Mijn spectaculaire speculoostaart van 2 weken terug was echt een schot in de roos met die spiraalvorm (pun intended). En ik heb zo’n stil vermoeden dat ik nogal wat volgers ‘op kosten gejaagd heb’. Maar liefst 161 (!) mensen klikten op de dag van publicatie door naar de webshop waar de spiraalvorm verkocht wordt… euh werd. Uiteraard is die daar nu uitverkocht. Maar voor wie de vorm wèl met succes op de kop kon tikken, deel ik graag nog een recept waarvoor de vorm gebruikt wordt. En heb je de vorm niet, geen probleem. Je kan de avocadocrème ook gewoon dun uitsmeren in een ring op het bord. Dat is trouwens wat ze bij Gastronomixs deden, waar ik het recept vond.
En dan nog even een privé update: ik ben afgelopen zondag de trotse oma geworden van een eerste kleinkindje, Lieselot, 49 cm groot en 2685 g ‘zwaar’. Het is een dotje, mijn Lieselotje! ?
Recept voor Noordzeekrabsalade met groene appel, avocadocrème en gele tomaat
(Voor)bereiding: ± 1 uur 30 min
Uitlekken: 1 nacht
Opstijven: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de krabsalade:
220 g geplukte Noordzeekrab (ik koos voor King krab in de plaats)
1 el groene appel, in fijne brunoise
1 el bleekselderij, in fijne brunoise
1 el crème fraîche
Citroensap
Peper en zout
12 dunne plakken rettich (witte rammenas), op de snijmachine gesneden
Voor de avocadocrème:
2 rijpe avocado’s
1 el crème fraîche
Citroensap
Peper en zout
Voor de gegrilde tomaten en asperges:
2 gele tomaten
4 rauwe groene asperges
Voor de tomatenbavaroise van heldere tomatenbouillon:
300 g tomaten
1/2 banaansjalot
8 blaadjes basilicum
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
Peper en zout
1 dl lobbige room
1 dl crème fraîche
3 blaadjes gelatine (ca 3 g/blaadje), in koud water geweekt
Voor de afwerking:
Haringkaviaar
Kruidensalade
Werkwijze
Voor de krabsalade:
Meng alle ingrediënten tot een salade, breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Voor de avocadocrème:
Blender alle ingrediënten tot een gladde crème en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Smeer de crème op een siliconenmatje met behulp van een mal.
Plaats het siliconenmatje in de vriezer en vries licht aan.
Haal de crème los en bewaar tot gebruik in de vriezer.
Voor de gegrilde tomaten en asperges:
Grill de gele tomaten op een plateau op het grilrooster van de Big Green Egg bij een temperatuur van 250° C voor 5 min.
Grill de groene asperges ook op de Big Green Egg, maar leg deze direct op de grill en draai deze na 2,5 min.
Voor de tomatenbavaroise van heldere tomatenbouillon:
Blender voor de tomatenbouillon de tomaat, banaansjalot, basilicum, bleekselderij, knoflook, peper en zout en zet een dag gekoeld weg.
Hang dit vervolgens in een kaasdoek op, vang de heldere tomatenbouillon (uitlekvocht) op en breng dit op smaak met peper en zout.
Verwarm 1 dl van de heldere tomatenbouillon en los hier de gelatine in op.
Meng de crème fraîche met de lobbige room.
Koel de warme tomatenbouillon met gelatine terug door er 1 dl koude tomatenbouillon bij te voegen.
Spatel de bouillon door het room-crème fraîche mengsel en stort dit in een siliconenvorm.
Laat opstijven en haal de bavaroise uit de vorm.
Afwerking
Maak de borden met alle componenten naar eigen inzicht op.
Garneer met een beetje haringkaviaar en kruidensalade.
Bron: recept van de betaalwebsite Gastronomixs.
Van harte proficiat met het kleine “Dotje”!!!!!
Dankjewel! ?
Het ziet er weer heerlijk uit!! (Weer eentje om na te koken!). Facebook tag gezien trouwens over de paëlla??
En dan……. van harte met je eerste kleinkindje Lieselotje! Die zal flink verwend worden door oma in de toekomst! Geniet!!
Dankjewel Hennie en neen, Facebook tag niet gezien ? Anders had ik zeker gereageerd.
En oma’s zijn er om te verwennen, toch? ?
Van harte proficiat met je kleindochtertje Lieselotje!
Binnen een paar jaar staat ze samen met oma in de keuken! Genieten maar!
Trouwens alweer een schitterend bordje!
Dankjewel, Rita!
Hoe fijn voor de eerste keer oma, geniet ervan, dikke proficiat!!! Recept is weer geweldig!
Dat ga ik zeker doen, want ze worden zo snel groot hé? Lijkt net als de dag van gisteren dat ik beviel van mijn zoon en nu is hij zelf al papa. Ongelooflijk!
Van harte proficiat !??grtjs Regina . Oma kan haar later lekkere gerechtjes leren maken !!
Als ze graag kookt en bakt, ja. 🙂 Maar ik ga haar vooral proberen supporter maken van de enige juiste voetbalploeg. Haha!
Proficiat Oma met je kleindochter Liselotte, leuk voor je. Veel plezier met de kleine schat?
Groet van Ans
Dankjewel, Ans! Een beetje positief nieuws in 2020, dat mag wel hé? x
Wat een prachtig bord Myriam en proficiat met je kleinkindje. Nog eentje die lekker zal smullen bij zijn oma.
Dankjewel, Linda!
Proficiat met dotje Lieselotje! Geniet ! Geniet ! Geniet !
Dankjewel, Lydia. Moest je me volgen op Instagram, dan krijg je regelmatig een foto van Lieselotje te zien in mijn verhaal. 😉