Hap en Tap logo zonder streep
Financiers met praliné-choco

Financiers met praliné-choco

1 nov 2023 | Sneukelingskes, Zoet

Ik liet een aantal onder jullie danig schrikken vorige week. In een story op Instagram deelde ik een privé berichtje dat ik kreeg van een onbekende follower: “hoi Myriam, ik wil u becomplimenteren voor het werk dat u doet. zelf ben ik student kok en ik haal veel inspriratie en smaakcombinaties van u website . ik volg vol verwondering uw blog en vind u een grote bronm van inspriatie!! ” (sic). Toen dat berichtje binnenkwam, had ik net een serieuze Instagram dip. Mijn bereik op het sociale media platform is (in vergelijking met vorig jaar, toen ik nog een pak minder volgers had) gedecimeerd. Niets helpt: reels, recept in de caption, recept in een carrousel,… alles heb ik al geprobeerd en ja, ik ben dus gedegouteerd.

Dat privé berichtje was een echte opkikker en dus deelde ik het met daarbij mijn reactie dat ik even overwogen had om ermee te kappen. Ik bedoelde daarmee kappen met Instagram, niet met de blog he, mannekes! Maar mijn communicatie was duidelijk niet duidelijk… Slechte punten voor iemand die communicatie als job heeft… 🙄 En toen stopte mijn Wifi om onverklaarbare reden met werken met als gevolg dat ik afgelopen zondag niet kon bloggen. Ik hoop dat jullie niet teveel in paniek waren en dachten dat ik er effectief mee gekapt had. 😀

Financiers met praliné-choco

Maar kijk, ik ben terug en wel met een heel fijn sneukelingske om jullie kerstdiner mee af te sluiten: financiers. In eerste instantie raakte ik helemaal in de ban van het Franse gebakje dankzij Spatules et Fouets. Phanie deelt om de haverklap de meest drooling varianten van financiers: met citroen, met chocolade, met praliné,… En toen kwam ik in mijn boek Praliné van Pascal Caffet deze financiers met praliné-choco tegen. De cirkel was rond. Het enige dat ik nog nodig had, waren mallen. Ik kocht meteen 3 soorten (in de vorm van een hart, een cirkel en een ovaal), zo kon ik een mooie foto maken. Een die zal scoren op Instagram… Allez, dat hoop ik. 🙄 (Elke like, comment, save of share is een hart onder de riem! Kleine moeite voor jullie, grote vorm van appreciatie voor mij).

Let wel: je hebt veel te veel praliné-choco met de hoeveelheden. Maar die is zo lekker dat het écht geen straf is om deze in je koelkast te hebben. Geen zin om die zelf te maken? Koop er dan in de supermarkt van goede kwaliteit.

Financiers met praliné-choco

Financiers met praliné-choco

Financiers met praliné-choco

Gang Mignardise
Keuken Frans
Porties 18 stuks

Ingrediënten
  

Voor de financiers:

  • 115 g boter
  • 65 g amandelpoeder
  • 185 g poedersuiker
  • 65 g bloem T55
  • 25 g cacaopoeder
  • 155 g eiwit
  • 20 g praliné-choco (zie hieronder)
  • 18 amandelen

Voor de praliné-choco:

  • 400 g amandel praliné (zie hieronder)
  • 100 g gekaramelliseerde amandelen (zie hieronder)

Voor de amandel praliné:

  • 665 g amandelen, ongepeld
  • 85 g water
  • 335 g suiker

Voor de gekaramelliseerde amandelen:

  • 800 g amandelen, ongepeld
  • 70 g water
  • 260 g suiker
  • 20 g boter

Instructies
 

Voor de financiers:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Verwarm de boter in een steelpan tot 155° C om een beurre noisette te bekomen.
  • Zeef de beurre noisette door een fijne zeef. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zeef het amandelpoeder, de poedersuiker, de bloem en de cacao in een mengkom.
  • Klop om te combineren.
  • Klop de eiwitten door het poedermengsel.
  • Spatel geleidelijk de afgekoelde hazelnootboter erdoor.
  • Kies bij voorkeur mini siliconen savarinvormpjes om financiers te krijgen met een holte aan de bovenkant. Plaats ze op een ovenvaste plaat. Vet de vormpjes in. Vul elk vormpje met een spuitzak voor driekwart.
  • Plaats 5 min in de oven. Zet de temperatuur op 175° C en bak nog 10 min verder.
  • Haal de financiers uit de oven, haal ze meteen uit de vormpjes en laat afkoelen op een rooster.
  • Pocheer de praliné-choco in de holte van elke Financier.
  • Leg een amandel in het midden.

Voor de praliné-choco:

  • Mix in een blender de amandel praliné en de gekaramelliseerde amandelen gedurende 2 min.
  • Schep in glazen potten.
  • Laat gedurende 30 min afkoelen in de koelkast alvorens te proeven.
  • Je kan deze praliné-choco gedurende 1 maand bewaren in een luchtdicht afgesloten pot in de koelkast. Eet hem bij voorkeur op kamertemperatuur. Dan is hij het lekkerst.

Voor de amandel praliné:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Spreid de amandelen uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de noten in 8 à 10 min goudbruin.
  • Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel. Voeg de nog warme amandelen toe aan de hete karamel en roer deze erdoorheen. Stort de warme massa op bakpapier en laat afkoelen.
  • Breek de karamel met amandelen in stukken en doe deze in een keukenmachine. Maal de karamelbrokken tot de olie uit de noten vrijkomt en er een smeuïge pasta ontstaat. Zorg ervoor dat de pasta niet warmer wordt dan 40° C.
  • Laat gedurende 2 uur afkoelen op kamertemperatuur en herhaal nogmaals. Zo bekom je een heerlijk gladde pasta. Doe de pralinépasta in brandschone potjes, zo kun je hem lang bewaren.

Voor de gekaramelliseerde amandelen:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Spreid de amandelen uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de noten in 8 à 10 min goudbruin.
  • Doe 200 g suiker met het water in een grote pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat koken tot 117° C à 120° C. Reken ca. 10 min voor je die temperatuur bereikt.
  • Voeg de nog warme amandelen toe aan de siroop en roer deze erdoorheen.
  • Blijf alles rustig doorkoken en roeren. Het water verdampt en de suiker gaat als witte kristallen om de amandelen heen zitten.
  • Blijf roeren! De suikerkristallen gaan nu karameliseren en zorgen voor een superlekker laagje om de amandelen. Haal de pan van het vuur als er geen witte suikerkristallen tussen de amandelen meer te zien zijn.
  • Voeg nu de boter en het resterende water toe. Meng goed.
  • Verdeel de amandelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Let op: ze zijn erg heet! Probeer de amandelen zo los mogelijk van elkaar te leggen. Laat ze iets afkoelen. Zodra je ze met je hand aan kan raken haal je ze allemaal los van elkaar (dit kan ook met twee lepels). Laat ze vervolgens verder afkoelen.
Trefwoord financiers, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, praliné

Bron: Recept uit het boek Praliné van Meilleur Ouvrier de France Pascal Caffet.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Dominique

    Het zou idd jammer zijn moest je niet meer posten op instagram, ik vindt je manier van schrijven wel leuk, niet saai, als er iets fout gaat of mislukt zeg je het ook, ik ben soms zodanig benieuwd naar je het recept dat ik vergeet te liken 🙈maar meestal doe ik het wel 😊

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel Dominique. Het is gewoon zooooo frustrerend. Een post van 9 november vorig jaar haalde een bereik van 186.000 mensen en 5.178 likes. Die van gisteren bereikte 3.982 mensen en kreeg 312 likes. 🙁

      Antwoord
  2. Dominiek Goris

    Hoi hoi,

    Ik schrok idd mij een hoedje nadat ik via Instagram op je blog kwam…
    WAT 😱😱😱 ze wou stoppen…. Nee, echt ni doen!!!!!
    Maar ik kan iss je wel snappen qua likes, maar ik sluit me idd aan bij Dominique hierboven. Ik surf via Instagram vaak door naar je blog en vergeet dan terug te gaan om te lijken 🥴
    Dom dom natuurlijk….

    Maar blijf vooral door doen, je inspireert er velen 😘

    Veel liefs
    Dominiek

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Dominique. Met stoppen bedoelde ik dus stoppen met Instagram, voorlopig niet met de bog, hoor. 😉

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Financiers met praliné-choco

by Myriam Minne time to read: 4 min
4