De omgekeerde wereld! Tot nu toe schreef ik altijd eerst een review over een kookboek om er daarna iets uit klaar te maken. Maar vandaag laat ik die gewoonte graag varen…
Toen ik De Gastentafel in handen kreeg, zag ik in één oogopslag al meteen 5 recepten die ik stante pede wou maken: het hapje met krab en avocado afgewerkt met een crumble van kroepoek van Peter Goossens, de gemarineerde sint-jakobsvruchten met gerookte paling, eveneens van de 3-sterrenchef uit Kruishoutem, de tartaar van zeebaars op biscuit van Peppe Giacomazza, de gegrilde zeetong van Roger Van Damme en deze chocomousse dus van Jan Tournier. Da’s eigenlijk het mooiste compliment dat een kookboek kan krijgen: zin om er direct mee aan de slag te gaan! Die review kon wachten…
Ik heb al wel vaker chocolademousse gemaakt (zoals hier en hier en hier), maar nog NOOIT met een suikersiroop en nog NOOIT in combinatie met sneeuw van yoghurt. Reden genoeg dus om dit recept uit te proberen. Wel, experiment GESLAAGD!
Deze dessertje heeft àlles om te bekoren: zoete mousse, friszure yoghurt, crunchy crumble… En die sneeuw, die vind ik er heel leuk uitzien!
Dessert gepresenteerd in een kommetje van het merk Jars, mij vriendelijk ter beschikking gesteld door Timeless Interiors in Nazareth.
Ingrediënten voor 8 personen
300 g eierdooiers
240 g suiker
160 ml water
75 g pure chocolade
75 g melkchocolade
650 g room
8 boterkoekjes
1 handvol verse muntblaadjes
500 g Griekse yoghurt
2 el suiker
Bereiding
Zet een steelpannetje met het water en de suiker op het vuur. Laat koken tot het suikerwater een temperatuur van 110° C bereikt heeft.
Klop de eierdooiers schuimig. Smelt beide chocolades in de microgolfoven. Klop de room op.
Voeg het afgekoelde (!) suikerwater bij de eierdooiers. Doe er vervolgens de gesmolten chocolade en, als laatste, de room bij. Meng alles goed door elkaar en lepel de chocomousse in kommetjes. Laat opstijven in de koelkast.
Neem een schaal, doe er de Griekse yoghurt in en meng er 2 eetlepels suiker door. Plaats in de diepvries.
Serveren
Haal de chocomousse uit de koelkast en verkruimel er de boterkoekjes over. Haal de yoghurt uit de diepvries, snijd in stukken en mix tot poeder in de blender. Geen blender? Schrapen met een vork lukt ook prima! Strooi over de chocomousse. Werk af met verse munt.
Bron: recept van Jan Tournier uit het kookboek De Gastentafel, uitgegeven door Njam!
Wij grappen altijd dat Belgen patateters zijn, stiekum ben ik heel erg jaloers op hun culinaire kennis en manier van leven.
Jullie hebben ook heel fijne restaurants, hoor, Klaas!
Ik lunchte ooit bij Restaurant Meliefste in Zeeland (https://www.hap-en-tap.be/voor-u-ontdekt-restaurant-meliefste-een-verborgen-parel-in-zeeland/): wat een topervaring was dat!
Ja hoor, er is veel meer dan een broodje kroket in Nederland! 😉
Groetjes
Myriam
Roger van Damme, ver weg mijn grootste inspiratiebron van alle chefs. Zijn openheid over recepten, heerlijk. Ik gebruik veel zijn panna cotta van de reclame van campina!!