Terwijl jullie dit lezen, zit/lig ik met mijn luie kont in Spanje. Zo ergens halverwege tussen Barcelona en Valencia. In mijn favoriete B&B van onze Vlaamse vrienden, Philip & Hilde: La Puerta del Sueno (normaal moet er zo’n rare krul op de n, maar die vind ik niet op mijn klavier). Mijn principe is: “when in Spain (or whatever country), eat like a local“. Voor Spanje denk je daarbij misschien eerst aan paella, maar zo’n gazpacho als tapa bij een cava op een zonovergoten terraza vind ik ook helemaal prima! Olé!
Nodig voor 16 personen
Voor de gazpacho:
2 rode paprika’s
4 vleestomaten
1 el tomatenpuree (ik zweer bij die nieuwe van Selezione del Maestro van Elvea, wat een schattig bokaaltje en 100% bio!)
200 g wit brood
2 dl melk
2 teentjes look
Zeezout
Peper
Olijfolie
2 dl slagroom
3 dl water
Voor het garnituur:
250 g mascarpone
20 g vers gesneden basilicum
20 g gehakte dragon
20 g gehakt kervel
20 g gesneden bieslook
1 rode paprika
16 kerstomaten
Tijm
Look
Olijfolie
Voor de afwerking:
Groene kruiden
Ijsblokjes
Olijfolie
Werkwijze
Ontvel met een brander de 3 paprika’s (2 voor de soep en 1 voor het garnituur). Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en zaadjes.
Snijd 1 paprika in fijne brunoise en zet koel weg.
Week het wit brood met de melk.
Emondeer en concasseer de tomaten.
Snij de paprika’s in fijne plakjes en cutter die fijn in een blender of keukenrobot met de knoflook, de tomatenpuree, de geconcasseerde tomaten, het geweekte brood, het water en de room.
Kruid stevig met peper en zout. Bind indien nodig nog wat bij met Gelespessa.
Voor het garnituur:
Klop de mascarpone tot een zachte massa en vermeng met de gehakte groene kruiden en de brunoise van paprika.
Bak de kerstomaatjes in een pan met olijfolie, tijm en look en kruid goed met peper en zout.
Voor de afwerking:
Giet de gazpacho in een diep bord of glaasje en serveer er ijsblokjes in zodat ze ijskoud is. In zo’n glazen buisje als op de foto is het nog leuker natuurlijk, al gaan daar wel geen ijsblokjes in. 😉
Werk af met de mascarpone en de groene kruiden.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen voor Gastro Vita.
heel veel plezier daar in Spanje!
liefs
Mijn gazpacho ziet er wat geschift uit, komt dit door de combinatie melk met citroensap? Ik heb er ook meer water en tomatenpuree aan toegevoegd, ze zag er flets uit.
Dag Mia
Ik heb net dit recept eens herlezen en stel vast dat er inderdaad 1 citroen bij de ingrediëntenlijst staat, maar dat daar eigenlijk verder niks mee gedaan wordt. Ik vermoed dat dit inderdaad de reden is. Krijg je het niet opgelost door er nog eens goed de staafmixer in te zetten?
Ik heb de citroen ondertussen weggelaten bij de ingrediënten. Sorry voor het ongemak!
Myriam