Hap en Tap logo zonder streep
Kweeperengelei en noten-rozijnenbrood

Kweeperengelei en noten-rozijnenbrood

21 nov 2018 | Brood, Confituur

Twee recepten voor de prijs van 1 vandaag: kweeperengelei en noten-rozijnenbrood.

Whoop whoop! Groot nieuws: ik werd door Panasonic uitverkoren om op hun website Experience Fresh ambassadrice te zijn voor België!! How cool is that? Ik verklapte jullie al dat ik hun nieuwste broodbakmachine, de Croustina, kreeg om uit te testen, maar dit gaat dus nog een stapje verder. Panasonic betaalt mij om 5 recepten te creëren met het toestel. (Vreugdedansje: ik wil graag (een) nieuwe oven(s) in mijn keuken – en ik heb een dure smaak (ahum!) – en weet dus al meteen aan wat ik deze centjes ga opdoen!). Deze partnership heb ik onrechtstreeks te danken aan het feit dat ik in 2017 de Belgian Foodblog Award won in de categorie Best Baking & Sweets. Hierdoor stond ik in september in het magazine Inflight van Brussels Airlines. Dat artikel werd opgemerkt door een van de topmannen van Panasonic en de rest is geschiedenis…

Nu kan je niet alleen brood bakken in de Croustina, je kan er ook confituur in maken. Ik nam de proef op de som en maakte er deze kweeperengelei in, superlekker bij een kaasplank! In een moeite door (verkeerde woordkeuze, want ’t is eigenlijk totaal geen moeite!) bakte ik er ook nog een broodje in: een noten-rozijnenbrood. Ik wilde wel eens controleren of die belofte van een krokante korst wel klopte. Wel ja, ze klopt volledig. Het brood kwam er krokant uit en meer zelfs, het zag er ook nog artisanaal uit (zie mijn topshot foto een beetje lager). En neen, dat vertel ik heus niet omdat ik er cash voor krijg. Moest het niet zo zijn, dan zou ik het gewoon doodzwijgen. Eerlijk duurt het langst!

Voor de kweeperengelei gebruikte ik gewone suiker i.p.v. confituursuiker. Kweeperen hebben een hoog pectinegehalte, waardoor het perfect lukt met gewone suiker.

Voor het noten-rozijnenbrood koos ik gemakkelijkheidshalve voor een All-in mix, maar je kan evengoed kiezen om eigenhandig je deeg samen te stellen: 1 tl droge gist, 400 g harde bloem voor volkorenbrood, 20 g boter, 1 1/2 tl suiker, 1 3/4 tl zout, 300 ml water, 45 g noten, 20 g rozijnen.

Bij gebrek aan de Croustina broodbakmachine, kan je de kweeperengelei en het noten-rozijnenbrood uiteraard nog altijd op de klassieke manier maken: de kweeperengelei in een pot op het vuur en het brood als volgt: voeg 280 ml water toe voor 500 g All-in mix. Kneed grondig tot een veerkrachtig deeg, gedurende 6 à 8 min. Laat het deeg vervolgens gedurende 30 min rijzen. Vouw het toe, voeg de rozijnen en noten toe en breng het in de juiste vorm. Laat opnieuw 30 min rijzen. Bak het brood af in de oven (200°C) gedurende 35 min.

 

 

Kweeperengelei en noten-rozijnenbrood

 

Recept voor kweeperengelei

(Voor)bereiden: ± 5 min
Bereiding in de Croustina: ± 1 u 30

Ingrediënten voor de kweeperengelei:
375 g kweeperen
250 g suiker (gewone suiker, geen confituursuiker)
1/2 citroen

 

Werkwijze:
Snijd de kweeperen in twee en verwijder het klokhuis. Schillen hoeft niet! Snijd ze in grove stukken.

Ontdoe de halve citroen van de schil en de pitten.

Doe de stukken kweepeer en citroen samen met de suiker in een blender en mix op volle kracht.

Doe dit mengsel in het bakblik van de broodbakmachine, sluit het deksel en kies het programma 18 voor confituur. Stel de timer in op 1 u en 30 min.

Doe de kweeperengelei in een bakje zodra hij klaar is en laat volledig afkoelen.

Je kan de gelei in blokjes snijden of je kan ze smeren. Ik vond de blokjes wel fijn bij mijn kaasschotel. Je zou ze zelfs door de suiker kunnen halen en serveren als Turks fruit bij de koffie.

 

Kweeperengelei en noten-rozijnenbrood

 

Recept voor noten-rozijnenbrood

Bereiding in de Croustina: ± 5 u 5 min

Ingrediënten voor het noten-rozijnenbrood:
500 g All-in Mix voor donker brood 9-granen (ik gebruikte die van Soubry)
300 ml water
45 g gehakte notenmengeling naar smaak (amandelen, walnoten, hazelnoten,…)
20 g rozijnen

 

Werkwijze:
Doe de broodmix en het water in de broodbakmachine. Indien je ervoor kiest om zelf je mix samen te stellen, doe je de ingrediënten in deze volgorde in het bakblik: 1 tl droge gist, 400 g harde bloem voor volkorenbrood, 20 g boter, 1 1/2 tl suiker, 1 3/4 tl zout en 300 ml water.

Kies het programma voor volkorenbrood met rozijnen (menu 5) en stel in. Dit programma duurt in totaal 5 u 5 min.

Na ca. 1 u 25 min à 1 u 55 min (afhankelijk van de kamertemperatuur) zal een pieptoon klinken. Voeg dan de noten en rozijnen toe.

Sluit het deksel terug tot het programma volledig is afgewerkt. Wanneer het brood klaar is (machine geeft 8 keer een pieptoon en End knippert, druk je op Stop en trek je de stekker uit het stopcontact.

Verwijder het brood onmiddellijk met droge ovenhandschoenen en laat het afkoelen op een rooster.

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.484 andere abonnees

ARCHIEF

10 Reacties

 1. Lucie

  Hallo Myriam,
  Gefeliciteerd met je opdracht voor Panasonic. Ik heb nog de oude broodbakmachine van Panasonic, die doet het nog steeds goed, dus ik vraag me af of ik hem moet vervangen door de Croustade.
  Die 20 gram rozijnen, moet dat geen 200 gram zijn? Het lijkt mij dat je met 20 gram rozijnen een brood krijgt met hier en daar een verdwaalde rozijn, niet de naam van rozijnenbrood waardig. Succes met de rest van de recepten voor de croustade. Lucie

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Lucie
   Je hebt gelijk wat de rozijnen betreft, ik wilde een donker brood met rozijnen en noten. Als je écht een rozijnenbrood wil, doe je er uiteraard veel meer rozijnen in.
   En wat je vraag over de aanschaf van de nieuwe broodbakmachine betreft, tjah, die kan ik moeilijk beantwoorden. De Croustina bakt een echt krokante korst zoals de naam al aangeeft, ik weet niet of dat het geval is met het toestel dat je nu hebt en of je hier belang aan hecht.
   Nog heel veel bakplezier alvast!
   Myriam

   Antwoord
 2. Jacqueline

  Wat als je kweeperen gelei wil maken zonder de Croustade?
  Vriendelijke groet
  Jacqueline

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Jacqueline
   Dan maak je die gewoon in een pot met dikke bodem op het vuur. Wel een zacht vuurtje en goed in het oog houden zodat de gelei niet aanbrandt.
   Succes!
   Myriam

   Antwoord
 3. Claudia roels

  dag Myriam,
  heb je enig idee hoelang je kweepeergelei kan bewaren ?
  groeten,
  Claudia

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Claudia
   Eigenlijk niet. Het voordeel van de Croustina is dat ik telkens maar een kleine hoeveelheid confituur maak en dat die natuurlijk ook binnen de kortste keren op is…
   Ik kan je helaas niet helpen.
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord
 4. Shianna

  Je wil niet weten hoe lang ik op zoek ben geweest naar een goed recept voor kweeperengelei…..en nu zie ik het gewoon staat op jouw website. Nou de panasonic is binnen en helemaal gelukt hoor. top!

  Antwoord
 5. Adriaan

  Beste Myriam,
  Als je de kweeperengelei zonder dit toestel zou willen maken, dan doe je gewoon suiker/kweepeer/citroen in de kookpot, zonder water? En dan gaart het fruit in die ‘karamel’ en mix je het daarna? Of hoe zie je dit?

  Groeten,
  Adriaan

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Kweeperengelei en noten-rozijnenbrood

by Myriam Minne time to read: 3 min
10