Hap en Tap logo zonder streep
Varkenshaasje met kruidenkaas en spek, gevulde aardappel met pompoen en hazelnoten

Varkenshaasje met kruidenkaas en spek, gevulde aardappel met pompoen en hazelnoten

26 dec 2012 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Er zijn zo van die recepten waar ik met plezier naar teruggrijp en dit is er zo eentje. Het dateert van een aflevering van Komen Eten toen Vier nog VT4 was en Peter Van Asbroeck er het schone weer maakte. Het is al zo oud dat er zelfs geen spoor meer van terug te vinden is op de Vier website, maar mij blijft het bij, want het is lekker. En dat vinden mijn huisgenoten ook. Het is zelfs zo dat mijn zoon het spontaan herkent en zegt “o, het is weer dat lekker vlees”. Moest ik een notitieboekje bijhouden met recepten voor het nageslacht, ewel ’t kwam erin te staan. Maar ik ben van den moderne tijd, dus komt het op mijn blog.

Nodig voor 4 personen

700 g varkenshaasje
1 doos kruidenkaas (250 g Philadelphia)
150 g gerookt ontbijtspek
Een bokaaltje runderfond van Lacroix
Een blokje vleesbouillon
Een flinke scheut room
Eventueel rouxkorrels

4 grote bloemige aardappelen (150 g elk)
300 g pompoen
3 el plattekaas
4 el hazelnoten, grof gehakt
40 g geraspte kaas
Grof zout
Nootmuskaat
Peper en zout

Bereiding

Snijd het varkenshaasje open, maar niet volledig door en bestrijk de binnenkant met de kruidenkaas.
Vouw terug dicht en breng op smaak met peper.
Wikkel het vlees stevig in met het spek.
Verhit een klont boter in een braadpan. Zodra de boter schuimig is en licht aankleurt, leg je het vlees in de hete pan en bak het vlees langs alle kanten goed aan. Het vlees moet dichtschroeien en korsten zodat de jus van het vlees niet ontsnapt.
Eens het vlees rondom een goudbruin korstje heeft, zet je het dan nog 10 tot 20 minuten in de oven op 180° C tot het net gaar is. Ik deed de stok in 2 en zette het een kwartier in de oven en de cuisson was perfect: rosé en sappig. Haal het vlees dan uit de oven en laat het 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Giet het overtollige braadvet van het vlees weg, maar gebruik dezelfde pan waarin je het vlees gebakken hebt om de saus te bereiden.
Giet de runderfond in de pan en doe er een verkruimeld blokje vleesbouillon bij voor nog extra smaak. Voeg ook de room toe. Schraap de aanbaksels los en laat rustig inkoken.
Doe er eventueel wat roux bij om de saus te laten indikken.
Smaak af met peper en zout.

Was de aardappelen en leg ze in een schotel op een bedje van grof zout. Bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.
Laat de geschilde pompoen 10 minuten afgedekt koken in een bodempje water. Kruid met peper en zout.
Hol de aardappelen uit. Doe het aardappelkruim in een kom en voeg de pompoen, de geraspte kaas, de plattekaas en de hazelnoten toe. Plet alles met een vork en meng tot een gladde puree. Kruid met peper, zout en een mespuntje nootmuskaat.
Vul de aardappelen met de puree en laat 5 minuten onder de grill van de oven gratineren.

Ik serveerde er nog krokant gewokte boschampignons bij.

Bron: het aardappelrecept is afkomstig van www.aardappel.be

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Inge

    Ik heb er een variatie op gemaakt, geïnspireerd op jouw receptje en een recept van Gordon Ramsay: de varkenshaasjes gevuld met buffelmozerella en flink veel oregano. De pompoen heb ik geroosterd in de oven, met tijm, rozemarijn, look, smoked paprika, peper, zout en olijfolie. Daarna heb ik de pompoenblokjes geblenderd en dit vervolgens verwerkt in mijn aardappelpuree (zonder ei en muskaatnoot). De saus heb ik integraal overgenomen. Was njammie!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Varkenshaasje met kruidenkaas en spek, gevulde aardappel met pompoen en hazelnoten

by Myriam time to read: 2 min
1