Chocolade olijfolie cake

Onlangs kreeg ik een fles award winnende olijfolie in mijn brievenbus, een fles Casa Astrid extra vierge van voormalig elektronicatopman, Gentenaar Jean-Luc Decroo. De olijfolie Casa Astrid – gekweekt in de groene heuvels rond Assisi (Umbrië) – kaapt de ene internationale medaille na de andere weg, zo vermeldde het begeleidend persbericht. Ola, Pola! Natuurlijk kon ik de olijfolie gebruiken om die over een salade te sprenkelen of zo, maar ik wou een recept dat de (stijlvolle!) fles meer eer zou aandoen. Al surfend kwam ik op dit recept voor chocolade olijfolie cake.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik enorme twijfels had. De foto van Diana Henry zag er wel top uit en Diana Henry is niet de eerste de beste natuurlijk, maar toch twijfelde ik of olijfolie in een cake wel zou werken. Wel, ik kan kort zijn: en of! Deze chocolade olijfolie cake is da bomb! En wat bovendien mooi meegenomen is voor de allergiegevoelige mensen onder ons: hij is gluten- en lactosevrij! Zonder gluten en zonder lactose, maar niet zonder smaak!

 

Chocolade olijfolie cake

 

Recept voor chocolade olijfolie cake

(Voor)bereiding: 20 min
Bakken: 50 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6-8 personen:
200 g pure chocolade, 70% cacao (ik gebruikte de Sao Thomé chocolade van Callebaut)
125 ml extra vierge olijfolie (ik gebruikte dus die van Casa Astrid #gekregen)
200 g suiker
2 el amandel- of hazelnootpoeder (ik koos voor het laatste)
5 L eieren, dooiers en eiwit gescheiden

Om te serveren:
Bloemsuiker en slagroom (ik gebruikte uiteraard die van Campina 40% vet)

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C (hetelucht: 160° C) en boter een springvorm met een diameter van 20 cm in en bekleed hem met bakpapier. Breek de chocolade in stukjes (in mijn geval was dat niet nodig, want de chocolade die ik gebruikte waren callets) en doe die in een hittebestendige kom die je boven een pot met water tegen het kookpunt hangt. De bodem van de kom mag het water niet raken. Roer een beetje zodat de chocolade makkelijker smelt.

Zodra de chocolade volledig gesmolten is, klop je er de olijfolie in een standvastig straaltje onder, dan twee-derde van de suiker, terwijl je constant klopt om de suiker te laten oplossen in de warme chocolade. Haal van het vuur. Roer er de gemalen noten onder, een snufje grof zeezout en de dooiers.

Doe de eiwitten in een brandschone kom met ongeveer 1/3 van de overblijvende suiker. Klop met een elektrische klopper tot de eiwitten niet langer helder zijn en voeg dan nog 1/3 van de suiker toe. Blijf kloppen tot de eiwitten in volume zijn toegenomen en voeg dan de rest van de suiker toe en blijf kloppen tot er zich stevige pieken vormen.

Gebruik een grote metalen lepel om de chocolademengeling losser te maken door er een grote eetlepel van de eiwitten onder te mengen. Spatel er dan voorzichtig de rest onder zodat je geen lucht verliest. Schraap het beslag in de bakvorm die klaarstaat en schuif die in de voorverwarmde oven gedurende 40 min. Test door een fijne naald in het midden van de chocolade olijfolie cake te steken. Als die er schoon uitkomt, dan is de cake klaar.

Laat de cake afkoelen in de bakvorm. De cake zal inzakken en barsten vertonen, maar dat is prima. Haal de cake voorzichtig uit de bakvorm en verwijder het bakpapier. Zet de chocolade olijfolie cake op een bord en strooi er bloemsuiker over voor je hem serveert. Dit is een cake die niets meer nodig heeft dan wat slagroom erbij.

Wat drink je bij deze chocolade olijfolie cake? Een kopje espresso smaakt er heerlijk bij, maar een 10-jaar of 20-jaar oude tawny porto ook. Dat porto en chocolade een goede match is, mocht ik al meermaals aan den lijve ondervinden, zelfs in Porto zelf!

 

Bron: recept van Diana Henry vertaald van de website House & Garden.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Chocolade olijfolie cake

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: