Hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus

Herinneren jullie zich de Spar Challenge nog? Begin november kreeg ik een Spar Bag toegestuurd en moest daarmee aan de slag. Bedoeling? Zo origineel mogelijk uitpakken met een kennismakingspakket met een rist verse producten van het Spar huismerk. Blijkbaar viel mijn inzending die ik nogal ludiek had opgevat in de smaak, want ik stootte door naar de 2de en laatste ronde. Inzet? Een reportage in het Spar magazine Kook! Alle extra aandacht voor Hap & Tap is mooi meegenomen en dus was ik best happy met die ‘kwalificatie’, ook al heb ik zo’n vaag vermoeden dat gewoon iedereen zich kwalificeerde. 😉

In tegenstelling tot de eerste keer, kreeg ik niks thuisgestuurd, maar moest ik zelf naar de winkel om er met zoveel mogelijk Spar producten een feestelijk gerecht te maken. Voor-, hoofd- of nagerecht, het maakte niks uit. Anders dan je zou verwachten van mij, koos ik niet voor een dessert. Hoezo? Daarin kon ik te weinig Spar producten gebruiken naar mijn goesting: Spar boter, room, eieren,… maar dat was het zowat en ik wilde méér.

 

Hazenrug met aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus

 

Zonder echt een concreet idee trok ik op een middag eerst op prospectie naar de gloednieuwe Spar winkel aan mijn werk in Sint-Martens-Latem. Ik werd er aangenaam verrast: wat een ruim assortiment! Mijn zoektocht naar producten van het Spar huismerk zat er in no-time op en in minder dan een half uurtje zat ik al terug aan mijn bureau met een hoofd barstensvol ideeën. Ik zou gaan voor hazenfilet (aartsmoeilijke zin voor een West-Vlaamse ;-)) die met de feestperiode in de ruime koeltoog van de Spar slagerij lag te pronken. Hierbij zou ik kerstkransjes maken met Spar aardappelen en die afwerken met Spar amandelschilfers. Daarnaast zou ik kerstboompjes spuiten met een puree van spruitjes en die decoreren met ‘kerstballen’ van Spar gerookt spek. Ook nog wat Boni (huismerk van Colruyt en in dezelfde groep als Spar) fijnproeverswitloof erbij en ik was blij: 8 Spar ingrediënten voor wat een feestelijk bordje moest worden… in mijn hoofd althans. Want het grote probleem was: tijd. Allez, het gebrek eraan. Deadline was 3 januari en mijn agenda zat propvol tot en met 1 januari. Het zou er dus in een keer boenk op moeten zijn…

Wel? Wat vinden jullie? Spring ik met deze hazenrug haasje-over de concurrentie en maak ik kans om de “Kook je in Kook”-wedstrijd te winnen? 😉

Bord van de Perfect Imperfection collectie van Serax tableware.

 

Hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus

 

Nodig voor 4 personen

4 hazenruggen
1 pakje Boni fijnproeverswitloof
400 g spruiten
1 kleine ui
1 pakje Spar gerookt spek
1 scheutje Spar room
1 klontje Spar melkerijboter

Voor de aardappel kerstkransjes:
200 g pastinaak
600 g Boni zachtkokende aardappelen
150 g Spar melkerijboter
4 Spar eidooiers
Nootmuskaat
80 g Spar amandelschaafsel

Voor de frambozensaus:
240 ml wildfond (ik gebruikte een potteke Belfond, in een latere blogpost meer over deze artisanale fonds)
0,5 dl frambozenazijn
75 g suiker
Een handje diepvriesframbozen
1 doosje verse frambozen

 

Hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus

 

Aan de slag

Maak eerst de aardappel kerstkransjes. Verwarm de oven voor op 180° C.

Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook ca. 10 minuten in water met een beetje zout. Schil de pastinaak, snijd in grove stukken en kook nog 10 minuten mee met de aardappels.

Smelt de boter. Giet de aardappels en pastinaak af, stoom ze droog en stamp ze fijn met een pureestamper. Voor een fijnere puree zonder klontjes, kan je de puree eventueel nog door een zeef strijken. Roer de boter en 3 eidooiers door de warme puree en breng op smaak met nootmuskaat. Schep in een spuitzak met een grove kartelmond (ik gebruikte nr. 13).

Spuit kransjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de resterende eidooier die je aangelengd hebt met wat water. Bestrooi de kransjes met amandelschaafsel.

Bak de kransjes in de oven in ca. 15 minuten goudbruin.

 

Voor de kerstboompjes van spruitenpuree met spekballetjes:

Houd 2 spruitjes apart, waarvan je de buitenste blaadjes verwijdert en kort blancheert in kokend gezouten water. Verfris ze onmiddellijk in ijswater.

Snijd het gerookt spek in fijne brunoise en bak het krokant in een pan zonder vetstof.

Snipper de ui fijn. Stoof hem aan in een klontje boter. Reinig ondertussen de resterende spruitjes en snijd ze in vier. Doe de spruitjes bij de ui in de kookpot en laat ze garen. Doe de gare spruiten in de hakmolen en mix. Voeg een scheutje Spar room toe tot je een gladde puree bekomt. Kruid naar smaak met peper en zout.

Schep de spruitenpuree in een spuitzak met een grove kartelmond (ik gebruikte nr. 9). Spuit kerstboompjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek hier en daar een spekblokje als waren het kerstballen. Warm de kerstboompjes de laatste 5 minuten mee op in de oven samen met de kerstkransjes.

 

Voor de frambozensaus:

Breng 1 dl water aan de kook met de suiker en blus met frambozenazijn. Voeg ook enkele (diepvries)frambozen toe.

Voeg de wildfond toe en laat inkoken. Zeef door een chinois.

Voeg vlak voor het serveren enkele verse frambozen toe aan de saus.

 

Afwerking

Haal de hazenrug uit de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.

Smelt een klontje Spar boter in de pan. Wanneer de boter schuimend en licht bruin is, leg je de hazenrug op zijn kant in de pan en bak mooi bruin aan 1 zijde gedurende een 5-tal minuten. Draai hem en doe hetzelfde aan de andere kant. Kruid met peper en zout.

Bak ondertussen ook het middendoor gesneden witloof goudbruin in een klontje boter. Kruid met peper en zout.

Versnijd de hazenrug in vingerdikke plakken en schik ze mooi op warme borden. Plaats er 3 “kerstboompjes” naast en 1 kerstkrans. Oversaus. Werk af met enkele frambozen en geblancheerde spruitenblaadjes. Serveer meteen.

 

Hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus

by Myriam Minne time to read: 4 min
4
%d bloggers liken dit: