Citroenmadeleines met praliné hart en melkchocolade

Ik heb veel vormen. Correctie: heel veel vormen. De ene vrouw verzamelt schoenen, de andere kleren en ik verzamel vormen. Als ik een originele bakvorm zie, moet ik hem hebben. ’t is sterker dan mezelf. En zoals die vrouwen dan meteen hun schoenen en/of kleren aantrekken, zo gebruik ik mijn vorm ook direct. Maar in tegenstelling tot schoenen en kleren, verdwijnt mijn vorm dan naar mijn hobbykamer. (Zo heb ik zelfs vormen die ik nog nooit gebruikt heb, dit terzijde). Tot ik op een goeie dag een recept zie passeren met die vorm. Zoals deze citroenmadeleines op 23 september bij Amuse Bouche.

Tuuuuurlijk! Mijn mooie vormen die ik begin maart had gebruikt voor mijn frambozen chocolade madeleines met ruby chocolade en die ik helemaal vanuit de States had laten overvliegen, hoe had ik die uit het oog kunnen verliezen? Zo blij als een kind dat onverwachts nog een vergeten snoep ontdekt in een jaszak, haalde ik mijn vorm terug vanonder het stof om deze citroenmadeleines te maken. Want wat waren die mooi! En achteraf bleken ze ook heel lekker te zijn.

Ik wil jullie niet op kosten jagen en dus kan je ze ook perfect maken met een gewone madeleinevorm. Dit recept (of een ander) geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kook- en/of bakkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #hapentap.

 

Citroenmadeleines met praliné hart en melkchocolade

Citroenmadeleines met praliné hart en melkchocolade

Citroenmadeleines met praliné hart en melkchocolade

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 min
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 12 madeleines

Ingrediënten
  

  • 2 eieren (100 g)
  • 80 g suiker
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 1/2 tl droge gist
  • 2 tl citroensap
  • 1 snufje zout
  • 2 el hazelnootpasta (ik gebruik altijd die van Galler)
  • 100 g melkchocolade

Instructies
 

  • Smelt de boter.
  • Klop de eieren met de suiker tot de mengeling bleker wordt. Voeg de bloem, de gist en het zout toe en meng. Werk er de gesmolten boter en het citroensap onder.
  • Zet het beslag en de vorm minstens 1 uur in de koelkast.
  • Boter de vormen in en lepel er 1 el beslag in. Schuif in de voorverwarmde oven bij 200° C en bak gedurende 5 min. Verlaag nu de temperatuur tot 170° C en bak nog 12 à 15 min verder. Ontvorm de citroenmadeleines en laat afkoelen op een rooster.
  • Prik met een spuitmondje (bij voorkeur eentje om eclairs op te vullen) een gaatje aan de schelpkant van de madeleines en spuit er hazelnootpasta in. (Als je dat wil, dit is een stap die je kan weglaten).
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Wanneer die gesmolten is en mooi glad, doe je een theelepeltje gesmolten chocolade in de holte van je (afgewassen!) madeleinevorm. Je hoeft de chocolade niet uit te strijken, het volstaat om de madeleine erin te drukken tot de chocolade aan de rand naar boven komt. Zet de vorm 30 min in de koelkast om de chocolade te laten opstijven. Zet de vorm daarna nog 5 min in de diepvries, mocht je de citroenmadeleines er niet uitkrijgen.
  • Bewaar in een afgesloten doos.
Trefwoord madeleines

Bron: recept vertaald van de blog Amuses Bouche.

Related Post

Tags: , , , ,

Citroenmadeleines met praliné hart en melkchocolade

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: