Gerecht gepresenteerd op tableware van Serax, meer bepaald een bord uit de Dusk collectie by Martine Keirsebilck.
Nodig voor 4 personen
Voor de paprikacoulis:
1 teentje look
1 rode ui
1 tomaat
1 rode paprika
Scheutje olijfolie
Paprikapoeder
1 dl witte wijn
2 dl room
1 blik paprika’s (ca. 200 g)
50 g klontjes boter
Voor het millefeuille-taartje:
1 vel bladerdeeg (rond vel van Herta)
1 eierdooier
½ courgette
1 tomaat
1 rode ui
1 el sambal oelek
Enkele mespuntjes Provençaalse kruiden
Peper van de molen
Mespuntje zout
Voor de mosselen:
1,5 kg jumbo mosselen
1 ui
2 stengels selder
1 el lookboter
5 cl witte wijn
Provençaalse kruiden
Bereidingswijze
Voor de paprikacoulis:
Plet het teentje look, snijd de rode ui, de tomaat en de paprika in grove stukken. Stoof de look, de rode ui en de paprika aan in wat olijfolie. Voeg de tomaten toe en laat de groenten op een laag vuur garen.
Bestrooi met paprikapoeder en meng goed. Voeg de witte wijn en de room toe. Laat een derde inkoken. Mix alles en passeer door een puntzeef. Voeg de paprika’s uit blik toe. Mix alles nog eens en breng aan de kook. Haal de coulis van het vuur zodra het kookt en voeg de koude boter in klontjes al roerend toe.
Voor het millefeuille-taartje:
Snijd 4 gelijke rechthoeken van ongeveer 15 cm op 5 cm uit het bladerdeeg. Snijd 8 stroken van 15 cm op 1 cm en 8 stroken van 5 cm op 1 cm. Schik de stroken op de randen van de rechthoeken zodat die dubbel zijn. Doorprik de bodem zodat het deeg niet te veel kan rijzen. Strijk een weinig eierdooier over het bladerdeeg. Bak 4 min in een voorverwarmde oven van 180° C.
Snijd ondertussen de groenten in fijne plakjes. Als het bladerdeeg uit de oven komt, strijk je er een weinig sambal op. Schik de groenten er dakpansgewijs op en kruid met wat Provençaalse kruiden en peper en zout. Laat nog eens 7 min verder bakken op 180° C. Bereid ondertussen de mosselen.
Voor de mosselen:
Spoel de mosselen en snijd de ui en de selder fijn. Kook de mosselen, samen met de versnipperde ui en selder, de lookboter en de witte wijn, tot alle schelpen open zijn. Haal ze vervolgens uit hun schelp, kruid ze af met wat Provençaalse kruiden. Werk af met enkele lepels coulis.
Bron: recept uit het boek Mosselen van Piet Devriendt.
Ziet er super goed uit! Ideaal om die restjes van je mossel souper te verwerken hé?
Wij hebben op onze blog ook net een aantal lekkere hapjes gemaakt met die restjes. Volgende keer ga ik deze ook zeker eens maken! Bedankt voor het goed idee!
Och, wat een leuke blog hebben jullie! En wat een fijn blogartikel met die restjes. Keep up the good work!
Myriam
even een vraagje, er staat bij de paprikacoulis 1 blik paprika’s van 200 gr zijn dat dan van die geroosterde paprikastukjes ?
Jazeker, Martine.
Succes en smakelijk!
Myriam