Hap en Tap logo zonder streep

Deense hotdogs

9 jan 2019 | Brood, Lunch

Na al het feestgedruis en de daarbij horende gastronomische recepten, had ik even zin in een adempauze. Even gewoon good comfort food waar ik blij van word. Een recept waarvan je het hier eigenlijk niet verwacht: hotdogs! Nu ben ik wel een kenner op het gebied van hotdogs, hoor. Ik blijf jullie verrassen vandaag, niet?Β ? Voor elke thuiswedstrijd van Club Brugge heb ik nl. een vast ritueel: ik eet 1 hotdog en drink 2 pintjes. Niet meer, niet minder. Ooit dronk ik heel uitzonderlijk 4 pintjes en we verloren met 1-4. Van Anderlecht dan nog. Sedertdien ben ik bijgelovig.Β ?

Nu zijn mijn hotdogs op ‘de’ voetbal niet veel zaaks: het broodje valt al bij al nog mee, maar voor de rest gewoon een Zwan worst en een klets curry ketchup. Dan zijn deze Deense hotdogs 1000 keer lekkerder!

Ik maakte de broodjes in mijn Croustina broodbakmachine van Panasonic. Ik word betaald om 5 recepten te maken en dit is al nummer 4, na de breekbrioche met pompoen, de kweeperengeleiΒ en de pizza. Nog een te gaan. Ik mag al beginnen nadenken aan wat ik mijn centjes ga opdoen. ? Voor wie het toestel (nog) niet heeft, noteer ik hieronder ook de manuele manier van werken.

 

Deense hotdogs

 

Recept voor Deense hotdogs

(Voor)bereiden: Β± 45 min
Rusten:Β Β± 1u20 Γ  2u20 min
Bakken:Β Β± 20 Γ  25 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

IngrediΓ«nten voor 10 Deense hotdogs:

Voor de broodjes:
25 g verse gist
300 ml volle melk, lauw
50 g gezouten boter
500 g bloem voor wit brood, plus extra
15 g suiker
1 tl fijn zeezout
1 ei, lichtjes losgeklopt

Voor de komkommersalade:
250 ml ciderazijn
3 1/2 el water
125 g griessuiker
1 snufje zeezout
2 komkommers

Voor de hotdogs:
10 braadworsten van goede kwaliteit
100 g gebakken uien
4 el rauwe ui, fijngehakt
200 g knolselderremoulade
Tomatenketchup
Zoete mosterd

 

Werkwijze

Met de Croustina:
Zet het bakblik van de broodbakmachine op een weegschaal.

Doe de bloem in het bakblik en zorg ervoor dat de bloem een beetje schuin ligt.

Verkruimel de gist onderaan in de bakvorm, waar de minste bloem ligt.

Giet vervolgens de lauwe melk op de gist.

Strooi het zout boven op de bloem.

Voeg de blokjes boter op kamertemperatuur en de suiker toe.

Plaats het bakblik in de broodbakmachine volgens de instructies van de handleiding en sluit het deksel.

Stel de machine in op PIZZA en stel een keukenwekker in op 13 min.

Open de broodbakmachine wanneer je het piepsignaal van de keukenwekker hoort en dek het bakblik af metΒ een theedoek en laat het ca. 1 Γ  2 u rusten (alles hangt af van de temperatuur van de kamer) tot het deeg verdubbeld is in volume.

Wanneer het deeg gerezen is, vorm je er 10 ovale broodjes van die je op 2 bakplaten legt bekleed met bakpapier. Dek af met theedoeken en laat nogmaals ca. 20 min rijzen.

Maak ondertussen de komkommersalade: meng de azijn met het water, de suiker en het zout in een mengkom. Snijd de komkommer (met een mandoline) in dunne plakjes en doe die bij de azijnmengeling. Laat minstens 30 min marineren.

Verhit de oven voor bij 180Β° C

Strijk de broodjes in met het ei, schuif ze in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 20 Γ  25 min.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Bak voor de hotdogs de worsten in een bakpan gedurende 5 Γ  10 min volgens de dikte van de worsten tot ze goed doorbakken zijn.

Zet ondertussen alle smaakmakers klaar zodat iedereen zijn eigen hotdogs kan samenstellen naar eigen smaak.

 

Met de hand:
Verkruimel de gist in de lauwe melk en roer om de gist op te lossen.

Smelt de boter en meng ook die onder de melk.

Voeg nu de bloem, de suiker en het zout toe en kneed goed op een bebloemd werkblad.

Doe het deeg in een kom, dek het af met een theedoek en laat het ca. 1 Γ  2 u rusten (alles hangt af van de temperatuur van de kamer) tot het deeg verdubbeld is in volume.

Wanneer het deeg gerezen is, vorm je er 10 ovale broodjes van die je op 2 bakplaten legt bekleed met bakpapier. Dek af met theedoeken en laat nogmaals ca. 20 min rijzen.

Maak ondertussen de komkommersalade: meng de azijn met het water, de suiker en het zout in een mengkom. Snijd de komkommer (met een mandoline) in dunne plakjes en doe die bij de azijnmengeling. Laat minstens 30 min marineren.

Verhit de oven voor bij 180Β° C

Strijk de broodjes in met het ei, schuif ze in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 20 Γ  25 min.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Bak voor de hotdogs de worsten in een bakpan gedurende 5 Γ  10 min volgens de dikte van de worsten tot ze goed doorbakken zijn.

Zet ondertussen alle smaakmakers klaar zodat iedereen zijn eigen hotdogs kan samenstellen naar eigen smaak.

 

Deense hotdogs

 

Bron: recept op de boekenbeurs gefotografeerd met mijn gsm uit een Engelstalig boek waarvan ik de titel niet weet…Β ?

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 483 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Geert De Preester

    Myriam, dit is een kommer en kwel gerecht. Na bijna 3 jaar en meer dan 20 kg kwijt te zijn, wordt dit een gerecht met één van de grootste verleidingen : het is evenlang geleden dat ik nog worst heb gegeten en dit ziet er toch kwijl kwijl kwijl uit????

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Geert,
      Na al die tijd gaat dit dubbel en dik smaken. Geniet ervan!
      x

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Deense hotdogs

by Myriam Minne time to read: 3 min
2