Hap en Tap logo zonder streep

Pruimencake met ricotta en olijfolie

27 sep 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Over deze pruimencake met ricotta en olijfolie kan ik bijzonder kort zijn: kort is het codewoord! Korte ingrediëntenlijst, korte bereiding en hij gaat ook maar heel kort mee. Nog voor de klok maandagmiddag had geslagen, was de laatste kruimel verdwenen. Mijn collega’s weten wanneer ze snel moeten reageren op mijn mailtjes. En dan moet je weten dat het gros van de collega’s nog steeds van thuis werken…

 

Pruimencake met ricotta en olijfolie

 

Pruimencake met ricotta en olijfolie

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Afkoelen 15 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • Springvorm van 22 cm

Ingrediënten
  

  • 3 grote rode pruimen
  • 240 g patisseriebloem
  • 1 tl droge gist
  • 1/4 tl zout
  • 120 g boter
  • 150 g rietsuiker
  • 2 eieren
  • 1/4 vanillestok
  • 50 ml olijfolie, extra vierge
  • 180 g ricotta

Voor de afwerking:

  • Enkele bosbessen
  • Geroosterde amandelschilfers

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 ° C.
  • Was en snijd de pruimen in dunne reepjes, zet apart.
  • Meng de bloem, de gist en het zout in een kom.
  • Klop de boter en de suiker in de kom van een staande mixer.
  • Voeg de eieren een voor een toe.
  • Roer dan de vanille, olijfolie en ricotta erdoor zonder teveel te mengen.
  • Voeg het droge mengsel toe en schep het voorzichtig met een houten lepel om het deeg niet te zwaar te maken.
  • Zodra het droge mengsel volledig is verwerkt, giet je het beslag in een vooraf beboterde vorm van 22 cm.
  • Schik de pruimenplakken op de cake en bestrooi ze lichtjes met rietsuiker.
  • Bak gedurende 50 min (controleer de gaarheid met een mes).
  • Haal de pruimencake uit de oven, laat gedurende ca. 15 min afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt.
  • Bestrooi met een paar bosbessen en geschaafde amandelen.
  • Smakelijk!
Trefwoord amandelschilfers, bosbessen, olijfolie, pruimen, pruimencake

Bron: recept vertaald van de Franse blog Plus Une Miette dans l’Assiette.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Van Cleuvenbergen

    Beste,

    Deze wil ik direct maken, ben zot van pruimen, maar ik zit met een vraag.
    Moet het droge gist zijn, zoals in de lijst ingrediënten of bakpoeder zoals in de uitleg bij de bereiding?
    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groeten,

    Petra

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Foutje in de vertaling van mij. Ik heb droge gist gebruikt.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  2. Lieve

    Beste Myriam,
    Deae cake ziet er superlekker uit. Maar zou ik die ook kunnen laken met volkoren speltbloemen wijnsteenbakpoeder ipv gewone bloem en gist?
    Alvast bednakt.
    Hartelijke groeten

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lieve,
      Ik heb totaal geen ervaring met speltbloem noch met wijnsteenbakpoeder. Ik moet je dan ook het antwoord schuldig blijven.
      Sorry!
      Myriam

      Antwoord
  3. Ann

    Hallo,

    Dank u om altijd alle recepten te delen. Het ziet er altijd super uit en het is ook altijd zoals je het uitlegt, dus geen verrassingen.

    Ik heb gisteren de pruimentaart gemaakt, was heel mooi. ik vond de deeg echter zeer zwaar. Heb je een tip om de deeg lichter te maken ?
    dank bij voorbaat voor alles.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je zou kunnen proberen om in eerste instantie alleen de dooiers toe te voegen. De eiwitten klop je dan op en spatel je er op het einde onder.
      Het is het proberen waard.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Pruimencake met ricotta en olijfolie

by Myriam Minne time to read: 1 min
6