Tiktok, tiktok, the countdown is real. Over minder dan 1 week ben ik weg en ik wil graag nog 5 recepten met jullie delen (1 hapje, 2 voorgerechten, 1 hoofdgerecht en 1 dessert). Dan krijgen jullie van mij op 11 december een kerstmenu bestaande uit 41 (!) recepten. Ik denk dat ik daarmee mijn record breek. Maar dat betekent ook dat ik dus even een versnelling hoger moet schakelen. Volgende week laat ik jullie dan een hele week met rust, hoor. Jullie hoeven zich dus niet uit te schrijven uit vrees dat ik vanaf nu dagelijks jullie mailbox ga spammen. Maar ik start dus vandaag met een origineel hapje, een aardappeldonut moscovite.
Ik verzon die combinatie en naam zelf. Ik kwam het recept voor een aardappeldonut tegen op Gastronomixs. Wat ik las, zette me aan het denken: “Een superlekkere aardappelbereiding op basis van de klassieke pommes dauphine. De donutvorm maakt het ideaal om te serveren als bijzondere amuse.” Ik had nog een potje #gekregen Osietra kaviaar van Royal Belgian Caviar in de koelkast staan. En aardappel en kaviaar dat roept om zure room, toch? Een eenvoudig, maar lekker recept was geboren. Nog een voordeel: je moet het op voorhand maken, want de aardappeldonut moet opstijven in de diepvries. (Ik gebruikte een mini donutvorm om die te maken).
Aardappeldonut moscovite
Ingrediënten
Voor de aardappeldonut:
- 200 g aardappelen, kruimig
- 20 g boter
- 10 g ei
- 1 eidooier
- 50 ml water
- 30 g boter
- 25 g bloem, gezeefd
- 40 g ei
- Peper en zout, naar smaak
- Muskaatnoot, naar smaak
Voor de afwerking:
- Zure room (ik gebruikte de Crème d'Isigny)
- Osietra kaviaar
- Bieslook
Instructies
Voor de aardappeldonut:
- Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken.
- Kook de aardappelen gaar en laat droogstomen.
- Duw door een pureeknijper en vermeng met 20 g boter, 10 g ei en 1 eidooier.
- Maak een soezenbeslag door het water met de 30 g boter aan de kook te brengen. Roer er van het vuur af de bloem door en gaar dit op laag vuur.
- Haal van het vuur en laat enkele minuten afkoelen.
- Roer er de 40 g ei door en meng dit soezenbeslag door de aardappelpuree.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Verdeel de massa over siliconen patisserie donutvormen en vries aan.
- Frituur nog bevroren goudbruin 180° C.
- Breng op smaak met zout.
Notities
Bron: recept voor de aardappeldonut afkomstig van Gastronomixs.
Beste,
Na het frituren direct opdienen of mag dit ook koud gegeten worden?
Mvg
Christel
Ik heb het zelf lauw geserveerd.