Thaise mosselsoep

door | jul 26, 2019 | Soep

Dit recept printen? Print dit recept
Thaise mosselsoep

Het lijkt wel alsof ik in mijn Aziatische periode ben. Lijkt niet alleen zo, is ook zo. De afgelopen 2 weken blogde ik al 2 oosterse recepten: zeeduivel met madras kerrie, risotto met kokos en pieterman met kaffirlimoen, kokosmelk en citroengras. Geen twee zonder drie! De inspiratie voor deze Thaise mosselsoep haalde ik bij mijn grootste fan, Geert, die de soep vorige week maakte. (Een follow van zijn Instagram account zou hem ongelooflijk plezier doen. En als jullie mij nog niet volgen, doe dat dan ook even, terwijl jullie toch bezig zijn. Mijn doel: 10k volgers zodat ik die dekselse swipe up functie krijg!). En Geert haalde de mosterd euh mosselen bij Sergio Herman.

Ik geef je 5 redenen waarom je deze Thaise mosselsoep zelf ook eens op tafel moet zetten:

  1. ze is snel klaar
  2. ze ziet er bijzonder mooi uit
  3. je hebt er geen écht speciale ingrediënten voor nodig
  4. zei ik al dat ze er bijzonder mooi uitziet?
  5. en uiteraard is ze lekker!!

Deze Thaise mosselsoep is, na de ceviche van zeetong, al het 2de recept dat ik vorige week zondag maakte bij foodfotografe Wendy van Ekkow en ook deze keer gebruikten we een handgemaakt bord van Klay om de soep te serveren. Dat Wendy niet alleen goed foto’s kan maken van afgewerkte gerechten, maar ook van stap-voor-stap foto’s én foto’s van de koks, bewijzen de collages die ik hieronder ook graag deel.

 

Thaise mosselsoep

Thaise mosselsoep

 

PS Ik paste de hoeveelheden van het originele recept lichtjes aan en het was prima zo. Ik deel dan ook mijn hoeveelheden en niet die uit het boek.

 

Thaise mosselsoep

 

Recept voor Thaise mosselsoep

(Voor)bereiding: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor ca. 4 personen:
1 kg Zeeuwse mosselen
1/2 bos groene selder, gesneden
2 uien, fijngesnipperd
2 teentjes gepelde knoflook, geraspt
4 takjes verse tijm
200 ml witte wijn
Versgemalen zwarte peper
100 g gezouten boter
400 ml kippenbouillon (ik gebruikte weer mijn #gekregen flesje vloeibare bouillon van Knorr)
200 ml room (ik gebruik de volle room van Campina)
400 ml kokosmelk
2 stengels citroengras, geplet
1 verse chili
3 kaffir limoenblaadjes
1 stuk gember van 3 cm, geschild en fijngesneden
6 el vissaus
1 limoen, sap en rasp
1/2 pakje bruine beukenzwammen (die kon ik niet vinden en kocht shimeji in de plaats)
1/2 pakje witte beukenzwammen (die kon ik niet vinden en kocht akkerpaddenstoelen in de plaats)
200 g sojascheuten
2 el koriander
1 el munt
1 el pinda’s, geroosterd en gezouten
1 mespuntje chilivlokken

 

Werkwijze

Doe de gesneden groente, geraspte knoflook en tijmblaadjes in een hoge pan en leg daarop de gewassen mosselen.

Besprenkel met witte wijn en kruid met veel versgemalen zwarte peper.

Kook de mosselen op, schud ze op, laat ze nogmaals opkoken en voeg de gezouten boter toe.

Giet het vocht af in een andere pan en voeg hier de kippenbouillon aan toe, vervolgens room, kokosmelk, citroengras, chili, kaffir, gember en vissaus. Breng naar het kookpunt. Voeg het limoensap toe en vervolgens de paddenstoelen en sojascheuten. Laat 2 min verder garen en voeg dan de overige ingrediënten, inclusief de mosselen toe.

Werk af met koriander, munt, geroosterde gezouten pinda’s, chilivlokken en limoenrasp.

 

Thaise mosselsoep

 

Bron: recept uit het boek Just Cook It van Sergio Herman.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.984 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

5 Reacties

  1. nicole mareels

    zeker eentje om uit te proberen, maar ‘mestpuntje chili …’ ??tikfoutje maar wel grappig !

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Haha! Last van de hitte, denk ik. 🙂
      Ik pas het wel aan. 😉

      Antwoord
  2. Geert De Preester

    Dag Myriam, ge weet het weer goed te verwoorden??, zoals gewoonlijk. Bedankt alvast voor al je inspanningen en de speciallekes die we al mochten meemaken??.

    Antwoord
  3. Lu

    Buiten het feit dat er dit een overheerlijk soepje uit ziet en ik het zeker snel ga maken, zou ik toch eens graag jouw niet aflatende energie in de verf willen zetten.
    Ons dagelijks verwennen met steeds super gerechten is op zich al een kunst, maar er dan ook nog de tijd voor nemen om dit dagelijks op een verhelderende wijze neer te schrijven verdiend een pauwenpluim. Erg bedankt Myriam.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Haha, ik ben niet alleen een goed uithangbord voor Campina, ik zou ook een uitstekende ambassadrice zijn van Duracell. 🙂
      Het Duracell konijn.

      PS Bedankt voor je superlieve woorden, Lu!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  +  85  =  90

Thaise mosselsoep

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: