Aardbeiencharlotte met madeleines

Het originele van deze aardbeiencharlotte zit ‘m in de buitenrand. Rond een klassieke charlotte zitten lange vingers, al dan niet zelfgebakken. Rond deze aardbeiencharlotte zitten madeleines en wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik dol ben op madeleines: vanille-moka madeleines, madeleines met lavendel en honing en frambozen chocolade madeleines, ze passeerden allemaal al de revue hier.

Nu staat in dit recept dat je het deeg van de madeleines een half uur moet laten rusten, maar ik heb altijd geleerd dat – als je een mooi bultje wil op je madeleines – dat je het deeg dan best in de koelkast laat overnachten. En dat heb ik dus gedaan: op vrijdag het deeg voor de madeleines gemaakt, op zaterdag de madeleines gebakken, de aardbeienmousse gemaakt en de aardbeiencharlotte opgebouwd om ze op zondag te fotograferen en te degusteren!

Dit was dus bij mij een heel weekend project. Maar het kan dus sneller. Laat jullie vooral niet ontmoedigen, want deze aardbeiencharlotte met madeleines is echt megalekkerrrrrrrrrr! Als je er nu aan begint, dan zet je ze deze namiddag al op tafel. Het is toch geen weer om iets anders te doen. Go, go, go!

 

Aardbeiencharlotte met madeleines

 

Recept voor aardbeiencharlotte met madeleines

(Voor)bereiding: ± 40 min
Rusten: ± 20 min + 3 uur
Bakken: ± 10 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor de madeleines (ca. 20 stuks):
1 tl gesmolten boter voor de madeleinevorm
100 g boter, gesmolten en lichtjes afgekoeld
100 g bloem
2 grote eieren
100 g griessuiker
1 citroen, het sap en de zeste
¾ tl bakpoeder

Voor de siroop:
100 g ruwe rietsuiker
100 ml water
2 el rum of andere likeur (facultatief)

Voor de aardbeienmousse:
300 g aardbeien, gewassen en het kroontje verwijderd
100 g griessuiker
4 eidooiers
5 blaadjes gelatine (van ca. 2 g/blaadje)
300 ml slagroom (ik gebruikte de slagroom met 40% vet van Campina)
1 vanillepeul

Voor de afwerking:
250 g gemengd rood fruit (frambozen en aardbeien)

 

Werkwijze

Voor de madeleines:
Verwarm de oven voor bij 200° C. Borstel de madeleinevorm in met gesmolten boter of bestuif met bakspray en strooi er wat bloem over. Klop de overtollige bloem er terug uit.

Klop de eieren met de suiker tot een schuimige massa. Klop er voorzichtig de andere ingrediënten onder. Laat het beslag zo’n 20 min staan voor je het in de klaarstaande madeleinevorm schept.

Bak gedurende 8-10 min of tot het koekje mooi gerezen is in het midden en volledig gaar is. Leg de madeleines op een rooster en laat lichtjes afkoelen.

 

Voor de madeleine siroop:
Doe het water en de suiker in en klein sauspannetje. Breng aan de kook en laat gedurende 2 min zachtjes sudderen. Voeg de rum toe en laat nog 1 min langer sudderen. Laat afkoelen.

 

Voor de aardbeienmousse:
Verwarm de aardbeien in een klein sauspannetje met de helft van de suiker, terwijl je roert om de aardbeien te doen barsten en een puree te maken.

Passeer de warme aardbeienpuree door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen. Gooi de pitjes weg en zet de puree apart.

Doe de blaadjes gelatine in een kom met een ruime hoeveelheid koud water. Klop in een andere kom de eidooiers met de resterende suiker. Giet de warme aardbeienpuree op het dooier-suikermengsel, terwijl je constant blijft kloppen.

Breng de massa terug over in de sauspan en verwarm terwijl je voortdurend roert tot de puree dik wordt en de achterkant van een lepel bedekt (temperatuur: ca. 80° C).

Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de hete aardbeiencrème. Roer en zet opzij om af te koelen.

Klop de slagroom met een elektrische handklopper tot zachte pieken en voeg halverwege het merg van de vanillestok toe.

Als de aardbeienpuree is afgekoeld, spatel er dan de slagroom in twee keer onder tot een zachte en romige mousse.

 

Opbouw van de aardbeiencharlotte

Bekleed een springvorm van 22 cm met verwijderbare bodem met bakpapier.

Bekleed het bakblik met de madeleines met de gebogen kant tegen de rand van het blik. Snijd de resterende madeleines middendoor en bevochtig de madeleinehelften met de siroop en gebruik ze onmiddellijk om de bodem van de springvorm te bedekken.

Bedek de madeleines voorzichtig met de mousse.

Laat wat ruimte over aan de bovenkant (de madeleines aan de zijkanten moeten hoger zijn dan de mousse). Als er nog wat mousse over is, giet die dan in een of twee vormpjes.

Zet de cake minimaal 3 uur in de koelkast. Haal de cake hierna voorzichtig uit de springvorm en leg hem op een serveerschaal of taartplateau. Versier met gemengd zomerfruit.

 

Aardbeiencharlotte met madeleines

 

Bron: recept vertaald van de blog Del’s Cooking Twist.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Aardbeiencharlotte met madeleines

by Myriam Minne time to read: 3 min
4
%d bloggers liken dit: