Amandel- en peertaartjes

Ik ben ontgoocheld. Niet in de smaak van dit recept, want die is TOP! Zo TOP dat mijn lieve echtgenoot maar liefst 3 van deze amandel- en peertaartjes op 1 namiddag naar binnenwerkte. Geen wonder dat hij in ons 20-jarig huwelijk (dat we vorige week vierden) ook 20 kilo bijgekomen is. Neen, ik ben verschrikkelijk ontgoocheld in mijn foto… Nu ja, de oorspronkelijke foto die ik op Pinterest ontdekte, kwam van niemand minder dan van Donna Hay. Nogal wiedes dat ik mij niet met deze Australische foodstyliste en uitgeefster van tientallen boeken kan meten, maar toch. Ik had een fotografie off-day

Soit, ik blog de amandel- en peertaartjes lekker toch, daarvoor zijn ze te lekker. Ik had nog een vel bladerdeeg over van mijn mosselrecept en wilde een taart maken met peer en frangipane. Ik ben nl. dol op die combinatie. Alleen bleek, toen ik in de supermarkt kwam, dat het perenseizoen helemaal nog niet begonnen is… Moet ik nu hieruit afleiden dat ik eigenlijk een beetje van de ongeduldige soort ben? In de lente kan ik nooit wachten tot de eerste rabarber in de rekken belandt en nu was dat idem dito, maar met peren. Ik kon kiezen tussen peren uit Chili en peren uit Frankrijk. Aangezien ik (sinds ik voor een biomerk werk) mij meer bewust ben van de ecologische voetafdruk van dingen, koos ik voor de Franse. Wie nog heel even geduld oefent, kan deze binnenkort ook maken met onze Belgische trots: Conférence en co. Smakelijk!

 

Amandel- en peertaartjes

 

Nodig voor 6 amandel- en peertaartjes

2 ronde vellen bladerdeeg (type Herta) of 12 vierkante stuks diepvriesbladerdeeg, ontdooid
2 x 220 g stevige groene peren, geschild en ontdaan van hun klokhuis
80 ml esdoornsiroop, plus extra om te serveren
50 g zachte ongezouten boter
55 g (superfijne) griessuiker
½ tl vanille-extract
1 eierdooier
80 g amandelpoeder
2 el bloem

 

Amandel- en peertaartjes

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 200° C.

Snijd de peren in flinterdunne plakjes met een mandoline.

Doe de boter, suiker en vanille in een kleine foodprocessor om de frangipane te maken. Mix gedurende 1 à 2 minuten of tot het mengsel bleek en romig is.

Voeg de eierdooier, het amandelpoeder en de bloem toe. Mix om te mengen. Druk 2 vellen bladerdeeg samen om zo 1 dik vel te bekomen. Herhaal met de overige vellen bladerdeeg.

Steek met een uitsteekring van 11 cm diameter 6 rondjes uit het bladerdeeg. Leg de rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak voorzichtig een inkerving in het deeg met een uitsteekring van 10 cm diameter.

Verdeel 1½ el frangipane in een gelijke laag op elke rondje (binnen de uitgekerfde cirkel) en leg er de perenplakjes op, waarbij je die elkaar lichtjes laat overlappen. Borstel in met esdoornsiroop en bak gedurende 15 min.

Borstel in met esdoornsiroop en bak nog 5 à 10 min verder of tot het deeg gerezen en goudbruin is. Laat de taartjes lichtjes afkoelen en dien op met esdoornsiroop.

 

Bron: recept van de website van Donna Hay.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Amandel- en peertaartjes

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: