Hap en Tap logo zonder streep

Spiesjes van fazant met zwarte pens en appelrozijncompote

14 dec 2018 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Deze spiesjes van fazant met zwarte pens en appelrozijncompote hebben jullie te danken aan Facebook. Hoezo? Onlangs deelde collega-blogster en vriendin Els van NjameliciousΒ de foto van dit gerecht op haar Facebook profiel als een leuke herinnering aan haar werk als styliste voor Solo’s Open Kitchen. Die fotoΒ zag er zo mouthwatering lekker uit dat ik meteen besliste om het gerecht ook nog in mijn kerstmenu op te nemen. Er is altijd nog plaats voor fijne recepten: lekker, niet moeilijk en relatief snel klaar.

Ik bestelde mijn fazant bij Gustor en vroeg Rik om de vleugels al van de filets te halen zodat ik daar saus kon van maken, want die was niet voorzien bij het oorspronkelijke recept. Ik koos voor een traditionele “fine champagnesaus”. In tegenstelling tot wat je zou denken, komt hier geen druppel champagne aan te pas, maar wel cognac! Ook een aardappelgerecht was er niet bij. Ik koos voor kroketjes (die ik niet zelf maakte, maar vers kant-en-klaar kocht).

 

Spiesjes van fazant met zwarte pens en appelrozijncompote

 

Recept voor spiesjes van fazant met zwarte pens en appelrozijncompote

(Voor)bereiden: Β± 1 u 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

IngrediΓ«nten voor 4 personen:

Voor de compote:
1 ui
400 g Elstar appelen
150 g rozijnen
5 el rode wijn
3 el appelazijn met honing
1 -2 el bruine suiker

Voor de spiesjes:
400 g fazant (ik bestelde 2 fazantensuprΓͺmes bij Gustor)
2 zwarte pensen
Enkele blaadjes savooikool of Romeinse sla

Voor de girolles:
1 teentje knoflook
150 g girolles
Enkele blaadjes savooikool of Romeinse sla
Versgemalen peper
Zeezout

Voor de saus:
De vleugels van de fazantensuprΓͺmes
2 wortels
2 takken stoofselder
1 ui
1 el tomatenpuree
Bloem om te singeren
Een scheut cognac
Wildfond
1 dl room

 

Werkwijze

Voor de compote:
Pel de ui en snipper hem fijn.

Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.

Doe alle ingrediΓ«nten voor de compote samen in een pot met zware bodem, roer goed en laat alles op een zacht vuur inkoken.

 

Voor de spiesjes:
Verdeel de savooi of sla in blaadjes en was zorgvuldig, dep droog.

Sla de fazantfilets plat tussen 2 vellen keukenfolie en snijd ze in reepjes.

Kruid met peper en zout en leg er een blaadje savooi of sla op. Rol de reepjes strak op.

Snijd de pensen in schijfjes en rijg afwisselend met de fazantrolletjes aan een spies.

Verhit een klontje boter in een antikleefpan en bak de spiesjes 5 min aan elke zijde. Houd warm.

 

Voor de girolles:
Maak de girolles schoon.

Snijd de savooi of sla in fijne reepjes.

Pel de knoflook en snipper hem fijn.

Verwarm een el boter in een koekenpan en voeg de girolles, de knoflook en de savooi- of slablaadjes toe. Bak al omscheppend, tot de girolles mooi bruin zijn. Kruid met versgemalen peper en zeezout.

 

Voor de “fine champagne” saus:
Doe de fazantenvleugels in een ovenschaal en kleur ze in de voorverwarmde oven bij 200Β° C gedurende 1 uur.

Snijd de wortels, de ui en de selder grof.

Stoof de grofgesneden groenten met de tomatenpuree en voeg de gekleurde fazantenvleugels toe. Giet er een flinke scheut cognac bij en flambeer.

Laat de vlammen doven en bestrooi dan met bloem.

Zet alles net onder met wildfond en laat gedurende een uurtje sudderen.

Passeer de saus door een zeef en werk ze op met room. Laat nog even inkoken tot sausdikte.

 

Bron: recept voor de spiesjes van fazant met zwarte pens en appelrozijncompoteΒ van de website van Solo Open Kitchen, recept voor de “fine champagnesaus” afkomstig van Dhr. Tim Cornille voor de kookdemo Kerstmenu bij Peggylicious.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Spiesjes van fazant met zwarte pens en appelrozijncompote

by Myriam Minne time to read: 2 min
0