Fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus

Fazant, da’s een feestje… dat jammer genoeg soms ook op een ‘begrafenis’ kan uitdraaien. 😉 Er gaat niks boven een sappige fazantenfilet. Helaas komt het beestje nog al te vaak als een taaie, uitgedroogde lap vlees op het bord. Maar niet zo bij mij. Ik trok de filets eerst vacuüm samen met wat hazelnootboter en enkele blaadjes salie en gaarde die in mijn stoomoven. Daarna werd de fazant heel kort gekleurd in de pan. De perfecte cuisson. Niks droog, niks taai!

Heb je geen vacumeertoestel en/of geen stoomoven, dan zou je de fazantenfilet kunnen ‘verpakken’ in pancetta bv. De pancetta rond de fazant zal het uitdrogen tegengaan. In dat geval kleur je de fazant eerst in de pan en gaar je hem daarna verder in de oven.

Gerecht gepresenteerd op een Polar wit bord van Orcacool.

 

Fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus

Ingrediënten voor 4 personen

8 pastanestjes (verse) tweekleurige linguini
4 fazantenfilets
50 g geklaarde boter met salie
400 g verse boschampignons (trompette de la mort, cantharellen, pieds de mouton,…)

Voor de champignon-graanmosterdsaus:
50 g boter
1 grote sjalot, fijngesnipperd
500 g champignons de Paris in kwartjes
4 dl kippenbouillon
1 dl droge witte wijn
200 g mosterd met graantjes (bijv. Camp’s)
Verse rozemarijn, gehakt

 

Fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus

Bereiding

Kook de verse linguini in ruim, lichtgezouten water.

Kleur de fazantfilets aan in de geklaarde boter en gaar verder, afgedekt onder alufolie, in een voorverwarmde oven van 160° C gedurende een 8-tal minuten (eventueel in pancetta gewikkeld).

Ik koos evenwel voor de bereidingswijze die ik deze week geproefd had in hotelschool Spermalie:
Ik smolt 75 g boter tot hazelnootkleurig (beurre noisette) en liet die afkoelen. Ik kruidde de fazantenfilets enkel met peper, plaatste ze in een kookzak, lepelde er wat beurre noisette bij, stak er ook nog 4 salieblaadjes bij en trok de zak vacuüm.
Ik gaarde de filets in mijn stoomoven gedurende 20 minuten op 65° C.
Ik haalde ze uit de zakken, depte ze droog en kleurde ze kort aan beide zijden in een hete pan met bruisende boter. Sappige fazantenfilets verzekerd!

Stoof in dezelfde pan de geborstelde boschampignons aan.

Maak de saus: stoof de sjalot glazig aan met de champignons. Blus met de witte wijn en de kippenbouillon. Laat een 4-tal minuten zacht inkoken. Mix en passeer door een fijne zeef en werk af met de graanmosterd en de gehakte rozemarijn.

 

Presentatie

Presenteer de linguini met de boschamignons.
Schik daarbij de versneden fazantenfilet en werk af met de champignon-graanmosterdsaus.

 

Fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus

 

Bron: recept afkomstig van de website van Knack Weekend.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: