Ik maakte onlangs nog een Beef Wellington, een klassieker die aan een heropmars bezig is. Geheel terecht trouwens! Maar een Foie Wellington, neen, daar had ik nog niet van gehoord. Ik vond het een topidee en het bleek niet eens moeilijk te zijn.
Ik serveerde het gerecht op een bord van Sanodegusto dat niet minder dan 45 min warm blijft, ideaal om dus op het gemak te kunnen dresseren, serveren en opeten.
Recept voor Foie Wellington, gekaramelliseerd witlof, stoofpeertje
(Voor)bereiden: ± 1 u
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de Foie Wellington:
1 rol eendenlever (230 g)
1 rol bladerdeeg
200 g champignons
50 g Ganda ham
Boter
Peper en zout
Voor de stoofpeertjes:
4 stoofpeertjes
1 l rode wijn
2 dl water
170 g rietsuiker
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
Voor het witlof:
6 kleine stronkjes witlof
2 el poedersuiker
2 el boter
2 el water
Voor de afwerking:
Gelei van kweepeer (recept hier)
Een handje bospaddenstoelenmengeling
1 sjalot
1 teentje look
Boter (ik gebruikte de Chef van Carlsbourg, aangezien die hoge temperaturen aankan zonder te verbranden)
Vene Cress®
Werkwijze
Voor de Foie Wellington:
Leg de rol eendenlever in de vriezer.
Hak de champignons fijn met behulp van een keukenmachine.
Bak de gehakte champignons uit in een klontje boter en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de ham in dunne plakken.
Bebloem de werkbank en rol het bladerdeeg hierop uit.
Prik het bladerdeeg in met behulp van een vork.
Leg de gesneden, gedroogde ham op het bladerdeeg, vervolgens de uitgebakken paddenstoelen en tot slot de bevroren rol eendenlever.
Rol strak op en bestrijk het bladerdeeg met eidooier.
Bak af in een oven van 200° C gedurende ca. 20 min.
Voor de stoofpeertjes:
Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan.
Breng de wijn met het water en de specerijen aan de kook. Draai het vuur lager en voeg de peertjes toe. Laat ca. 40 min. op een zacht vuur koken.
Laat de peertjes afkoelen in de wijn.
Voor het witlof:
Ontdoe het witlof van de lelijkste buitenste bladeren. Snijd aan de onderkant een stukje af en snijd het in lengte door.
Verhit in koekenpan met antiaanbaklaag de boter en bak de 12 witlof helften in ca. 3 min.
Voeg poedersuiker toe en laat karamelliseren.
Voeg water toe en gaar het witlof met het deksel op de pan gedurende ca. 3-5 min.
Voor de bospaddenstoelen:
Maak (indien nodig) de paddenstoelen schoon met een droog doekje of een borsteltje. Als de onderkant van de steeltjes verhard is, dan kan je die afsnijden.
Snij de grotere paddenstoelen met een scherp mes in stukken.
Smelt een klontje boter in een braadpan, en bak daarin de sjalot, de look en de paddenstoelen op een matig vuur.
Afwerking
Schik alles op warme borden zoals op de foto.
Werk af met enkele blaadje Vene Cress®.
Bron: recept uit het kerst magazine van Hanos.
0 reacties