Hap en Tap logo zonder streep

Peer amandel olijfolie cake

13 sep 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Of ik een abonnement heb op een bakmagazine uit Amerika? Dat zou zomaar even kunnen. En dat verklaart waarom de ingrediënten zo’n ‘bizarre’ gewichten hebben: 64 g amandelpoeder, 167 g patisseriebloem, 112 g olijfolie,… En voor wie nu denkt: bah, olijfolie in een cake, maak je geen zorgen. Ik maakte me vorig jaar dezelfde bedenking toen ik een chocolade olijfolie cake maakte en die viel toen zo goed in de smaak, dat ik me nu zelfs de vraag niet meer stelde. Ik zag de foto in het magazine en ging er volledig voor: de peer amandel olijfolie cake zag er zo mouthwatering uit dat ik hem meteen op mijn to do lijst zette.

Het begeleidend tekstje overtuigde me alleen maar meer om snel aan de slag te gaan: “A showstopper that comes together in a flash? This olive oil cake is a weeknight baking winner. All you need is a single pear to create the beautiful fanned design on top of this stunning cake, and it’s so easy to do. You’ll love the extra punch of almond flavor from the almond flour and sliced almonds on top.” Wel, die Amerikanen hebben geen woord gelogen: topreceptje!

 

Peer amandel olijfolie cake

Peer amandel olijfolie cake

Eenvoudig recept
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Nagerecht

Equipment

  • Staande mixer (type KitchenAid)

Ingrediënten
  

  • 2 L eieren, op kamertemperatuur
  • 200 g griessuiker
  • 112 g extra virgin olijfolie
  • 64 g amandelpoeder
  • 80 g volle melk
  • 15 g citroenzeste
  • 4 g vanille-extract
  • 1 g amandelextract
  • 167 g patisseriebloem
  • 7,5 g bakpoeder
  • 2,25 g zout
  • 1 grote peer (van 230 g)
  • 10 g citroensap
  • 46 g amandelschilfers
  • Bloemsuiker (voor de afwerking)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor bij 180° C. Vet een springvorm van 23 cm in met bakspray en bestrooi met bloem. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.
  • Klop de eieren in de kom van een staande mixer met de klopper op hoge snelheid tot een schuimig geheel, gedurende ca. 1 min.
    Zet de mixer op middelhoge snelheid en voeg geleidelijk in een trage, maar constante beweging de suiker toe. Verhoog de snelheid van de mixer en klop tot je een dik en bleek beslag bekomt, gedurende ca. 2 min.
    Voeg, met de mixer op trage snelheid, geleidelijk de olie toe in een trage, maar constante beweging en klop tot de olijfolie ondergemengd is. Schraap het beslag naar beneden. Voeg het amandelpoeder, de melk, de citroenzeste en de extracten toe en klop op middelhoge snelheid tot alles gemengd is.
  • Meng in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder en zout. Spatel het bloemmengsel onder de eiermengeling tot alles net gemengd is. Giet het beslag in de springvorm.
  • Snijd de peer in twee. Haal het klokhuis uit elke helft en snijd de top en het steeltje van de peer. Snijd de peerhelften in plakjes van 3 mm dik. Verdeel de plakjes in pakketjes van 4 of 5 plakjes. Leg de plakjes in waaiervorm zachtjes op het deeg. (Het is heel moeilijk om de plakjes peer nog te verleggen nadat je ze op het beslag gelegd hebt, wees dus vastberaden). Strijk de plakjes peer in met citroensap. Strooi amandelschilfers rond de rand van de cake en tussen de groepjes peer.
  • Bak de peer amandel olijfolie cake in de voorverwarmde oven tot een houten prikker in het midden eruit komt met slechts een paar vochtige kruimels. Dit duurt ca. 50 à 55 min. (Houd de cake tijdens het bakken een beetje in het oog, als de cake te donker wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie). Laat de olijfolie cake afkoelen in de vorm gedurende 15 min. Klap de springvorm open en serveer de cake warm of laat hem volledig afkoelen op de bodem van de springvorm op een rooster.
  • Snijd voor het serveren een cirkel van 18 cm diameter uit bakpapier en leg die in het midden op de cake. Zeef met een fijne zeef poedersuiker op de rand van de cake, indien gewenst.
Trefwoord amandelen, cake, olijfoliecake, peren

Bron: recept vertaald uit het 5th Anniversary Issue van Bake From Scratch.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

8 Reacties

  1. Nathalie Heesterbeek

    Dit vind ik nu heel bizar. Ik kreeg net hetzelfde recept binnen via Thermomix
    Zelfde foto alles identiek. Alleen wordt alles in de tm gemaakt

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb dat van mij vertaald uit het Amerikaanse magazine. Kan je me ajb eens het recept doormailen ajb? Want foto’s stelen, dat mag niet. Mijn e-mailadres is myriam.minne@yahoo.com. Merci om me te verwittigen, Nathalie!

      Antwoord
  2. Degroote M.Christine

    Beste,
    Mag ik vragen welke soort peer je gebruikte voor dit recept?

    Antwoord
  3. Karen

    Heeeel lekker, ik zou er blijven van eten.

    Antwoord
  4. Andrea De wit

    De taart al een paar keer gemaakt. Een succes hier.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Peer amandel olijfolie cake

by Myriam Minne time to read: 2 min
8