Hap en Tap logo zonder streep
chocolade-walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse

Chocolade-walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse

21 nov 2021 | Dessert, Zoet

Mijn verzamelwoede is terug begonnen. Ik kan geen enkel kerstmagazine laten liggen. Het is zelfs meestal zo dat ik meestal niet eens de tijd heb om ze allemaal te doorbladeren. Maar dat is niet erg. Dat doe ik volgend jaar wel. Zo komt deze chocolade-walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse uit de Foodspecial Kerst 2020. Een recept raakt op 1 jaar tijd niet gedemodeerd he. πŸ™‚

Dusss, als jullie niet kunnen wachten tot mijn kerstmenu 2021 verschijnt (op 12 december), dan kunnen jullie nog altijd al mijn kerstmenu van 2020 er bijnemen. Of dat van 2019. Ik kan jullie alvast verklappen dat momenteel reeds 29 recepten in mijn kerstmenu 2021 zijn opgenomen, maar daar gaan er nog een pak bijkomen. Wie nieuwsgierig is, kan bvb. vandaag al mijn Instagram stories checken. Er staan maar liefst 3 kerstrecepten op mijn planning. Wish me luck!

Gelukkig krijg ik hulp van mijn kookvriendin Ann. Dat wordt dus weer een dagje smullen van lekker eten en drinken. Al spring ik sinds gisteren voorzichtiger om met wat ik eet en drink. Ik was gaan lunchen met mijn loopvriendin Carine en die zei me dat ze sinds kort de app My Fitness Pal had gedownload. Ik volgde haar voorbeeld en besef nu al dat ik dat misschien beter niet had gedaan. πŸ™„ Ik mag dus – als ik niet loop – slechts 1200 calorieΓ«n opnemen. Nu is het wel zo dat je wel twee keer nadenkt voor je iets in je mond propt. Dat is misschien op zich al geen slechte zaak. Een boucheeke, my guilty pleasure, is dus 135 calorieΓ«n he, mannekes! Da’s meer dan 1/10 van mijn dagtotaal.

Nu hoor ik jullie denken: waarom moet jij afvallen, Myriam? Ik moet niet echt afvallen, maar wil wel graag op gewicht blijven (al zouden met 2 kg minder mijn broeken wel iets comfortabeler zitten, Corona en de overgang zijn geen goeie combinatie geweest πŸ˜…). Tokio marathon is nu definitief met een jaar uitgesteld, wat betekent dat de kans groot is dat ik minder ga lopen zo zonder doel in de winter. Better be safe than sorry, denk ik dan. Oh ja, toen ik deze walnoten-chocoladebiscuit maakte, had ik de app in kwestie nog niet. Ik heb er dus van genoten zonder te tellen. πŸ˜‹

chocolade-walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse

chocolade-walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse

Chocolade-walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

IngrediΓ«nten
  

Voor de biscuit:

  • 75 g pure chocolade (callets of druppels)
  • 50 g boter, plus zachte boter om in te vetten
  • 200 g walnoten
  • 4 eieren
  • 175 g poedersuiker

Voor de chocolademousse:

  • 100 g witte chocolade (callets of druppels
  • 150 g slagroom

Voor de gekaramelliseerde sinaasappel:

  • 4 sinaasappels
  • 100 g kristalsuiker

Voor de basilicumsuiker:

  • 5 blaadjes basilicum
  • 50 g suiker

Voor de garnering:

  • 20 g witte chocolade (een reep)
  • 4 tl basilicumsuiker
  • Atsina Cress of muntblaadjes

Instructies
 

Voor de biscuit:

  • Verwarm de oven voor op 160Β° C. Bekleed een kleine braadslee met bakpapier.
  • Smelt intussen de pure chocolade en de boter au bain-marie door op laag vuur een pan met daarin een laagje water te verwarmen. Zet een vuurvaste, passende kom met de chocolade en de boter op de pan en laat onder regelmatig roeren smelten. Zorg ervoor dat het kokende water de onderkant van de kom niet raakt en laat het chocolademengsel niet te heet worden.
  • Hak intussen de walnoten fijn. Doe ze met de eieren en de poedersuiker in een kom en klop goed. Schenk al kloppend het chocolademengsel erbij en verdeel dit beslag in een gelijkmatige laag over de braadslee. Zet de braadslee op het rooster in het midden van de oven en bak de biscuit in 20-25 min gaar. Controleer de gaarheid met een satΓ©prikker, deze moet er schoon en droog uitkomen.
  • Haal de biscuit uit de oven en laat ca. 10 min in de braadslee afkoelen. Stort de biscuit op een snijplank en steek er met een kookring 4 cirkels (diam. 8-10 cm) uit. Laat op een rooster volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.
  • Bewaar de afsnijdsels afgedekt in de diepvries.

Voor de chocolademousse:

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie (op dezelfde manier als voor de biscuit). Laat de chocolade opnieuw niet te heet worden.
  • Doe de slagroom in een kom en klop stevig. Spatel de gesmolten chocolade door de slagroom en bewaar de chocolademousse afgedekt in de koelkast.

Voor de gekaramelliseerde sinaasappel:

  • Schil de sinaasappels inclusief het vel.
  • Snijd de partjes tussen het membraan uit en vang daarbij het sap op. Knijp ook de velletjes uit.
  • Verwarm de kristalsuiker in een koekenpan en laat karamelliseren.
  • Meng het opgevangen sinaasappelsap erdoor en wentel vervolgens de sinaasappelpartjes door de karamel.
  • Laat ze afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Voor de basilicumsuiker:

  • Snijd de basilicumblaadjes fijn en meng deze met de suiker in een vijzel.

Serveren:

  • Maak op elk bord een waaier van de partjes gekaramelliseerde sinaasappel. Leg hier een biscuitcirkel op. Maak met behulp van 2 eetlepels quenelles van de chocolademousse en leg op elk stuk biscuit een quenelle.
  • Rasp er de witte chocolade en wat van de bevroren afsnijdsels van de biscuit over. Schep op elke quenelle een tl van de basilicumsuiker en garneer met de Atsina Cress of munt.
Trefwoord basilicum, basilicumsuiker, biscuit, chocolade, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, sinaasappel, walnoten, witte chocolade, witte chocolademousse

Bron: recept uit de Kerst Foodspecial 2020.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.274 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Bert

    5 sterren
    Beste Myriam,

    Klopt het dat de bisquit zacht is na het afkoelen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jazeker, Bert. Een biscuit moet toch altijd zacht zijn, niet? πŸ˜‰

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Chocolade-walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: