Ik ben een fan van pure smaken, van weinig werk in de keuken, van originele recepten. Welnu, met dit gerecht is ’t 3 maal bingo!
Veel woorden ga ik hier niet aan vuil maken. De Sergio zou zeggen: “Dit is een topgerechje!”
Nodig voor 8 personen
200 g rijst
400 g water
1,5 dl sushi azijn
3 Nori blaadjes (gedroogd zeewier)
Voor de mayonaise:
20 g eiwit
100 g olijfolie
1 kl Ras-el-Hanout (de gele variant)
20 g sushi azijn
Water
Zout
1 komkommer
1 schaaltje kerstomaatjes
300 g verse zalm (of beter nog: tonijn)
Sojasaus
Sumac of Ras-el-Hanout
Olijfolie
Werkwijze
Spoel de rijst tot het water helder is.
Sueer de rijst glazig in een klontje boter. Bevochtig met het water. Doe dit in 2 of 3 keer. Laat telkens droogkoken voor je de volgende pollepel water toevoegt.
Wanneer de rijst gaar is, neem je de pan van het vuur en voeg je de azijn toe. Roer voorzichtig.
Voeg nu ook de fijngesnipperde Nori blaadjes toe. Door de warmte van de rijst gaan de blaadjes slap worden.
Schep de rijst over in een grote, ondiepe schaal en laat afkoelen.
Voor de mayonaise mix je alle ingrediënten samen. Voeg op het einde water bij tot je de gewenste dikte bekomt. Het klopt dat dit een mayonaise is zonder eierdooier(s)!
Snij de komkommer en tomaatjes fijn.
Meng ze onder de rijst, samen met wat mayonaise.
Snij de zalm (of tonijn) in mooie blokjes of reepjes.
Kruid ze goed en voeg de soja en olijfolie toe.
Laat een uurtje marineren. Rol hierbij de zalm samen met de marinade op in plasticfolie om de smaken goed te laten intrekken. Beter nog is dat je dit reeds de dag voordien doet. Je kan hiervoor ook een vacuümmachine gebruiken.
Afwerking
Schik de rijst op het bord.
Plaats de zalm ernaast.
Trek een lijn mayonaise.
Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
0 reacties