Na alle zeevruchten voor de pasta frutti di mare koos ik ook nog voor rog bij Rob, de favoriete vis van mijn man. Rob heeft een gi-gan-ti-sche visafdeling. Zo ontdekte ik er bvb. ook zeeduivelwangen. Zeeduivelwangen begot! Die zag ik nog nergens. Dat is misschien iets voor volgende maand. Maar alleen de visafdeling de hemel inprijzen is zoooo fout. Alle afdelingen van Rob zijn gewoon abnormaal fenomenaal. Hét paradijs voor foodies.
Ik kocht er 2 roggevleugels waarmee je een boer van zijn paard kon slaan… of beter een visser van zijn boot. Wat een kanjers! Die maakte ik klaar met een supereenvoudige saus die ik onlangs tussen lockdown 1 en lockdown 2 geproefd had bij Improviste by David Selen, een plaats waar ik vroeger maandelijks een kookles ging volgen. Zo eenvoudig, zo lekker!
Ik serveerde de rog op een bord van Deens handgemaakt porselein van Lyngby die ik ter beschikking gesteld kreeg door kookwinkel Dhondt.
Recept voor gebakken rog, pata negra, geroosterde hazelnoten
(Voor)bereiding: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de saus:
1 teentje look
60 cl melk (ik gebruikte de halfvolle weidemelk van Campina)
20 cl room (ik gebruikte hiervoor de volle room van Campina, die heb ik altijd in huis)
1 takje tijm
4 rogfilets
1 klont roomboter
1 handje hazelnoten
100 g pata negra (ik koos voor de Bellota-Bellota, een grand cru Iberische ham)
Cress om af te werken
Werkwijze
Voor de saus:
Meng de ingrediënten voor de saus en laat die een half uur trekken op 60° C. Ik gebruikte hiervoor mijn Magimix CookExpert. Verwijder de tijm en mix glad.
Rooster de hazelnoten gedurende 10 min in een voorverwarmde oven bij 160° C. Hak de noten grof.
Bak de filets van rog in een flinke hoeveelheid bruisende boter. Kruid met peper en zout.
Afwerking
Schik een filet van rog op een warm (diep) bord.
Plaats er wat plakjes pata negra op.
Schuim de saus net voor het serveren op met een staafmixer en schep rondom.
Werk af met cress en wat gehakte geroosterde hazelnoten.
Ikzelf legde er ook nog wat lookbloemetjes op uit mijn kruidentuintje.
Bron: recept van David Selen.
Myriam, die zeeduivelwangen, is dat in de winkel in Brussel zelf? Want zie dat niet onmiddellijk in Rob zijn web shop staan? Nog eens mega proficiat met je blog en Instagram Wacht steeds gretig je volgende recept af! Heb zo al veel ideetjes voor etentjes opgedaan! Ondertussen ook lid van Gastronomixs, super site ook! Merci voor alles!
Inderdaad, Elke, die wangen zijn enkel in de winkel zelf. Als Foodie moet je er zeker eens proberen langsgaan. Het Paradijs met grote P!