Baskische ‘burnt’ cheesecake

Cheesecake. Als je het woord intikt in de zoekbalk op de homepagina op deze blog, dan weet je wel dat ik fan ben. Je krijgt recepten in allerlei gedaanten: in een glas, in een 1-persoonsversie, met chocolade, met Oreo’s, hartige cheesecakes, de klassieke New York cheesecake,… Maar deze Baskische ‘burnt’ cheesecake, neen, daar had ik nog niet van gehoord. Maar gelukkig voor jullie, breng ik de meeste uren van de dag online door en zo zag ik alsmaar vaker deze ‘verbrande’ cheesecake passeren. Ik was geïntigreerd en dan is Google meestal mijn hulplijn.

 

Baskische 'burnt' cheesecake

 

Ik ontdekte dat deze verbrande cheesecake zijn oorsprong vond in La Viña, een pintxos-bar in het Baskische San Sebastián. De chef van La Viña bedacht ‘m: de ‘burnt’ cheesecake. Het is een cheesecake met een ietwat bittere, donkerbruine buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. En dat maakt ‘m nou juist zo onweerstaanbaar. Veel chefs vinden dit de lekkerste cheesecake die ze ooit hebben geproefd.

OK, argumenten genoeg om hem te proberen. Want hij was dan ook eigenlijk ook nog eens heel gemakkelijk om te maken: geen bodem, geen bain-marie,… En ik had chance: de Philadelphia stond in promotie in mijn supermarkt met de 2de verpakking voor halve prijs. Dat kon tellen, want je hebt maar liefst 1 kg roomkaas van doen. En 6 eieren. En 500 ml room. Ik heb gezegd dat het een makkelijk recept was he! Niet een licht. 😆

 

Baskische 'burnt' cheesecake

Baskische 'burnt' cheesecake

Baskische 'burnt' cheesecake

Heel eenvoudig recept
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang Nagerecht
Porties 12

Equipment

  • Springvorm van 25-26 cm
  • Een staande mixer type KitchenAid Artisan

Ingrediënten
  

  • 1 kg roomkaas, op kamertemperatuur
  • 300 g suiker
  • 6 grote eieren, uit vrije uitloop
  • 500 ml volle room
  • 1 tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 43 g patisseriebloem

Instructies
 

  • Plaats een rooster in het midden van de oven; verwarm de heteluchtoven voor bij 180° C. Leg 2 overlappende vellen bakpapier in je springvorm van 25-26 cm, zorg ervoor dat het papier aan alle kanten minstens 5 cm boven de bovenkant van de pan uitkomt. Omdat het papier op sommige plaatsen moet worden geplooid en gekreukt om in de pan te passen, krijg je geen schone, gladde buitenrand van de cake, maar dat is prima! Zet de springvorm op een bakplaat met opstaande rand.
  • Klop in de kom van een staande mixer met de K-klopper de roomkaas en suiker op middelhoge snelheid tot je een gladde massa krijgt. Schraap indien nodig de randen van de kom naar beneden. Er mogen geen klonters meer zijn en de suiker moet helemaal opgelost zijn. Dit duurt ca. 2 min.
  • Verhoog de snelheid naar middelhoog en voeg de eieren een voor een toe, waarbij je elk ei gedurende 15 sec klopt voordat je het volgende toevoegt. Schraap langs de zijkanten van de kom en verlaag vervolgens de snelheid van de mixer tot medium-laag. Voeg room, zout en vanille toe en klop tot alles gemengd is. Dit duurt ca. 30 sec.
  • Zet de mixer uit en zeef de bloem gelijkmatig over het roomkaasmengsel. Klop op lage snelheid tot ze is opgenomen. Dit duurt ca. 15 sec. Schraap langs de zijkanten van de kom en blijf kloppen tot het beslag erg glad, homogeen en zijdezacht is. Dit duurt ca. 10 sec.
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm. Bak de cheesecake gedurende 1 u 30 min u tot 1 u 45 min tot hij diep goudbruin is vanboven, maar nog steeds wiebelt in het midden.
  • Laat iets afkoelen (de cheesecake zal drastisch inzakken als het afkoelt) en haal dan uit de vorm. Laat volledig afkoelen. Pel het bakpapier voorzichtig van de zijkanten van de cheesecake. Snijd met een mes dat je in heet water hebt gedompeld en afgedroogd hebt (als je een schone rand wilt) in partjes en serveer op kamertemperatuur, bij voorkeur met een glas sherry erbij.

Notities

Deze Baskische 'burnt' cheesecake kan vooraf gemaakt worden en kan maximaal 4 - 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
Trefwoord cheesecake

Bron: recept vertaald van de Zuid-Afrikaanse blog Drizzle and Dip.

Related Post

Tags: , ,

Baskische ‘burnt’ cheesecake

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: