Koude tomatensoep, tonijn, komkommergranité

Nieuw servies, ik kan er niet aan weerstaan. (Net zomin als ik aan nieuwe kookboeken kan weerstaan, trouwens, maar dat geheel terzijde). Dus toen ik van Cosy & Trendy de vraag kreeg of ik een pakket wilde kiezen met nieuwe kommen én vaasjes én kussens, twijfelde ik geen minuut. Wat zeg ik? Geen seconde! Want ze hadden nog meer goed nieuws: ik kreeg niet alleen dat pakket, ik mocht ook nog een identiek pakket weggeven via een giveaway op mijn Instagram account!!!! Het enige wat ik nog moest doen, was een recept vinden dat mooi tot z’n recht zou komen in mijn nieuwe tableware. En? Wat denken jullie? Missie geslaagd met deze koude tomatensoep met tonijn en komkommergranité?

 

Koude tomatensoep, tonijn, komkommergranité

 

Vandaag slaan jullie dus 2 vliegen in 1 klap: je krijgt met deze koude tomatensoep met een tartaar van tonijn en komkommergranité niet alleen het meest verfrissende recept van het jaar van Alain Ducasse (Franse chef met ontelbare sterrenrestaurants), je maakt ook nog eens kans om een Cosy & Trendy pakket te winnen bestaande uit:

Wat je daarvoor moet doen? Dat lees je op mijn Instagram feed. Ik zal de winnaar op zaterdag 15 augustus bekendmaken.

 

Koude tomatensoep, tonijn, komkommergranité

 

Recept voor koude tomatensoep, tonijn, komkommergranité

(Voor)bereiding: ± 45 min
Rusten en bevriezen: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de komkommergranité:
1 grote komkommer
1/2 teentje look
4 blaadjes dragon
4 blaadjes basilicum

Voor de tomatensoep:
2 middelgrote tomaten
1/4 groene paprika
1/4 rode paprika
1/4 komkommer
1 pimiento del Piquillo
25 cl tomatensap
1 el Xeres azijn
1 snufje piment d’Espelette
2 druppels Tabasco

Voor de tonijn en komkommer:
1 kleine komkommer
240 g rode tonijn

Afwerking en presentatie:
4 komkommerbloemen (ik had die niet en verving ze door Oost-Indische kers uit mijn kruidentuintje)
Olijfolie
Zout en peper van de molen

 

Werkwijze

Voor de komkommergranité:
Was de komkommer. Schil hem gedeeltelijk met een dunschiller waarbij je 1 baan op de 2 de schil eraan laat.

Versnijd de komkommer in grove stukken. Pel en ontkiem de look en hak hem fijn. Hak de dragon- en basilicumblaadjes fijn.

Passeer alles door een sapcentrifuge. Kruid het opgevangen sap met peper en zout.

Schenk in een schaal en ziet die in de diepvries. Krab de kristallen regelmatig los met een vork.

 

Voor de tomatensoep:
Was de tomaten, snijd ze in kwartjes en ontdoe ze van de pitten.

Was de paprika’s en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd ze in mirepoix.

Was de komkommer en doe hetzelfde. Hak de Piquillo in blokjes.

Doe al de groenten in een slakom en schenk er het tomatensap over. Kruid met peper en zout. Voeg een el olijfolie toe en meng goed.

Dek de slakom af met plasticfolie en zet gedurende 2 uur in de koelkast.

Mix vervolgens tot je een homogene soep bekomt.

Passeer de soep door een fijne puntzeef.

Voeg een el xeres azijn toe, 2 druppels Tabasco en een snufje piment d’Espelette. Proef en kruid eventueel nog bij.

Zet koel weg tot gebruik.

 

Voor de tonijn en komkommer:
Snijd de tonijn in brunoise van 2 mm. Bewaar in de koelkast.

Was de komkommer. Snijd de komkommer met de mandoline in schijfjes van 1 mm dik. Zet koel weg.

 

Afwerking

Kruid de brunoise van tonijn en de plakjes komkommer afzonderlijk met een scheutje olijfolie en peper en zout.

Verdeel de komkommergranité in diepe borden.

Schep er de brunoise van tonijn op. Schik er de komkommerplakjes tegen en werk af met een eetbare bloem. (Ik gebruikte hiervoor een dresseerring: ik schikte de plakjes komkommer tegen de rand van de ring, deed er toen de granité in zodat de plakjes komkommer mooi rechtop bleven staan, schikte er dan de tonijn op en nam de dresseerring voorzichtig weg).

Giet er de goed koude tomatensoep bij of serveer ze er in een kommetje apart bij.

 

Koude tomatensoep, tonijn, komkommergranité

 

Bron: recept van Alain Ducasse gevonden op de betaalsite Académie du Goût.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Koude tomatensoep, tonijn, komkommergranité

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: