Nomnom notentaart met karamel

Ik verklapte het al eerder. Mijn 2 favoriete Franstalige blogs zijn Fraise Basilic en Steph à Table. Waarom? De gerechten spreken mij aan, maar ook en vooral de foto’s. Tjah, het oog wil ook wat, he? Ikzelf vind dat mijn foto’s in het niets verdwijnen, wanneer ik ze met deze kunstwerkjes vergelijk. Maar ach, ’t kan alleen maar beteren. Ik heb ondertussen al afgesproken met Ann van Photocopy Ann dat ze mij eens een stoomcursus foodfotografie geeft. Hoop doet dus leven.

Maar allez, back to business. Onlangs viel mijn oog dus op de “Gâteau du dimanche, caramel et noix“. Nu deed die taart mij zo watertanden dat ik ze meteen op mijn TO DO-lijstje zette. En zo geschiedde vandaag. Aangezien ik aan het taperen ben voor mijn marathon, had ik, behalve het pakken van mijn valies, niks te doen. Lots of time to cook and bake, dus!

Welnu, dames & heren, dit is een toptaart! Als je van noten en van karamel houdt tenminste. Dit is wreed lekker. Verslavend lekker, zelfs. Allez, waar wacht je nog op? Verwarm die oven al maar voor.

 

Wat heb je nodig?

Voor de taart:
180 g patisseriebloem
2 kl droge gist
1 snuifje zout
12 cl melk
1 el vanille-extract
100 g suiker
120 g zachte boter
2 eieren

Voor de karamel:
150 g griessuiker
50 g boter
20 cl volle room
1 snuifje fleur de sel

Een notenmengeling, grof gehakt

Bereiding

Meng in een kom de bloem, gist en het snuifje zout. Zet aan de kant.

Meng in een ander recipiënt de melk met de vanille.

Klop in de mengkom van een keukenrobot de suiker en de boter, eerst langzaam, vervolgens op maximale snelheid, tot de mengeling glad en romig is.

Verminder de snelheid, voeg de eieren toe en blijf kloppen tot de eieren goed opgenomen zijn.
Voeg nu afwisselend een deel van de bloem en een deel van de melk toe, waarbij je begint en eindigt met de bloemmengeling. Blijf kloppen tot je een homogeen beslag krijgt.

Giet het deeg in een vooraf ingeboterde vorm. Strijk de bovenkant mooi glad met een spatel en bak gedurende ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C. Laat afkoelen en ontvorm vervolgens op een rooster. Zet opzij.

Maak nu in een pan met dikke bodem de karamel. Laat 150 g griessuiker kleuren en voeg de boter toe, terwijl je stevig roert.

Voeg van het vuur de vooraf lichtjes opgewarmde room toe, samen met de fleur de sel. Zet terug op het vuur om de karamel lichtjes te laten dikken. Zet hierna de karamel in de koelkast. Bij het afkoelen, zal hij nog dikker worden.

Zodra de karamel dik is en de taart afgekoeld, smeer je een dikke laag karamel op de bovenkant van de taart. Bedek met een grof gehakte notenmengeling en zet terug koel.
Ik gebruikte walnoten, amandelen, hazelnoten en pecannoten.

Smakelijk!

Myriam

Bron: recept van Fraise Basilic.

 

Related Post

Tags: , , , , ,

Nomnom notentaart met karamel

by Myriam time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: