Konijn met bruin bier en speculaas

door | jan 1, 2013 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Dit recept printen? Print dit recept

Neen, geen kreeft, kaviaar of kwartel op deze 1e dag van het jaar ten huize Hap & Tap, maar een lekker konijntje met bruin bier. Mijn vader is er 91 en moeder heeft vorige maand 86 kaarsjes uitgeblazen. Een briljanten koppel, letterlijk en figuurlijk, want gisteren waren ze maar liefst 65 jaar getrouwd. Aan hen zijn ingewikkelde recepturen of speciale ingrediënten niet besteed. Geef hen maar de degelijke Vlaamse kost. Een sappig stukske vis voor vader en een mals konijntje voor moeder. Ze werden op hun wenken bediend!

Ingrediënten voor 4 personen

4 konijnenbouten
2 flesjes bruin bier, bv. Postel Dobbel 33 cl (Ik koos voor Chimay)
100 g gerookte spekblokjes
250 g champignons
3 à 4 speculaaskoekjes
5 sjalotten
3 el olijfolie
1 blokje tuinkruidenbouillon
3 takjes peterselie
1 blaadje laurier
1 kl tijm
Peper en zout
Instantsausbinder

Bereiding

Snij de sjalotten middendoor en de champignons in vier.
Laat de speculaaskoekjes even weken in 2 dl bruin bier en prak dan fijn met een vork.
Snipper de peterselie fijn.
Roerbak de spekblokjes zonder vetstof gedurende 3 minuten in een pan met antiaanbaklaag. Haal de spekblokjes eruit, maar laat het vet in de pan.
Bak de champignons gedurende 3 minuten in het braadvet van het spek. Haal ze uit de pan en hou ook apart.
Giet 2 el olijfolie in dezelfde pan en braad de konijnenbouten gedurende ca. 6 minuten aan beide kanten goudbruin.
Verhit 1 el olijfolie in een grote kookpan en ban de sjalotten gedurende 1 minuut. Voeg de konijnenbouten toe, het speculaasmengsel, 3 dl bruin bier, het bouillonblokje, de tijm en het laurierblad. Dek af en laat gedurende 1u 15 minuten sudderen. Voeg indien nodig nog wat bier toe. Kruid met peper en zout.
Haal het laurierblad eruit, voeg de spekblokjes en de champignons toe en laat nog 1 minuut opwarmen.
Bind indien nodig met wat instantsausbinder en kruid naar smaak met peper en zout.
Versier met peterselie en dien op met kroketjes.

Tip: Dit gerecht smaakt nog beter als u het de dag voordien bereidt.
Om de stukken konijn gaar maar toch nog mooi in hun geheel op tafel te brengen, verwarmt u ze de dag zelf in de oven.
Haal ze uit de kookpan en schik ze naast elkaar in een ovenschotel. Dek goed af en warm ca. 30 minuten op in een op 200° C voorverwarmde oven. Werk de biersaus op het vuur af.

Bron: Kookboek Smakelijk 3 van Colruyt.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.025 andere abonnees

Archief

  • 2021 (119)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

1 Reactie

  1. Karin - The F Girl

    Wat een heerlijk idee, speculaas bij konijn. Was er nooit op gekomen. Is dat typisch Vlaams? Hoe dan ook, dat onthoud ik!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Konijn met bruin bier en speculaas

by Myriam time to read: 1 min
1
%d bloggers liken dit: