Baskische ‘burnt’ cheesecake

door | sep 20, 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Baskische 'burnt' cheesecake

Cheesecake. Als je het woord intikt in de zoekbalk op de homepagina op deze blog, dan weet je wel dat ik fan ben. Je krijgt recepten in allerlei gedaanten: in een glas, in een 1-persoonsversie, met chocolade, met Oreo’s, hartige cheesecakes, de klassieke New York cheesecake,… Maar deze Baskische ‘burnt’ cheesecake, neen, daar had ik nog niet van gehoord. Maar gelukkig voor jullie, breng ik de meeste uren van de dag online door en zo zag ik alsmaar vaker deze ‘verbrande’ cheesecake passeren. Ik was geïntigreerd en dan is Google meestal mijn hulplijn.

 

Baskische 'burnt' cheesecake

 

Ik ontdekte dat deze verbrande cheesecake zijn oorsprong vond in La Viña, een pintxos-bar in het Baskische San Sebastián. De chef van La Viña bedacht ‘m: de ‘burnt’ cheesecake. Het is een cheesecake met een ietwat bittere, donkerbruine buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. En dat maakt ‘m nou juist zo onweerstaanbaar. Veel chefs vinden dit de lekkerste cheesecake die ze ooit hebben geproefd.

OK, argumenten genoeg om hem te proberen. Want hij was dan ook eigenlijk ook nog eens heel gemakkelijk om te maken: geen bodem, geen bain-marie,… En ik had chance: de Philadelphia stond in promotie in mijn supermarkt met de 2de verpakking voor halve prijs. Dat kon tellen, want je hebt maar liefst 1 kg roomkaas van doen. En 6 eieren. En 500 ml room. Ik heb gezegd dat het een makkelijk recept was he! Niet een licht. ?

 

Baskische 'burnt' cheesecake

Baskische 'burnt' cheesecake

Baskische 'burnt' cheesecake

Heel eenvoudig recept
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang Nagerecht
Porties 12

Equipment

  • Springvorm van 25-26 cm
  • Een staande mixer type KitchenAid Artisan

Ingrediënten
  

  • 1 kg roomkaas, op kamertemperatuur
  • 300 g suiker
  • 6 grote eieren, uit vrije uitloop
  • 500 ml volle room
  • 1 tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 43 g patisseriebloem

Instructies
 

  • Plaats een rooster in het midden van de oven; verwarm de heteluchtoven voor bij 180° C. Leg 2 overlappende vellen bakpapier in je springvorm van 25-26 cm, zorg ervoor dat het papier aan alle kanten minstens 5 cm boven de bovenkant van de pan uitkomt. Omdat het papier op sommige plaatsen moet worden geplooid en gekreukt om in de pan te passen, krijg je geen schone, gladde buitenrand van de cake, maar dat is prima! Zet de springvorm op een bakplaat met opstaande rand.
  • Klop in de kom van een staande mixer met de K-klopper de roomkaas en suiker op middelhoge snelheid tot je een gladde massa krijgt. Schraap indien nodig de randen van de kom naar beneden. Er mogen geen klonters meer zijn en de suiker moet helemaal opgelost zijn. Dit duurt ca. 2 min.
  • Verhoog de snelheid naar middelhoog en voeg de eieren een voor een toe, waarbij je elk ei gedurende 15 sec klopt voordat je het volgende toevoegt. Schraap langs de zijkanten van de kom en verlaag vervolgens de snelheid van de mixer tot medium-laag. Voeg room, zout en vanille toe en klop tot alles gemengd is. Dit duurt ca. 30 sec.
  • Zet de mixer uit en zeef de bloem gelijkmatig over het roomkaasmengsel. Klop op lage snelheid tot ze is opgenomen. Dit duurt ca. 15 sec. Schraap langs de zijkanten van de kom en blijf kloppen tot het beslag erg glad, homogeen en zijdezacht is. Dit duurt ca. 10 sec.
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm. Bak de cheesecake gedurende 1 u 30 min u tot 1 u 45 min tot hij diep goudbruin is vanboven, maar nog steeds wiebelt in het midden.
  • Laat iets afkoelen (de cheesecake zal drastisch inzakken als het afkoelt) en haal dan uit de vorm. Laat volledig afkoelen. Pel het bakpapier voorzichtig van de zijkanten van de cheesecake. Snijd met een mes dat je in heet water hebt gedompeld en afgedroogd hebt (als je een schone rand wilt) in partjes en serveer op kamertemperatuur, bij voorkeur met een glas sherry erbij.

Notities

Deze Baskische 'burnt' cheesecake kan vooraf gemaakt worden en kan maximaal 4 - 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
Trefwoord cheesecake

Bron: recept vertaald van de Zuid-Afrikaanse blog Drizzle and Dip.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.985 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

5 Reacties

  1. Lucie

    Hallo Myriam, ik had nog nooit van burnt cheesecake gehoord tot vandaag, maar jouw recept trok mijn aandacht. Ik ging googelen om te achterhalen welke sherry je hierbij “moet” drinken en de burnt cheesecake komt inderdaad veelvuldig voor. Wat mij is opgevallen is dat ze bijna allemaal op hogere temperatuur dan jij aangeeft worden gebakken (boven de 200 graden) en in aanzienlijk kortere tijd. Is er een reden dat jij hebt gekozen voor een relatief lage temperatuur en een lange baktijd?
    De sherry is trouwens Pedro Jiménez, een heerlijk zoete, naar rozijnen smakende sherry.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lucie,
      Dat klopt. Dat is wat Sam van Drizzle & Dip (waar ik het recept vond) ook schrijft: dat zij het originele recept heeft aangepast. Je moet op haar blog maar eens gaan lezen.
      Ik heb haar recept klakkeloos gevolgd en het resultaat was perfect.
      Groetjes,
      Myriam

      PS Bedankt voor de sherry tip!

      Antwoord
      • Lucie

        Hallo Myriam, ik heb gekeken op de website Drizzle & Dip. Het was verhelderend. Geweldige website trouwens, maar niet zo goed als de jouwe. Groetjes,
        Lucie

        Antwoord
  2. Vé

    5 sterren
    Hallo Myriam
    Ook ik had nog nooit van een dergelijke cheesecake gehoord en was meteen geïnteresseerd in jouw recept. Gisteren heb ik de ingrediënten gekocht (mijn weegschaal kreunde al bij het zien van mijn boodschappenlijstje) en ben aan de slag gegaan. Ik moet bekennen dat ik niet zo’n doorwinterde bakker ben, maar het resultaat was fenomenaal. Het wachten tot het afkoelen van de taart was waarlijk een marteling. Maar mijn geduld werd beloond want de smaak was heerlijk.
    Heel erg bedankt voor dit recept en voor de vele andere waarvan wij mogen genieten.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




45  +    =  49

Baskische ‘burnt’ cheesecake

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: