Over deze pruimencake met ricotta en olijfolie kan ik bijzonder kort zijn: kort is het codewoord! Korte ingrediëntenlijst, korte bereiding en hij gaat ook maar heel kort mee. Nog voor de klok maandagmiddag had geslagen, was de laatste kruimel verdwenen. Mijn collega’s weten wanneer ze snel moeten reageren op mijn mailtjes. En dan moet je weten dat het gros van de collega’s nog steeds van thuis werken…
Pruimencake met ricotta en olijfolie
Equipment
- Springvorm van 22 cm
Ingrediënten
- 3 grote rode pruimen
- 240 g patisseriebloem
- 1 tl droge gist
- 1/4 tl zout
- 120 g boter
- 150 g rietsuiker
- 2 eieren
- 1/4 vanillestok
- 50 ml olijfolie, extra vierge
- 180 g ricotta
Voor de afwerking:
- Enkele bosbessen
- Geroosterde amandelschilfers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ° C.
- Was en snijd de pruimen in dunne reepjes, zet apart.
- Meng de bloem, de gist en het zout in een kom.
- Klop de boter en de suiker in de kom van een staande mixer.
- Voeg de eieren een voor een toe.
- Roer dan de vanille, olijfolie en ricotta erdoor zonder teveel te mengen.
- Voeg het droge mengsel toe en schep het voorzichtig met een houten lepel om het deeg niet te zwaar te maken.
- Zodra het droge mengsel volledig is verwerkt, giet je het beslag in een vooraf beboterde vorm van 22 cm.
- Schik de pruimenplakken op de cake en bestrooi ze lichtjes met rietsuiker.
- Bak gedurende 50 min (controleer de gaarheid met een mes).
- Haal de pruimencake uit de oven, laat gedurende ca. 15 min afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt.
- Bestrooi met een paar bosbessen en geschaafde amandelen.
- Smakelijk!
Bron: recept vertaald van de Franse blog Plus Une Miette dans l’Assiette.
Beste,
Deze wil ik direct maken, ben zot van pruimen, maar ik zit met een vraag.
Moet het droge gist zijn, zoals in de lijst ingrediënten of bakpoeder zoals in de uitleg bij de bereiding?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Petra
Foutje in de vertaling van mij. Ik heb droge gist gebruikt.
Succes en smakelijk!
Beste Myriam,
Deae cake ziet er superlekker uit. Maar zou ik die ook kunnen laken met volkoren speltbloemen wijnsteenbakpoeder ipv gewone bloem en gist?
Alvast bednakt.
Hartelijke groeten
Dag Lieve,
Ik heb totaal geen ervaring met speltbloem noch met wijnsteenbakpoeder. Ik moet je dan ook het antwoord schuldig blijven.
Sorry!
Myriam
Hallo,
Dank u om altijd alle recepten te delen. Het ziet er altijd super uit en het is ook altijd zoals je het uitlegt, dus geen verrassingen.
Ik heb gisteren de pruimentaart gemaakt, was heel mooi. ik vond de deeg echter zeer zwaar. Heb je een tip om de deeg lichter te maken ?
dank bij voorbaat voor alles.
Je zou kunnen proberen om in eerste instantie alleen de dooiers toe te voegen. De eiwitten klop je dan op en spatel je er op het einde onder.
Het is het proberen waard.
Succes!