Hap en Tap logo zonder streep
Aardappeldonut Moscovite

Aardappeldonut moscovite

28 nov 2022 | Hapjes

Tiktok, tiktok, the countdown is real. Over minder dan 1 week ben ik weg en ik wil graag nog 5 recepten met jullie delen (1 hapje, 2 voorgerechten, 1 hoofdgerecht en 1 dessert). Dan krijgen jullie van mij op 11 december een kerstmenu bestaande uit 41 (!) recepten. Ik denk dat ik daarmee mijn record breek. Maar dat betekent ook dat ik dus even een versnelling hoger moet schakelen. Volgende week laat ik jullie dan een hele week met rust, hoor. Jullie hoeven zich dus niet uit te schrijven uit vrees dat ik vanaf nu dagelijks jullie mailbox ga spammen. Maar ik start dus vandaag met een origineel hapje, een aardappeldonut moscovite.

Ik verzon die combinatie en naam zelf. Ik kwam het recept voor een aardappeldonut tegen op Gastronomixs. Wat ik las, zette me aan het denken: “Een superlekkere aardappelbereiding op basis van de klassieke pommes dauphine. De donutvorm maakt het ideaal om te serveren als bijzondere amuse.” Ik had nog een potje #gekregen Osietra kaviaar van Royal Belgian Caviar in de koelkast staan. En aardappel en kaviaar dat roept om zure room, toch? Een eenvoudig, maar lekker recept was geboren. Nog een voordeel: je moet het op voorhand maken, want de aardappeldonut moet opstijven in de diepvries. (Ik gebruikte een mini donutvorm om die te maken).

Aardappeldonut Moscovite

Aardappeldonut Moscovite

Aardappeldonut moscovite

Voorbereidingstijd 30 min
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 min
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

Voor de aardappeldonut:

  • 200 g aardappelen, kruimig
  • 20 g boter
  • 10 g ei
  • 1 eidooier
  • 50 ml water
  • 30 g boter
  • 25 g bloem, gezeefd
  • 40 g ei
  • Peper en zout, naar smaak
  • Muskaatnoot, naar smaak

Voor de afwerking:

  • Zure room (ik gebruikte de Crème d'Isigny)
  • Osietra kaviaar
  • Bieslook

Instructies
 

Voor de aardappeldonut:

  • Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. 
  • Kook de aardappelen gaar en laat droogstomen.
  • Duw door een pureeknijper en vermeng met 20 g boter, 10 g ei en 1 eidooier.
  • Maak een soezenbeslag door het water met de 30 g boter aan de kook te brengen. Roer er van het vuur af de bloem door en gaar dit op laag vuur.
  • Haal van het vuur en laat enkele minuten afkoelen.
  • Roer er de 40 g ei door en meng dit soezenbeslag door de aardappelpuree.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de massa over siliconen patisserie donutvormen en vries aan.
  • Frituur nog bevroren goudbruin 180° C.
  • Breng op smaak met zout. 

Notities

Voor het ei, gebruik ik gepasteuriseerd ei uit een fles. Het is handig dat je dat tot op de gram kan afwegen, natuurlijk. Maar met een écht ei lukt het ook. Voor dit recept heb je eens 10 g en eens 40 g ei nodig. 1 M ei weegt 50 g. Je klutst het ei goed door en weegt dan af wat je nodig hebt.
Ik heb immers het originele recept van Gastronomixs gedeeld door 5, anders had ik 2 kg beslag, goed voor 60 donuts…
Trefwoord aardappeldonut, donut, kaviaar, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, zure room

Bron: recept voor de aardappeldonut afkomstig van Gastronomixs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.667 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Christel De Doncker

    Beste,

    Na het frituren direct opdienen of mag dit ook koud gegeten worden?

    Mvg
    Christel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Aardappeldonut moscovite

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: