In bierbeslag gefrituurde skrei met currysaus

Nu Kerst achter de rug is, kan ik beginnen aftellen naar… Valentijn! Valentijn is de enige keer in het jaar wanneer ik nog een menuutje voorstel. Pasen, Halloween, Sinterklaas,… daar doe ik niet aan mee. Kerst is mijn ding (en van jullie ook blijkbaar, mijn kerstmenu 2018 werd ondertussen op 1 dikke week tijd 4681 keer bekeken) en in tweede instantie Valentijn. Ja, ik ben een romantische ziel. Toen ik dit recept voor in bierbeslag gefrituurde heek met currysaus zag, moest ik direct aan Valentijn denken:
1. het recept is helemaal niet moeilijk en dus ideaal voor wie niet goed kan koken maar wél zijn/haar partner culinair wil verwennen,
2. ik zou de heek vervangen door skrei, dé love fish die enkel rond Valentijn verkrijgbaar is en
3. de curry en piment d’Espelette zorgen voor de pikante toets… De … vul je zelf maar in.

Uiteraard houd ik jullie niet tegen mochten jullie dit recept voor jullie nieuwjaarsdiner willen gebruiken. Ik kan het begrijpen dat jullie niet willen/kunnen wachten tot Valentijn om het te proeven. 😁

 

In bierbeslag gefrituurde skrei met currysaus

 

Recept voor in bierbeslag gefrituurde skrei met currysaus

(Voor)bereiden: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Nodig voor 4 personen:
4 stukken skrei (of heek, of schelvis of kabeljauw met vel) van 80 g
2 dl pils
150 g zelfrijzende bloem
1 tl zout
Limoenzeste en piment d’Espelette

Voor de currysaus:
1 fijngesneden ui
2 teentjes look
2 el boter
1 el currypoeder
2 dl zoete “late oogst” wijn
5 dl kippenbouillon
2 dl kokosmelk
Zeste en sap van 1 limoen
Snufje zout

 

Werkwijze

Klop bier, bloem en zout tot een beslag. Bloem de skrei, dip de skrei in het beslag en frituur de skrei op 180° C tot die goudbruin ziet.

Fruit voor de saus ui en look aan in een beetje boter. Voeg het currypoeder toe wanneer de ui zacht is en fruit het geheel nog een minuut. Voeg de zoete wijn toe en laat het geheel reduceren tot de uienmassa glazig is. Voeg dan kippenbouillon toe en reduceer tot de helft. Voeg dan kokosmelk, limoensap en geraspte limoenzeste toe. Kruid met een snufje zout. Passeer de saus door een vergiet. Mix voor het beste resultaat vlak voor het serveren de saus met een handmixer.

Serveer een paar lepels schuimige saus in een bol plaats daarop het gefrituurde stuk skrei. Werk af met zeste van limoen, piment d’Espelette en een snufje zout.

 

In bierbeslag gefrituurde skrei met currysaus

 

Bron: recept van Michael Yates van Sail & Anchor in het december nummer van Culinaire Ambiance.

In bierbeslag gefrituurde skrei met currysaus

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: