Amandel-sirooptaart

Na de hazelnootmousse is dit al het 2de recept dat ik klaarmaakte met de noten uit het pakket dat ik toegestuurd kreeg door Ranobo. En zeker nog niet het laatste. Binnenkort komt er een hartig recept aan met de 3 soorten rozijnen van Ranobo (wie mijn Instagram stories volgt, kreeg al een sneak peek van dit recept van Alain Ducasse (!)) en een wortelcake met pecans en creamcheese frosting zit ook al in de pipe.

Hebben jullie eigenlijk speciale wensen? Willen jullie dat ik een (uitdagend) recept maak met noten? Shoot! Dat zal me afleiden van het feit dat ik normaal vandaag in Tokio aan de start (en finish) van de marathon zou staan. Corona heeft er anders over beslist. Nee hoor, niet dat ik schrik heb van dat verdomde virus, maar de organisatie heeft de marathon afgelast. En zeggen dat het er ideaal loopweer is met 17 graden…

 

Amandel-sirooptaart

 

Recept voor amandel-sirooptaart

(Voor)bereidingstijd: ± 30 min
Baktijd: ± 30-35 min
Afkoelen: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6-8 personen:
3 eieren
165 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract
150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
120 g amandelmeel, gezeefd
75 g ongezouten boter, gesmolten
1 el fijngeraspte citroenschil
2 el amaretto of amandellikeur
40 g amandelschilfers

Voor de amarettosiroop:
250 ml water
220 g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje, gespleten en zaadjes eruit geschraapt
60 ml amaretto of amandellikeur

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 160° C.

Bekleed een ronde springvorm van 24 cm met bakpapier.

Doe de eieren, suiker en het vanille-extract in de mengkom van een keukenmachine en klop 12-15 min of tot je een bleke massa hebt die is verdriedubbeld in volume. Voeg het bakmeel, amandelmeel, de boter, citroenrasp en likeur toe en spatel voorzichtig om.

Schenk het beslag in de vorm en strijk gelijkmatig uit. Strooi er het amandelschaafsel over en zet 30-35 min in de oven of tot de taart gaar is (test met een prikker). Laat volledig afkoelen in de vorm.

Maak de amarettosiroop terwijl de cake afkoelt. Verwarm het water, de suiker, het vanillestokje en -zaad en de likeur in een kleine sauspan op matig vuur en roer alles goed door. Breng aan de kook en laat 10-12 min borrelen of tot de vloeistof is ingekookt. Laat de siroop iets afkoelen en verwijder het vanillestokje.

Haal de taart uit de vorm en zet op een taartplateau of -schaal. Besprenkel de amandel-sirooptaart met de amarettosiroop en dien op.

 

Bron: recept van Donna Hay in Modern Baking.

 

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Amandel-sirooptaart

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: