Thaise mosselsoep

Het lijkt wel alsof ik in mijn Aziatische periode ben. Lijkt niet alleen zo, is ook zo. De afgelopen 2 weken blogde ik al 2 oosterse recepten: zeeduivel met madras kerrie, risotto met kokos en pieterman met kaffirlimoen, kokosmelk en citroengras. Geen twee zonder drie! De inspiratie voor deze Thaise mosselsoep haalde ik bij mijn grootste fan, Geert, die de soep vorige week maakte. (Een follow van zijn Instagram account zou hem ongelooflijk plezier doen. En als jullie mij nog niet volgen, doe dat dan ook even, terwijl jullie toch bezig zijn. Mijn doel: 10k volgers zodat ik die dekselse swipe up functie krijg!). En Geert haalde de mosterd euh mosselen bij Sergio Herman.

Ik geef je 5 redenen waarom je deze Thaise mosselsoep zelf ook eens op tafel moet zetten:

  1. ze is snel klaar
  2. ze ziet er bijzonder mooi uit
  3. je hebt er geen écht speciale ingrediënten voor nodig
  4. zei ik al dat ze er bijzonder mooi uitziet?
  5. en uiteraard is ze lekker!!

Deze Thaise mosselsoep is, na de ceviche van zeetong, al het 2de recept dat ik vorige week zondag maakte bij foodfotografe Wendy van Ekkow en ook deze keer gebruikten we een handgemaakt bord van Klay om de soep te serveren. Dat Wendy niet alleen goed foto’s kan maken van afgewerkte gerechten, maar ook van stap-voor-stap foto’s én foto’s van de koks, bewijzen de collages die ik hieronder ook graag deel.

 

Thaise mosselsoep

Thaise mosselsoep

 

PS Ik paste de hoeveelheden van het originele recept lichtjes aan en het was prima zo. Ik deel dan ook mijn hoeveelheden en niet die uit het boek.

 

Thaise mosselsoep

 

Recept voor Thaise mosselsoep

(Voor)bereiding: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor ca. 4 personen:
1 kg Zeeuwse mosselen
1/2 bos groene selder, gesneden
2 uien, fijngesnipperd
2 teentjes gepelde knoflook, geraspt
4 takjes verse tijm
200 ml witte wijn
Versgemalen zwarte peper
100 g gezouten boter
400 ml kippenbouillon (ik gebruikte weer mijn #gekregen flesje vloeibare bouillon van Knorr)
200 ml room (ik gebruik de volle room van Campina)
400 ml kokosmelk
2 stengels citroengras, geplet
1 verse chili
3 kaffir limoenblaadjes
1 stuk gember van 3 cm, geschild en fijngesneden
6 el vissaus
1 limoen, sap en rasp
1/2 pakje bruine beukenzwammen (die kon ik niet vinden en kocht shimeji in de plaats)
1/2 pakje witte beukenzwammen (die kon ik niet vinden en kocht akkerpaddenstoelen in de plaats)
200 g sojascheuten
2 el koriander
1 el munt
1 el pinda’s, geroosterd en gezouten
1 mespuntje chilivlokken

 

Werkwijze

Doe de gesneden groente, geraspte knoflook en tijmblaadjes in een hoge pan en leg daarop de gewassen mosselen.

Besprenkel met witte wijn en kruid met veel versgemalen zwarte peper.

Kook de mosselen op, schud ze op, laat ze nogmaals opkoken en voeg de gezouten boter toe.

Giet het vocht af in een andere pan en voeg hier de kippenbouillon aan toe, vervolgens room, kokosmelk, citroengras, chili, kaffir, gember en vissaus. Breng naar het kookpunt. Voeg het limoensap toe en vervolgens de paddenstoelen en sojascheuten. Laat 2 min verder garen en voeg dan de overige ingrediënten, inclusief de mosselen toe.

Werk af met koriander, munt, geroosterde gezouten pinda’s, chilivlokken en limoenrasp.

 

Thaise mosselsoep

 

Bron: recept uit het boek Just Cook It van Sergio Herman.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Thaise mosselsoep

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: