Hartige eclair zoals een broodje smos

Vergeet macarons. In Frankrijk zijn het de eclairs die momenteel hoge ogen gooien. En zoals je naast zoete ook hartige macarons hebt (denk maar aan deze), heb je ook hartige eclairs. Dit is er zo eentje. Het ideale hapje voor een tuinfeest of walking diner… Of voor eindejaar. Dit doet mij al wegdromen van een trio ‘zoete’ koekjes maar dan in een hartige variant voor mijn X-mas diner: een chouke, een macaron en een eclair. I know. Ik ben op z’n zachtst uitgedrukt een proactief type: de zomervakantie is nog volop aan de gang en ik zit nu al aan Kerst te denken. Maar wat wil je? Met dit weer?

Maar dit hapje heeft het dan ook echt wel allemaal: het kan op voorhand klaargemaakt worden, het is origineel, je vult het met wat je maar wil (garnaaltjes, krabsalade, gerookte zalm, ham,…) én het is lekker! Een toppertje… en het 2de recept dat chef Jo ons serveerde op onze Gastro Vita avond. Voor zo’n recepten kom ik met alle plezier mijn huis uit… en zit ik graag een uurtje achter mijn laptop om het met jullie te delen.

Nodig voor 16 personen

Voor de eclairs:
250 g melk
250 g water
200 g boter
10 g suiker
10 g zout
300 g patisseriebloem
550 g eieren

Voor het zanddeeg decor:
200 g boter
50 g suiker
400 g bloem
Eventuel kleurstof
6 g zeezout
10 g kruiden (curry, oregano, koriander,…)

Voor het beleg:
Komkommer
Roquette salade
Gele kerstomaatjes
150 g zongedroogde tomaatjes
16 radijsjes
4 sneetjes Gandaham
Een beetje mayonaise met yoghurt
Balsamico cream

Bereiding

Voor de eclairs:
Breng de melk en het water aan de kook met de boter, het zout en de suiker.
Neem de pan van het vuur en voeg alle bloem ineens toe.
Zet de pan terug op een zacht vuur en laat drogen.
Doe het beslag in de Kitchenaid met de vlinder en laat het even draaien terwijl je de eieren één voor één toevoegt tot de juiste dikte bereikt is.
Doe het beslag in een spuitzak met ronde of gekartelde spuitmond en spuit lange repen op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Verkruimel het zanddeeg decor (zier hieronder) erover en bak gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven bij 165° C.

Voor het zanddeeg decor:

Meng de zachte boter, bloem en suiker, zout en kruiden en laat het deeg even rusten in de koelkast.
Rol het uit tussen 2 bakmatjes en plaats het gedurende 10 minuten in de diepvries.
Steek het uit op de gewenste grootte of verkruimel het tussen je vingers grof boven de eclair.
 
Voor het beleg:
Versnijd de komkommer, kerstomaatjes en radijsjes.
Reinig de roquette salade.
Maak een beetje mayonaise met yoghurt.
Cutter de zongedroogde tomaten.
Snijd de eclair open en vul op met het plakje ham, de groenten, mayonaise en een streepje balsamicocream.
Werk af met een beetje zeezout.
 
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen voor Gastro Vita.
 
 

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Hartige eclair zoals een broodje smos

by Myriam time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: