Mannekes, ik ga jullie op kosten jagen. Als je dat niet wil, dan moet je nu illico presto stoppen met lezen. Aaaah? Je leest toch verder? Tjah, zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb he? Om dit chocolademousse taartje met gezouten boterkaramel te kunnen maken, heb je 2 vormen nodig: een Tourbillon van 7,5 cm en een bolvormige Truffles vorm. Maar kijk, ik ga mijn goed hart laten zien. Ik beloof dat ik met die vormen nog meer recepten ga delen. Zo kan je die ‘investering afschrijven’. ? Met die eerste vorm deelde ik hier trouwens al 2 recepten: een dessertbord met passievrucht panna cotta en een dessertbord met braambessensorbet en yoghurt-limoencrème.
Tjah, ik was zelf ‘slachtoffer’ van de foto die ik tegenkwam bij Life is Full of Goodies. Ik begon spontaan te kwijlen én ging direct op zoek naar die vorm want dit chocoladebommetje… euh chocoladebolletje wilde ik zo snel mogelijk maken. Gelukkig kon ik mijn cravings snel stillen, want een week later had ik de felbegeerde Truffles vorm en nog geen week later zitten jullie dan nu te kwijlen voor mijn foto. Allez, dat hoop ik toch. ? Voor wie zich afvraagt of ik geen foto gemaakt heb van de opengesneden binnenkant. Neen, daarvoor had ik het geduld niet. Ik kon het taartje niet snel genoeg naar binnen werken. Sorry!
Ik heb het oorspronkelijke recept lichtjes aangepast, want voor de glaze en voor het dotje bovenop had ik Duitse ingrediënten nodig die ik bij ons niet kon vinden. Dus greep ik voor dat glazuur naar een recept dat ik al eerder met succes gebruikt had. En dat toefje bovenop is gewoon een restje van de chocolademousse die ik in een spuitzak met spuitmondje schepte. I.p.v. stukjes gevriesdroogde framboos koos ik voor eetbaar bladgoud. Kwestie van de nodige bling bling toe te voegen aan dit kerstdessert. Het hoge woord is eruit. ?
Recept voor chocolademousse taartje met gezouten boterkaramel
(Voor)bereiding: ± 1 uur
Opstijven: 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten voor 6 chocolademousse taartjes:
Voor de spiraal als afwerking:
200 g donkere chocolade
Voor de gezouten karamel:
100 g suiker
50 g boter
150 ml room
1 snufje zout
Voor de chocolademousse:
63 g room
63 g volle melk
25 g eidooiers
12 g suiker
160 g donkere chocolade, fijngehakt
225 g slagroom, opgeklopt
Voor de chocolade glaze:
165 g kristalsuiker
150 ml water
125 ml slagroom
50 g cacaopoeder
5,5 blaadjes gelatine (à 2 g / blaadje ongeveer)
Extra nodig:
1 pakje ronde chocolade chip koekjes (gebruikt als bodem)
Cacaopoeder
Eetbaar bladgoud
Thermometer
Tourbillon vorm van 7,5 cm (op voorraad bij A La Tarte)
Truffles vorm (op voorraad bij A La Tarte)
Bereiding
Voor de spiraal als afwerking:
Hak de chocolade en smelt die au bain-marie. Giet in de silicone spiraalvormen en laat opstijven. Ik doe dit in de diepvries. Ik haal de spiralen uit de vorm en laat ze voor het serveren ontdooien in de koelkast.
Voor de gezouten karamel:
Karamelliseer de suiker in een pan. Zodra die lichtbruin is, blus je met warme room. De massa stolt dan, maar lost na een tijdje weer op. Blijf gewoon geduldig roeren. Voeg zodra alles weer vloeibaar is de boter en het zout toe en laat de karamel even zachtjes koken. Doe nu de karamel in een kommetje en zet het in de vriezer (liefst een hele nacht). Deze karamel vriest niet helemaal door en wordt dus niet helemaal hard, zodat hij nadien verder kan worden verwerkt.
Voor de chocolademousse:
Breng de room met de volle melk aan de kook.
Klop de eidooiers en de suiker tot een gladde massa en meng met een beetje van het mengsel van warme room en volle melk. Giet dan alles terug bij de rest van het room- en volle melkmengsel en roer.
Verwarm tot ca. 85 ° C terwijl je constant roert. Je gebruikt hiervoor het beste een thermometer zodat je het juiste aantal graden haalt. Giet vervolgens de massa door een zeef op de gehakte chocolade. Meng direct met een staafmixer, hierdoor wordt de massa gelijkmatig en mooi glad.
Laat een beetje afkoelen en spatel er tenslotte de slagroom door.
Doe de chocolademassa in de siliconen bolvormpjes (bij voorkeur met behulp van een spuitzak). Zorg ervoor dat er zich geen luchtbellen vormen (ik tik altijd met de gevulde vormen een beetje op het werkoppervlak zodat eventuele ingesloten lucht aan de bovenkant kan ontsnappen).
Doe nu een beetje gezouten karamel in elke bolvorm. Om dit te doen, snijd je eenvoudig een deeltje van de karamel af met een kleine lepel. De karamel zakt lichtjes in de mousse, wat heerlijk werkt, want de karamel moet toch in het midden gaan zitten.
Vries de ballen een nacht in. Haal ze de volgende dag voorzichtig uit de vormpjes om te bedekken met de chocolade glaze. Haal ze echter pas uit de vriezer wanneer het chocoladeglazuur klaar is om te bedekken.
Voor de chocolade glaze:
Week de gelatine in ruim koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 5 min koken.
Haal na 5 min van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door tot alles is opgenomen en voeg vervolgens al roerend ook het cacaopoeder toe. Mix het mengsel egaal met een staafmixer. Laat goed afkoelen (tot ongeveer lichaamstemperatuur) voor je het over de mousse schenkt.
Bekleed een bakplaat of andere schaal met plasticfolie. Zet hier een rooster op en plaats de bollen chocolademousse direct vanuit de vriezer op het rooster. Schenk hier de chocolade glaze overheen en plaats de mousse vervolgens meteen op een chocolade chip koekje op een bord. Laat in de koelkast in ca. 2-3 uur ontdooien.
Afwerking
Werk het chocolademousse taartje af met een spiraal (die blijft plakken in het glazuur), spuit nog een toefje chocolademousse erbovenop en werk af met een stukje bladgoud en wat cacaopoeder (en eventueel met een klein afgebroken stukje van een spiraal).
Laat de taartjes ontdooien in de koelkast tot ze klaar zijn om te serveren.
Bron: recept geïnspireerd op een recept van de Duitse blog Life is Full of Goodies.
kwijlen ja….. gevriesdroogde frambozen vond ik een keer bij Albert Heyn
Ik had er liggen, hoor, maar verkoos eetbaar bladgoud, want dit wordt al een van de dessertjes van mijn kerstmenu ?
Ziet er weer prachtig uit!! En ja, tuurlijk heb ik me laten verleiden. A la Tarte heeft er een klant bij 🙂
Haha, daar zal A La Tarte blij mee zijn!
Hmmm! ziet er overheerlijk uit!
Hoe krijg ik een rondebol moet ik dan twee halve op elkaar doen ?
Nee, als je op de link klikt, zal je zien dat de vorm die ik gebruikte, de Truffle van Silikomart, een volledige bol is.
Ik heb zonet bestelling van A La Tarte binnen. Gaan die bollen vlot zonder stuk te gaan uit de vorm? Of is er een trucje voor?
Ik ga het chocolade dessert ook maken voor kerst en voor de dochter hetzelfde geïnspireerd met frambozenmousse en spiegel.
Dat gaat heel vlot. Met alle vormen van Silikomart. Gewoon zorgen dat ze lang genoeg in de diepvries gezeten hebben en diepgevroren ontvormen. Daarna laten ontdooien in de koelkast.
Succes en smakelijk!
De truffel vorm is uitverkocht nog een idee waar ik hem kan vinden ? Niet meer in voorraad bij a la tarte
Ik heb even voor je gegoogeld en kon hem vinden bij Baktotaal.
https://www.bouwhuis.com/silikomart-siliconen-bakvorm-bol-8x-o6-2×5-2cm?
Als je zelf even googlet vind je hem misschien ook op een Belgische website. Gewoon zoeken op Truffle Silikomart.
Succes!
Hoi hoi,
Hoe lang kan ik de taartjes in de koelkast bewaren na dat de glaze eroverheen zit?
Alweer de tweede keer dat ik ze maak, en deze keer ook in een taartvorm! Ben weer erg benieuwd naar het eindresultaat:)
Hoi Demi,
Dat kan zeker al de dag voordien, hoor. Geen enkel probleem.
Succes en smakelijk!
Myriam
Goedenavond mevrouw
Is het ook mogelijk om uw desserts met agar agar te maken of zullen de desserts volledig anders worden.
Groeten
Noa Christiaens
Gelatine kan perfect vervangen worden door agar. Het resultaat zal hetzelfde zijn. Alleen moet agar even goed doorkoken om te werken. Succes!
Wordt er kookroom gebruikt voor de mousse ?
Ik ga het maken met Kerst, dus heel benieuwd, heb alleen de halve bollen vorm, moet ook lukken toch ?
Ik gebruik altijd en overal en voor alles dezelfde room en dat is de slagroom 40% van Campina.
Ga je dan 2 halve bollen op elkaar zetten?
Succes!
Ja ik ga het maar proberen, hoop dat het lukt
Ik heb even gekeken naar de gelatineblaadjes. Die wegen 20 gram voor 12 blaadjes, dus 1,66 gram per blaadje. Is dat dezelfde sterkte als jij bedoeld?
In dit recept worden 5,5 blaadjes gelatine (à 2 g / blaadje ongeveer) gebruikt. Dat is dus ca. 11 g gelatine. Jij hebt dus ca. 6,6 blaadjes nodig.
Geweldig recept, had nooit gedacht dat de glaze zou werken maar ze zijn zoo mooi! Ik heb halve domes gebruikt en een rond stukje cake als bodem i.p.v. het koekje. De spiraal chocolaatjes waren een mooie toevoeging maar vond ze wel te dik, volgende keer proberen wat minder chocola in het vormpje te doen.
Wat fijn! Ik probeer altijd om zo duidelijk mogelijk mijn recepten uit te schrijven en dan doet het mij plezier wanneer volgers mij laten weten dat het gelukt is!