Voor dit recept ging ik aan het freewheelen. Ik zag een foto op Pinterest en die zag er zoooo goed uit dat ik het ook wilde maken. Maar er was geen link naar een recept en dus kon ik niet anders dan zelf aan het brainstormen gaan. Ik vermoedde dat de dressing onderaan in het bordje sojasaus was en dus wilde ik een Aziatische twist geven aan de tonijntartaar.
Ewel, mannekes, met ouder worden wordt mijn buikgevoel beter (en mijn buik groter, dat ook ja ?). Dit was een topgerechtje. Niets fancy, maar gewoon f***ing good food.
Tonijntartaar Asian Style met avocadosalsa
Ingrediënten
Voor de tonijntartaar Asian Style:
- 300 g kraakverse tonijn
- 4 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- 2 el sushi azijn
- 1 limoen, het sap
- 1 el zwart sesamzaad
- Enkele plakjes ingelegde gember
Voor de avocadosalsa:
- 2 rijpe avocado's
- 1 bosje verse koriander (of peterselie)
- 2 limoenen
- 1 rood chilipepertje, ontdaan van zaadlijsten en pitjes
- 1 sjalotje
Voor de afwerking:
- Gebakken uitjes
- Allerlei cresssoorten
- Eetbare bloemetjes (in mijn geval was dat klaverbloem)
Instructies
Voor de tonijntartaar Asian Style:
- Begin met het snijden van de tonijntartaar. Snijd de tonijn in kleine blokjes. Doe ze in een kom.
- Meng de sojasaus, sesamolie, sushi azijn en het sap van de limoen in een aparte kom.
- Breng de tonijn op smaak met de helft van de dressing. Voeg het zwart sesamzaad en enkele fijngesneden gemberplakjes toe. Laat de tonijn marineren in de koelkast.
Voor de avocadosalsa:
- Pers het sap uit de limoenen en giet het in een kom.
- Snij het vruchtvlees van de avocado’s in heel kleine blokjes, meng ze gaandeweg onder het limoensap.
- Voeg ook het heel fijngesnipperde chilipepertje en sjalotje toe, de olie, peper, zout en de gehakte koriander.
- Meng goed, dek af en zet minstens 30 min in de koelkast.
Afwerking
- Neem een metalen uitsteker en zet deze op het bord. Verdeel de avocadosalsa en tonijntartaar over de uitsteker en druk iets aan met de bolle kant van een lepel. Laat dit eventueel even staan in de koelkast zodat het niet meteen uit elkaar valt.
- Verwijder de uitsteker. Garneer de tonijntartaar met de gebakken uitjes, de cressoorten en eetbare bloemetjes.
- Schenk rondom nog wat van de Oosterse dressing.
Wat een plaatje weer!!!
Dankjewel Marina! ?
Héérlijk recept. Alleen één vraag: wélke soort en hoevéél olie moet er door de avocado salsa? Bij mij werd het geheel iets té zuur namelijk….
Ook zoek ik een manier om die dressing wat dikker te maken zodat ik er druppels mee kan dresseren om de steker heen.
Voor de salsa gebruikte ik maïsolie. Je kan de dressing dikken met een mespuntje Xantana.
Succes!
Dank voor de reactie Myriam! Ik neem aan plusminus 3 eetlepels….
Zeker een blijvertje dit recept! 👌