Hap en Tap logo zonder streep
Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene preiolie

Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene prei-olie

30 nov 2022 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Wanneer mijn foodie friend Ann een reel met me deelt, dan heeft ze meteen mijn aandacht. En al zeker wanneer ze daar nog bij noteert: “Kunnen we misschien een volgende keer doen”. Met “een volgende keer” bedoelt ze: wanneer we 1 keer in de maand samen koken met de ingrediënten van Rob. Dat is een traditie die ontstaan is tijdens Corona en die we dus nu al meer dan 2 jaar in ere houden. Tijdens de week beslissen we wat we willen klaarmaken, op vrijdag doe ik de boodschappen en op zondag koken we. Ondertussen is ons duo-koken al geëvolueerd tot een trio-koken en kwam Kelly erbij. Na de aardappeldonut moscovite, was deze millefeuille van coquilles met een sabayon van Straffe Hendrik en groene prei-olie het tweede gerecht dat we zondag uit onze casserollen toverden.

We hadden alleen een reel om ons op te baseren en moesten voor de rest improviseren. Wel, dat kunnen we, al zeg ik het zelf. Zo was op de reel te zien dat Diego het filodeeg alleen maar tussen 2 bakplaten afbakte, maar dat beviel ons niet. Dus bakten we het eerst 5 minuten tussen 2 bakplaten en daarna nog 5 minuten zonder bakplaat zodat het mooi kon kleuren. Gelukt? Check! De kruidenboter maakten we uit de losse pols. Gelukt? Check! En voor de sabayon koos ik ervoor om te werken met Straffe Hendrik Tripel. Zo werkte ik meteen mijn 3de (betaald) recept voor brouwerij De Halve Maan af (en kan ik straks met een extra spaarcentje naar Honolulu vertrekken 😅). Gelukt? Check!

Het enige dat beter kon, was de rooksmaak van de kruidenboter. Ik heb zo geen rooktoestelletje als Diego en we probeerden het dus door er gerookt paprikapoeder, gerookt zout en rookaroma aan toe te voegen. Misschien was ik te zuinig met al die ingrediënten, want de rooksmaak kwam niet door. Was dat erg? Helemaal niet. Het was écht lekker zoals het was. Nog 1 tip: voorzie misschien 1 laagje minder, als je dit wil serveren in een uitgebreid menu. Vijf lagen filodeeg met daartussen 4 lagen coquilles is wat veel.

Ik serveerde deze millefeuille van coquilles op een passend bord in de vorm van een schelp, #gekregen van Hip Tafelen.

Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene preiolie

Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene preiolie

Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene prei-olie

Voorbereidingstijd 40 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de kruidenboter:

  • 200 g zachte boter
  • 20 g bieslook, fijngesneden
  • 20 g dille, geplukt en fijngesneden
  • 20 g platte peterselie, fijngesneden
  • 2 kleine sjalotjes, fijngesnipperd
  • Gerookt paprikapoeder
  • Gerookt zout
  • Rookaroma, facultatief

Voor de coquilles:

  • 16 mooie coquilles

Voor de groene prei-olie:

  • 2 preien alleen het groen
  • 2 dl olijfolie

Voor het filodeeg:

  • 1 pakje filodeeg
  • Poedersuiker

Voor de sabayon van Straffe Hendrik:

  • 4 eidooiers
  • 1,5 dl Straffe Hendrik Tripel
  • 30 g boter
  • Citroensap
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de kruidenboter:

  • Meng alle ingrediënten tot een kruidenboter.

Voor de coquilles:

  • Was de coquilles en dep ze droog.
  • Bak de coquilles heel kort aan beide zijden in een 2 flinke eetlepels kruidenboter. De coquilles moeten nog glazig zijn.
  • Snijd elke coquille in 4 dunne plakjes.

Voor de groene prei-olie:

  • Doe het preigroen in de blender. Giet er 2 dl olijfolie bij en mix glad. Passeer door een zeef.

Voor het filodeeg:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Smelt de kruidenboter en smeer een vel filodeeg ermee in.
  • Schik er nog een vel filodeeg op. Smeer ook dit in met gesmolten kruidenboter.
  • Duw met een gekartelde uitsteekring (met een gekarteld taartvormpje lukt het ook) 5 cirkels uit het deeg.
  • Zeef poedersuiker over de filodeeg rondjes.
  • Leg de filodeeg rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg er een vel bakpapier op en dek af met een bakplaat.
  • Bak in de voorverwarmde oven gedurende 5 min.
  • Haal de bovenste bakplaat en het vel bakpapier eraf en laat nog 5 min verder kleuren in de oven.

Voor de sabayon van Straffe Hendrik:

  • Klop de eidooiers au bain-marie (boven een pan met heet water) los.
  • Voeg het bier beetje bij beetje toe en klop goed tot er een lobbig geheel ontstaat.
  • Klop vervolgens de boter erdoor.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Afwerking

  • Maak een torentje van 5 laagjes filodeeg en 4 lagen coquilles.
  • Schep er een lepel sabayon van Straffe Hendrik over.
  • Drizzle er tot slot wat prei-olie over.
  • Werk af met plukjes dille.
Trefwoord coquilles, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, kruidenboter, preiolie, sabayon, Straffe Hendrik

Bron: recept geïnspireerd door de reel van Diego Alary (zijn video bekijken kan zeker helpen bij het maken van dit recept).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.541 andere abonnees

ARCHIEF

15 Reacties

  1. Karin

    Wouw… Myriam … geen woorden voor … Je maakt het ons moeilijk om te kiezen voor Kerst hé, met al deze topgerechtjes !!
    Dikke proficiat, je hebt het weeral eens gedaan !! 🙂 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Karin! Veel plezier met kiezen en koken!

      Antwoord
  2. Elianevanlombeek2@gmail.com

    Hallo
    Ik weet dit is niet het juiste recept waar ik een vraag over heb. Maar ik zag reactie staan en vermits ik een oen ben met dit toestel wou ik toch graag mijn vraag hier stellen.
    Ik wil chocolade potjes maken om nadien op te vullen. Geen te grote.
    Welke silicone mal kan ik daar voor gebruiken .
    Alvast een dikke dankuwel
    Eliane

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Eliane,
      Ik ga je het antwoord hierop schuldig moeten blijven. Ik vrees dat als je grote mallen gaat omhullen met chocolade dat die dan gaan breken wanneer je de chocolade eruit wil drukken. Ik heb totaal geen ervaring met chocolade. Sorry!

      Antwoord
  3. Marinette

    Allereerst succes in Honolulu geniet ervan.!
    Gerookte boter is ook te koop!
    Dit voor diegene die geen rookoventje hebben

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ooooh waaaw, Marinette, wat een toptip is dit! Nog nooit gezien.
      Mercikus!

      Antwoord
  4. Piet Coucke

    Hallo Myriam, ik ga deze maken als voorafje op een komend jachtdiner!
    Beste groeten, Piet

    Antwoord
    • Jorden Kranenburg

      Hoi Myriam,

      Deze avond dit prachtige gerechtje gemaakt, echt waanzinnig lekker. Ik kreeg alleen de sabayon niet goed stevig/lobbig. Enig idee waar dit aan kan liggen?
      In alle sabayon recepten die ik verder zie moet suiker worden toegevoegd. Kan het zijn dat het ligt aan het gebrek aan suiker in dit recept?

      Ik ben erg benieuwd.

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Nee hoor, zeker geen suiker. Dit is een hartig recept.
        Als je deze video bekijkt https://www.instagram.com/p/Cjk0O4MIIF0/ dan zie je ook dat er geen suiker wordt toegevoegd.
        Normaal moeten de eieren voor voldoende binding zorgen. Misschien heb je ze niet warm genoeg laten komen: eieren beginnen te binden vanaf 82° C. Let op: je mag ze ook niet warmer laten worden, want dan krijg je een omelet…

        Antwoord
        • Jorden Kranenburg

          Ah super bedankt voor de link. Ik zal het eens proberen!

          Antwoord
  5. Sophie

    Zou je dit ook kunnen maken met witte wijn in de sabayon of toch best flesje bier gaan halen? Zijn geen bierdrinkers en weet niet of ze per flesje te koop zijn

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik zou toch kiezen voor bier hoor. Je zal dit wel per flesje kunnen kopen.

      Antwoord
  6. Chantal Van Huffel

    Wordt dit voorgerecht koud of warm geserveerd?
    Mvg, Chantal

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Millefeuille van coquilles, sabayon van Straffe Hendrik, groene prei-olie

by Myriam Minne time to read: 3 min
15