- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Provençaalse millefeuille met mosselen

 

Provençaalse millefeuille met mosselen

 

Nodig voor 4 personen

Voor de paprikacoulis:
1 teentje look
1 rode ui
1 tomaat
1 rode paprika
Scheutje olijfolie
Paprikapoeder
1 dl witte wijn
2 dl room
1 blik paprika’s (ca. 200 g)
50 g klontjes boter

Voor het millefeuille-taartje:
1 vel bladerdeeg (rond vel van Herta)
1 eierdooier
½ courgette
1 tomaat
1 rode ui
1 el sambal oelek
Enkele mespuntjes Provençaalse kruiden
Peper van de molen
Mespuntje zout

Voor de mosselen:
1,5 kg jumbo mosselen
1 ui
2 stengels selder
1 el lookboter
5 cl witte wijn
Provençaalse kruiden

 

Provençaalse millefeuille met mosselen

 

Bereidingswijze

Voor de paprikacoulis:
Plet het teentje look, snijd de rode ui, de tomaat en de paprika in grove stukken. Stoof de look, de rode ui en de paprika aan in wat olijfolie. Voeg de tomaten toe en laat de groenten op een laag vuur garen.

Bestrooi met paprikapoeder en meng goed. Voeg de witte wijn en de room toe. Laat een derde inkoken. Mix alles en passeer door een puntzeef. Voeg de paprika’s uit blik toe. Mix alles nog eens en breng aan de kook. Haal de coulis van het vuur zodra het kookt en voeg de koude boter in klontjes al roerend toe.

Voor het millefeuille-taartje:
Snijd 4 gelijke rechthoeken van ongeveer 15 cm op 5 cm uit het bladerdeeg. Snijd 8 stroken van 15 cm op 1 cm en 8 stroken van 5 cm op 1 cm. Schik de stroken op de randen van de rechthoeken zodat die dubbel zijn. Doorprik de bodem zodat het deeg niet te veel kan rijzen. Strijk een weinig eierdooier over het bladerdeeg. Bak 4 min in een voorverwarmde oven van 180° C.

Snijd ondertussen de groenten in fijne plakjes. Als het bladerdeeg uit de oven komt, strijk je er een weinig sambal op. Schik de groenten er dakpansgewijs op en kruid met wat Provençaalse kruiden en peper en zout. Laat nog eens 7 min verder bakken op 180° C. Bereid ondertussen de mosselen.

Voor de mosselen:
Spoel de mosselen en snijd de ui en de selder fijn. Kook de mosselen, samen met de versnipperde ui en selder, de lookboter en de witte wijn, tot alle schelpen open zijn. Haal ze vervolgens uit hun schelp, kruid ze af met wat Provençaalse kruiden. Werk af met enkele lepels coulis.

 

Provençaalse millefeuille met mosselen

 

Bron: recept uit het boek Mosselen van Piet Devriendt.

Related Post