Ik blogde eerder al een soepje van Piet Huysentruyt, meer bepaald de venkelsoep met zalm en pancetta en ook dit recept dat ik gewoon uit de Dag Allemaal haalde, is een topper.
Je kan er bovendien naar hartenlust mee variëren: gewoon met witte champignons of feestelijker met girollen of eekhoorntjesbrood, verse of gerookte zalm of een stevige, witte vis,… Afwerken met dille of bieslook of kervel of dragon of een combinatie van kruiden…
Laat je fantasie maar de vrije loop.
Smakelijk!
Soep gepresenteerd in een diep bord van het merk Jars, te koop bij Timeless Interiors in Nazareth.
Benodigdheden voor 4 personen
1 bakje champignons
2 aardappelen
1 prei
1 ui
Boter
2 liter water
Maggi/PH kippen- of groentenbouillon
1 kruidenkaasje
150 g verse of gerookte zalm
1 dl room
Peper en zout
Wat gehakte dille (facultatief)
Werkwijze
Snij de groenten in stukjes en stoof ze aan in wat boter. Begin met de aardappelen, prei en ui. Pas dan volgt de groente die smaak geeft, in dit geval de champignons.
Voeg de bouillon toe tot de groenten onderstaan.
Laat 20 minuten goed doorkoken. Voeg het kruidenkaasje toe en mix tot een gladde soep.
Doe de room erbij en breng op smaak met wat peper en zout.
Snij de zalm in blokjes. Verdeel deze over de diepe borden.
Overgiet met de soep en werk af met de (gehakte) dille.
Tips: In deze soep werkt Piet met Parijse champignons, maar dit seizoen kan je ook kiezen uit wilde variëteiten, zoals girollen, eekhoorntjesbrood, shiitakes,…
Als je een witte soep wil, kies je best voor witte Parijse champignons. Let er dan ook op dat je enkel het wit van de prei gebruikt.
Je kan verse of gerookte zalm gebruiken, maar ook een witte vis zoals tarbot, kabeljauw of griet. Gebruik een soort die niet uiteenvalt tijdens het pocheren.
Room verzacht de smaak, maar hoeft niet. Gezonder zijn sojaroom of lightroom.
Het kruidenkaasje wordt hier door de soep gemixt, maar je kan ook werken met een klein kaasje dat je in het midden van het bord legt. Kruiden kan je aanvullen naar believen: peterselie, kervel, dragon, bieslook,…
Bron: recept van Piet Huysentruyt uit de Dag Allemaal van 23 april 2013.
0 reacties