm met panna cotta van wasabi en geroosterde langoustine
Equipment
- 1 Bunzenbrander
Ingrediënten
- (Gerookt) zalmhaasje
- Langoustines
- 2,5 dl volle room
- Wasabipasta, naar smaak
- 1 scheutje sushiazijn
- 1 1/2 blaadje gelatine, 3 g/blaadje
- 1 sjalotje
- 1 potje haringkaviaar
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Breng de ongezoete room op smaak met wasabi en een klein beetje sushiazijn. Warm lichtjes op en los er het in koud water geweekte blaadje gelatine in op.
- Maak tartaar van een deel van de zalm, breng deze op smaak met zout, peper, olijfolie en gesnipperde sjalot.
- Doe deze in een kleine rechthoekige steker. Snijd een gedeelte van de zalm in dunne vierkante plakjes en schik deze op een ijskoud bord in een vierkante steker.
- Giet hiertussen voorzichtig de panna cotta van wasabi. Door het koude bord zal de panna cotta snel opstijven.
- Bestrijk een langoustine met olijfolie en brand deze kort af met een gasbrander.
- Leg de langoustine naast de panna cotta van wasabi en werk af met een beetje haringkaviaar.
- Ik werkte het bord nog af met limoenrasp, Shiso Purple en Affilla Cress®.
- Serveer meteen.
Bron: recept van de website FoodXperience.
ziet er fantastisch uit….
Dit vind ik nu een top gerecht qua samenstelling.
Ik ben nu al aan het watertanden en sta in de startblokken het te gaan prepareren
Succes en smakelijk, Willem!
Schitterend uitziend recept. Ga ik zeker maken. De uitsteekvorm is die 4 x 4 cm en de stukjes zalm 1 x 1 cm?
Dag Frans,
Nee hoor, de stukjes zalm zijn 2,5 cm x 2,5 cm. Mijn vierkante uitsteker is nl. 10 x 10 cm.
Succes en smakelijk!
Voor hoeveel pers is dit recept ik zou dit willen maken voor 10 pers ziet er fantastisch uit
Dat klopt, Karina. Ik geef ook geen hoeveelheden op voor de zalm en langoustines. Voor 10 personen zal je dus 10 langoustines nodig hebben. Voor het zalmhaasje moet je kijken dat je er per persoon 8 mooie vierkantjes kan uitsnijden. Met de afsnijdsels maak je dan de tartaar.
Succes en smakelijk!