Noordzeekrabsalade met groene appel, avocadocrème en gele tomaat

Mijn spectaculaire speculoostaart van 2 weken terug was echt een schot in de roos met die spiraalvorm (pun intended). En ik heb zo’n stil vermoeden dat ik nogal wat volgers ‘op kosten gejaagd heb’. Maar liefst 161 (!)  mensen klikten op de dag van publicatie door naar de webshop waar de spiraalvorm verkocht wordt… euh werd. Uiteraard is die daar nu uitverkocht. Maar voor wie de vorm wèl met succes op de kop kon tikken, deel ik graag nog een recept waarvoor de vorm gebruikt wordt. En heb je de vorm niet, geen probleem. Je kan de avocadocrème ook gewoon dun uitsmeren in een ring op het bord. Dat is trouwens wat ze bij Gastronomixs deden, waar ik het recept vond.

En dan nog even een privé update: ik ben afgelopen zondag de trotse oma geworden van een eerste kleinkindje, Lieselot, 49 cm groot en 2685 g ‘zwaar’. Het is een dotje, mijn Lieselotje! 🥰

 

Noordzeekrabsalade met groene appel, avocadocrème en gele tomaat

 

Recept voor Noordzeekrabsalade met groene appel, avocadocrème en gele tomaat

(Voor)bereiding: ± 1 uur 30 min
Uitlekken: 1 nacht
Opstijven: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de krabsalade:
220 g geplukte Noordzeekrab (ik koos voor King krab in de plaats)
1 el groene appel, in fijne brunoise
1 el bleekselderij, in fijne brunoise
1 el crème fraîche
Citroensap
Peper en zout
12 dunne plakken rettich (witte rammenas), op de snijmachine gesneden

Voor de avocadocrème:
2 rijpe avocado’s
1 el crème fraîche
Citroensap
Peper en zout

Voor de gegrilde tomaten en asperges:
2 gele tomaten
4 rauwe groene asperges

Voor de tomatenbavaroise van heldere tomatenbouillon:
300 g tomaten
1/2 banaansjalot
8 blaadjes basilicum
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
Peper en zout
1 dl lobbige room
1 dl crème fraîche
3 blaadjes gelatine (ca 3 g/blaadje), in koud water geweekt

Voor de afwerking:
Haringkaviaar
Kruidensalade

 

Werkwijze

Voor de krabsalade:
Meng alle ingrediënten tot een salade, breng op smaak met zout, peper en citroensap.

 

Voor de avocadocrème:
Blender alle ingrediënten tot een gladde crème en breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Smeer de crème op een siliconenmatje met behulp van een mal.

Plaats het siliconenmatje in de vriezer en vries licht aan.

Haal de crème los en bewaar tot gebruik in de vriezer.

 

Voor de gegrilde tomaten en asperges:
Grill de gele tomaten op een plateau op het grilrooster van de Big Green Egg bij een temperatuur van 250° C voor 5 min.

Grill de groene asperges ook op de Big Green Egg, maar leg deze direct op de grill en draai deze na 2,5 min.

 

Voor de tomatenbavaroise van heldere tomatenbouillon:
Blender voor de tomatenbouillon de tomaat, banaansjalot, basilicum, bleekselderij, knoflook, peper en zout en zet een dag gekoeld weg.

Hang dit vervolgens in een kaasdoek op, vang de heldere tomatenbouillon (uitlekvocht) op en breng dit op smaak met peper en zout.

Verwarm 1 dl van de heldere tomatenbouillon en los hier de gelatine in op.

Meng de crème fraîche met de lobbige room.

Koel de warme tomatenbouillon met gelatine terug door er 1 dl koude tomatenbouillon bij te voegen.

Spatel de bouillon door het room-crème fraîche mengsel en stort dit in een siliconenvorm.

Laat opstijven en haal de bavaroise uit de vorm.

 

Afwerking

Maak de borden met alle componenten naar eigen inzicht op.

Garneer met een beetje haringkaviaar en kruidensalade.

 

Noordzeekrabsalade met groene appel, avocadocrème en gele tomaat

 

Bron: recept van de betaalwebsite Gastronomixs.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Noordzeekrabsalade met groene appel, avocadocrème en gele tomaat

by Myriam Minne time to read: 2 min
16
%d bloggers liken dit: