Gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room van Oud Sluis

“Nog een klassieker uit de beginperiode van Oud Sluis. Ik pof de aardappelen, haal ze uit en breng ze op smaak met room, een eitje en fijngesneden bieslook. Vervolgens vul ik de aardappeltjes weer op en laat ze licht souffleren, zodat er een korstje op komt. Als je bij het aardse van die aardappel dan ook nog wat zilte garnaaltjes en wat lobbige zure room doet, gaat iedereen voor de bijl.” Aan het woord is Sergio Herman in het boek Just Cook It. Ik had het boek terug uit mijn goedgevulde (lees: propvolle) boekenkast gehaald om de Thaise mosselsoep te maken en toen was dit recept voor gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room me opgevallen. (En dat niet alleen, er staan nog veel meer toffe recepten in. Eigenlijk is dit een heel fijn boek dat ten onrechte onaangeraakt in mijn kast was blijven staan. Zoals zoveel andere. Misschien moet ik mezelf als challenge stellen om 1 recept per week uit 1 van mijn kookboeken klaar te maken. Ik kan verder tot aan mijn pensioen en dan moet je weten dat ik nog 10 jaar te gaan heb. 🤣)

Alle gekheid op een stokje. Deze gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room van Oud Sluis was een groot succes ten huize Hap & Tap. En dat kan het bij jullie ook zijn, want er is niks moeilijks aan. Iedereen kan dit. Dusssss… Just cook it!

 

Gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room van Oud Sluis

 

Recept voor gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room van Oud Sluis

(Voor)bereiding: 15 min
Oven: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
4 middelgrote aardappelen, om te poffen
Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
100 ml room (ik gebruik de volle room van Campina)
1/2 ei (ik gebruikte een volledig M ei)
60 g gezouten boter
1 el bieslook, gehakt en een aantal steeltjes om af te werken
1 el bladpeterselie, gehakt
200 g handgepelde garnalen
3 el opgeklopte zure room (ik gebruik de zure room 30% vet van Campina)

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor tot 200° C. Was de aardappelen. Bestrooi een ovenschaal met grof zeezout en leg de aardappelen hierop.

Plaats de aardappelen circa 1 uur in de voorverwarmde oven. De baktijd hangt af van de grootte van de aardappelen, dus controleer zelf. De schil moet krokant aanvoelen en de aardappel moet een beetje meegeven. Is dit niet het geval, laat dan nog 10 min verder garen.

Snijd het kapje van de aardappel, hol uit en draai de aardappel door een passevite.

Breng op smaak met room, ei, gezouten boter, peper en de kruiden.

Vul de aardappel met dit mengsel en plaats even terug in de voorverwarmde oven tot ze enigszins souffleren en kleuren. Beleg rijkelijk met garnalen. Garneer met bieslookstengels.

Breng de zure room op smaak met zout en peper. Klop deze wat op en serveer apart.

 

Gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room van Oud Sluis

 

Bron: recept uit het boek Just Cook It van Sergio Herman.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room van Oud Sluis

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: