Als je ’t mij vraagt, is deze entremets met speculoosmousse de ideale afsluiter van je kerstdiner. Ten eerste, hij ziet er keimooi uit, ten tweede hij is superlicht en dus ideaal na een copieuze maaltijd en ten derde, je kan de vorm die ik gebruikte, de Russian Tale, winnen! Niets houdt je dus nog tegen.
Inderdaad, Kries van A La Tarte, mijn favoriete bakwinkel in Nazareth, wilde al lang eens een winactie met me doen en dus vond ik deze entremets met speculoosmousse de ideale gelegenheid. Wat is er te winnen: 5 van die Russian Tale vormen t.w.v. € 41,20. Hoe kan je die winnen? Wel op 2 manieren:
1. Reageer op dit recept op mijn Instagram account vandaag.
2. Reageer op dit recept op mijn Facebook pagina vandaag.
Je mag op beide kanalen deelnemen om je winstkansen te verhogen!
Ik zal 2 winnaars aanduiden op Facebook en 3 winnaars op Instagram. Ik zal dit doen met een “random winner picker“, dus geen vriendjespolitiek. Deelnemen kan tot en met woensdag 28 september. Idealiter kan je je prijs gaan afhalen bij A La Tarte. Zo vermijdt Kries de verzendkosten (een kleine zelfstandige heeft het al lastig genoeg) én kan jij uitgebreid rondneuzen in haar paradijs… euh winkel! 😉
Entremets van speculoosmousse met compote van rood fruit
Ingrediënten
Voor de speculoosbiscuit:
- 17 g eidooier
- 50 g ei
- 25 g suiker
- 25 g speculoospasta
- 40 g eiwit
- 17 g suiker
- 20 g bloem
- 1 g bakpoeder
Voor de compote van rood fruit:
- 150 g rood fruit (mag ook een zakje uit de diepvries zijn)
- 15 g suiker
- 2 g pectine
Voor de speculoosmousse:
- 70 g melk
- 350 g room
- 10 g melkpoeder
- 15 g eidooier
- 25 g suiker
- 24 g gelatinemassa (4 g poeder + 20 g koud water)
- 50 g speculoospasta
- 100 g opgeklopte slagroom
Voor de afwerking:
- Rode velours spray
Instructies
Voor de speculoosbiscuit:
- Klop de eieren, eidooier, suiker en speculoospasta tot een ruban met de staande mixer.
- Klop de eiwitten op en voeg de 17 g suiker toe zodat je een stevig schuim bekomt.
- Zeef de bloem en het bakpoeder.
- Meng voorzichtig de 2 geklopte massa's samen. Spatel er de bloem met het bakpoeder onder en strijk uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak in de voorverwarmde oven bij 170° C gedurende ca. 10 min.
Voor de compote van rood fruit:
- Doe het fruit in een pan. (Als je diepvriesfruit gebruikt, laat het dan eerst ontdooien en uitlekken).
- Voeg de suiker toe die je vooraf gemengd hebt met de pectine.
- Breng aan de kook. Stort uit in silicone mallen in de vorm van een halve bol en zet in de diepvries.
Voor de speculoosmousse:
- Maak de gelatinemassa: doe het gelatinepoeder bij het koud water, meng en zet in de koelkast tot gebruik.
- Breng de melk aan de kook met de room en het melkpoeder.
- Schenk dit op de dooier die je losgeklopt hebt met de suiker.
- Roer op laag vuur tot een crème. De crème moet de achterkant van een houten lepel bedekken. Let op: laat de crème niet te warm worden (82° C), want anders krijg je een omelet.
- Voeg de gelatinemassa toe en laat afkoelen tot 30° C.
- Voeg de speculoospasta en de opgeklopte room toe.
- Schep in een spuitzak en ga onmiddellijk over tot de opbouw van de entremets.
Opbouw:
- Snijd 5 cirkels van 4 cm diameter uit de speculoosbiscuit.
- Vul de Russian Tale vorm voor 2/3 met de speculoosmousse en zorg dat de randen helemaal bedekt zijn. Gebruik hiervoor een spatel.
- Ontvorm de compote van rood fruit en duw die in de mousse.
- Vul de vorm verder tot 85% hoog met de mousse en leg er de biscuit cirkel op.
- Strijk glad en zet gedurende 1 nacht in de diepvries.
- Ontvorm 's anderendaags de diepgevroren entremets en spuit ze helemaal in met de rode velours spray.
- Als je dat wil, dan kan je de entremets nog afwerken met gekleurde bolletjes die je erop bevestigt met eetbare lijm.
Notities
Bron: recept vertaald van de Instagram post van Dimitri Bechez.
Een mooi recept ! Kun je het ook langer dan 1 nacht invriezen? Zodat ik niet alles op de laatste dag hoef te maken.
De evt porto als ik mocht winnen neem ik graag voor mijn rekening!
Zeker! Je kan dit 1 week, 2 weken in je diepvries laten. De dag dat je het dessert wil serveren, haal je het uit de diepvries, spuit je het in met spray en laat je het ontdooien in de koelkast of een andere koude plek.
Succes en smakelijk!
Een vraagje ,met eiwit bedoel je eiwit van een vers ei , en met 50 gr ei is dat gewoon een vers ei .
Dank u vriendelijk
Inderdaad, Ingrid. Al kan je ook gepasteuriseerd eiwit en volledig ei gebruiken. Maar uiteraard lukt het met vers ei ook!
Succes en smakelijk!
Whauw wat zou ik dat graag winnen zo een vorm. Ik ga zeker eens neuzen in deze winkel.
Oooh ik vind ze zo prachtig! Kzou me er aan willen wagen voor mijn kerstdiner. ik zal ze best toch op voorhand uitproberen.. Welke malletjes heb je gebruikt voor de fruit compote. Hoe lang mogen ze ontdooien ?
Nog een dikke merci dat je uw overheerlijke recepten met iedereen wil delen . Ik geniet er in elk geval van .
Dag Linda,
Mijn halve bollen hebben een diameter van ca. 4 cm voor de fruitcompote.
De entremets laat ik gedurende ca. 4 uur ontdooien in de koelkast.
Succes en smakelijk!
Alles gaat goed tot wanneer ik de opgeklopte room en speculoospasta vermeng met de creme. Dan wordt hij lopender ipv een mousse. Graag uw hulp.
Dag Pascale,
Volgens mij is dit helemaal prima. De massa moet inderdaad wat lopend zijn zodat die zich makkelijk in de vorm verdeelt.