Recept voor kweeperengelei
(Voor)bereiden: ± 5 min
Bereiding in de Croustina: ± 1 u 30
Ingrediënten voor de kweeperengelei:
375 g kweeperen
250 g suiker (gewone suiker, geen confituursuiker)
1/2 citroen
Werkwijze:
Snijd de kweeperen in twee en verwijder het klokhuis. Schillen hoeft niet! Snijd ze in grove stukken.
Ontdoe de halve citroen van de schil en de pitten.
Doe de stukken kweepeer en citroen samen met de suiker in een blender en mix op volle kracht.
Doe dit mengsel in het bakblik van de broodbakmachine, sluit het deksel en kies het programma 18 voor confituur. Stel de timer in op 1 u en 30 min.
Doe de kweeperengelei in een bakje zodra hij klaar is en laat volledig afkoelen.
Je kan de gelei in blokjes snijden of je kan ze smeren. Ik vond de blokjes wel fijn bij mijn kaasschotel. Je zou ze zelfs door de suiker kunnen halen en serveren als Turks fruit bij de koffie.
Recept voor noten-rozijnenbrood
Bereiding in de Croustina: ± 5 u 5 min
Ingrediënten voor het noten-rozijnenbrood:
500 g All-in Mix voor donker brood 9-granen (ik gebruikte die van Soubry)
300 ml water
45 g gehakte notenmengeling naar smaak (amandelen, walnoten, hazelnoten,…)
20 g rozijnen
Werkwijze:
Doe de broodmix en het water in de broodbakmachine. Indien je ervoor kiest om zelf je mix samen te stellen, doe je de ingrediënten in deze volgorde in het bakblik: 1 tl droge gist, 400 g harde bloem voor volkorenbrood, 20 g boter, 1 1/2 tl suiker, 1 3/4 tl zout en 300 ml water.
Kies het programma voor volkorenbrood met rozijnen (menu 5) en stel in. Dit programma duurt in totaal 5 u 5 min.
Na ca. 1 u 25 min à 1 u 55 min (afhankelijk van de kamertemperatuur) zal een pieptoon klinken. Voeg dan de noten en rozijnen toe.
Sluit het deksel terug tot het programma volledig is afgewerkt. Wanneer het brood klaar is (machine geeft 8 keer een pieptoon en End knippert, druk je op Stop en trek je de stekker uit het stopcontact.
Verwijder het brood onmiddellijk met droge ovenhandschoenen en laat het afkoelen op een rooster.