Hap en Tap logo zonder streep
Zwarte sesam, hazelnoot en forel taco

Zwarte sesam, hazelnoot en forel taco

5 mei 2023 | Hapjes

Whoop, whoop! Ik heb een nieuwe samenwerking! Ja, dat is uitzonderlijk nieuws, want ik kies mijn samenwerkingen wisely. Ik wil geen wandelend reclamebord zijn en ga dus alleen in zee met merken of campagnes waar ik voor 200% achtersta. Deze campagne voor Europese BOB rosé wijnen is er zo eentje! Bovendien mag ik zelf invullen hoe ik deze collab wil aanpakken. Ik trakteer jullie vandaag en de komende maanden dus op 4 recepten (van amuse tot zoete zonde) die perfect samengaan met een roséke! Starten doe ik met dit hapje van zwarte sesam, hazelnoot en forel taco. Summer is calling!

Maar eerst een woordje uitleg over de campagne. Die luistert naar de naam “Europese BOB rosé wijnen, veel meer dan een kleur!” BOB staat voor “beschermde oorsprongsbenaming”. Het BOB-label, dat toegekend wordt door de Europese Unie, garandeert de kwaliteit van een product, met respect voor mens en milieu, d.m.v. een strikt kwaliteitshandvest.

Je houdt van kwaliteitsvolle roséwijnen? Dan zijn de wijnen met beschermde oorsprongsbenaming van Valtènesi in Italië (BOB Riviera del Garda Classico en BOB Valtènesi Riviera del Garda Classico) en van de Provence in Frankrijk (BOB Côtes de Provence, BOB Coteaux d’Aix-en-Provence en BOB Coteaux Varois en Provence) echt iets voor jou! In Frankrijk stonden deze wijnen vroeger bekend als AOC-wijnen (Appellation d’Origine Contrôlée) en in Italië als DOC-wijnen (Denominazione di Origine Controllata). Internationaal wordt dit Europees kwaliteitslabel afgekort als PDO (Protected Designation of Origin).

Veel letters en afkortingen die in Europa eigenlijk allemaal hetzelfde betekenen: landbouwproducten die afkomstig zijn uit bepaalde streken met typische bijzonderheden én die aan hoge kwaliteitsrichtlijnen voldoen. Enkel producten die aan al deze strenge criteria voldoen, kunnen het BOB-label dragen, omdat ze gefundeerd zijn op een traditionele knowhow.

Snappen jullie nu mijn enthousiasme toen ik gecontacteerd werd om mee te werken aan deze campagne? Zo’n authentieke boodschap uitdragen, doe ik met plezier!

Als eerste recept koos ik voor een taco van zwarte sesam, hazelnoot en forel: makkelijk te maken én bijna helemaal vooraf voor te bereiden. Lekker handig is dat wanneer je gasten over de vloer krijgt en samen wil aperitieven. Bovendien vind je alle ingrediënten in de betere supermarkt, net zoals je BOB rosé. 😉

Nog meer weten over deze campagne? Check dan de speciale website.

Ik presenteerde de taco in een houder van MoldBrothers.

Zwarte sesam, hazelnoot en forel taco

Zwarte sesam, hazelnoot en forel taco

Zwarte sesam, hazelnoot en forel taco

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Porties 10 hapjes

Ingrediënten
  

Voor de forel:

  • 1 forel, gefileerd met vel
  • 500 g suiker
  • 500 g zout
  • 50 g gemengde groene kruiden (naar keuze)

Voor de appelbasis voor de gel:

  • 150 g appels
  • 35 g appelazijn
  • 50 g water
  • 15 g citroensap

Voor de appelgel:

  • 75 g appelbasis
  • 25 g water
  • 1,5 g agar

Voor de yoghurt en dille crème:

  • 150 g Griekse yoghurt
  • 30 g olijfolie
  • Witte peper en zout
  • Dille, fijngehakt

Voor de zwarte sesam en hazelnoot taco:

  • 120 g bloem
  • 50 g zwarte sesamzaadjes
  • 50 g hazelnootpoeder
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 3 g zout
  • 15 g suiker

Voor de afwerking:

  • Takjes verse dille

Instructies
 

Voor de forel:

  • Meng het zout, de suiker en de kruiden in een mengkom.
  • Giet de helft van het suiker-zout mengsel in een platte schaal. Leg er de forelfilets op met het vel naar beneden en strooi er de resterende suiker-zout mengeling over.
  • Laat marineren gedurende 30 à 40 min, haal dan de filets uit en spoel ze af.
  • Verwijder het vel en snijd in tartaar.

Voor de appelbasis voor de gel:

  • Doe al de ingrediënten in een kookpot en laat koken tot de appel zacht is. Blend tot een glad mengsel en passeer door een fijne zeef.

Voor de appelgel:

  • Weeg 75 g appelbasis af in een pot, voeg het water en de agar toe.
  • Klop met een klopper en breng het zachtjes aan de kook.
  • Laat volledig afkoelen en blend het dan tot een gladde gel.
  • Doe in een spuitbusje of -zakje.

Voor de yoghurt en dille crème:

  • Hak de dille fijn en meng dan alle ingrediënten samen.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Voor de zwarte sesam en hazelnoot taco:

  • Blend de zwarte sesamzaadjes en hazelnoten samen met 2 el bloem.
  • Doe dit mengsel dan bij de rest van de bloem.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het deeg in de koelkast rusten gedurende 1 uur.
  • Rol het deeg uit op 4 mm dikte en steek het uit met een ronde uitsteekring van 7 cm diameter.
  • Plaats de deegcirkels op een bakplaat op cilinders. Die zullen ervoor zorgen dat je de taco vorm bekomt.
  • Bak in de voorverwarmde oven op 170° C gedurende 30 min.

Afwerking:

  • Vul de taco's met de tartaar van forel.
  • Spuit wat appelgel en dotjes yoghurt crème op de foreltartaar.
  • Werk af met een paar takjes verse dille.
Trefwoord appelgel, dille, forel, forelfilet, Griekse yoghurt, hazelnoot, taco, tartaar, zwarte sesamzaadjes

Bron: recept geïnspireerd door een recept gevonden in de Gronda app.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Ewout

    Hoi, wat gebruik je als cilinder voor de taco vorm te bekomen? En waar kan ik dit vinden/kopen?
    Thanks!

    Antwoord
  2. Josee

    5 sterren
    Hoi Myriam,

    Super leuk.
    Wat gebruik je voor appelbasis?

    Dank alvast.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Josee,

      Ik snap je vraag niet goed. Dat staat toch bij de ingrediënten en bij het recept?
      Voor de appelbasis voor de gel:
      150 g appels
      35 g appelazijn
      50 g water
      15 g citroensap

      Voor de appelbasis voor de gel:
      Doe al de ingrediënten in een kookpot en laat koken tot de appel zacht is. Blend tot een glad mengsel en passeer door een fijne zeef.

      Laat maar weten wat niet duidelijk is!
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Zwarte sesam, hazelnoot en forel taco

by Myriam Minne time to read: 3 min
4