Hap en Tap logo zonder streep

Cheesecake met gekaramelliseerde sinaasappel en gesponnen suiker

19 jan 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Waar ik gelukkig van word? Een loopje én taart én voetbal op zondag. Mijn weekends zien er eigenlijk altijd min of meer hetzelfde uit: koken, bakken, bloggen, bezoekje aan mijn moeder, lopen én voetbal. Vooral dat laatste heb ik dus de laatste weken moeten missen omwille van de winterstop. Maar vandaag ben ik dus gelukkig, want ik mag/moet vandaag 25 km lopen, ik heb cake gebakken (neen, uiteraard niet deze cheesecake met gekaramelliseerde sinaasappel en gesponnen suiker, maar een tulband) en vanavond is er Anderlecht – Club. Als we die match nu ook nog winnen, dan loop ik helemaal op een roze wolk.

Dat deed ik afgelopen week ook trouwens. Wie me volgt op Instagram zag al dat ik dankzij en met mijn scheetje naar het Gala van de Gouden Schoen mocht en daar ging ik zowat met alle aanwezige Club Brugge spelers op de foto en dat diezelfde kanjers ook nog eens allemaal met een trofee gingen lopen, maakte het nog mooier. ?

Ik heb dus helemaal geen last van Blue Monday morgen. En om te vermijden dat dat bij jullie wel het geval zou zijn, deel ik dit recept voor cheesecake met gekaramelliseerde sinaasappel en gesponnen suiker. Hier word je oprecht blij van toch? Het uitzicht, de smaak, de vitamientjes,…

Tips:
Bereid de cheesecake 24 uur voordat je hem wil afwerken. De gesponnen suiker smelt snel, vooral in een warme kamer. Maak de sinaasappels tot 12 uur van tevoren klaar, dek ze af en laat afkoelen. Het glazuur en de gesponnen suiker worden het best gemaakt vlak voor je de cheesecake afwerkt.

 

Cheesecake met gekaramelliseerde sinaasappel en gesponnen suiker

 

Recept voor cheesecake met gekaramelliseerde sinaasappel en gesponnen suiker

Trekken van de sinaasappel: ± 1 nacht
(Voor)bereiden: ± 1 uur
Baktijd: ± 55 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 10 personen:

Voor de bodem:
80 g ongezouten boter
200 g speculoos koekjes
De fijngeraspte zeste van 1 sinaasappel

Voor de vulling:
560 g volle roomkaas (ik gebruikte de volle plattekaas van Campina)
250 g mascarpone
200 g griessuiker
3 L eieren van vrije uitloop
1 tl vanille-extract
50 g bloem

Voor de gekaramelliseerde sinaasappels:
3 sinaasappels, gepeld en in ringen gesneden, plus 1 el sinaasappelsap geperst uit de restjes
150 g griessuiker
2 el Grand Marnier of een andere sinaasappellikeur

Voor de gesponnen suiker:
80 g griessuiker

Voor het mascarpone glazuur:
250 g mascarpone
30 g bloemsuiker
½ tl vanille-extract

Eveneens nodig:
Een bakvorm met losse bodem van 20 cm diameter x 8 cm hoog
Een suikerthermometer of digitale thermometer

 

Bereidingswijze

Smelt voor de bodem de boter in een kleine pan op een laag vuur. Mix de koekjes en de sinaasappelschil in een keukenmachine tot een kruimeltextuur. Giet de gesmolten boter erbij en mix verder tot het mengsel aan elkaar begint te plakken.

Verdeel de koekjeskruimels gelijkmatig over de bodem van de cakevorm en druk goed aan. Zet tot gebruik in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160° C (hetelucht) / 140° C (gas).

Meng voor de vulling de roomkaas, mascarpone en suiker in een mengkom. Klop de ingrediënten met een elektrische mixer tot ze glad zijn. Voeg de eieren een voor een toe en vervolgens de vanille en klop tot een glad mengsel. Roer er de bloem onder met een houten lepel.

Giet het beslag in de bakvorm op de bodem en zorg ervoor dat de bovenkant van de vulling glad en gelijkmatig is. Zet de vorm op een bakplaat en schuif in een voorverwarmde oven. Bak gedurende 50-55 min tot het deeg vast geworden is, maar nog een beetje wiebelt. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.

Bereid ondertussen de gekaramelliseerde sinaasappels. Doe de plakken sinaasappel in een middelgrote hittebestendige kom. Doe de suiker in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag op een laag vuur en smelt zachtjes, zodat de suiker in karamel verandert. Neem de pan van het vuur en giet er 2 el water, de Grand Marnier en 1 el sinaasappelsap in (let op, de karamel kan spatten en borrelen). Zet het vuur lager en roer tot de karamel loskomt. Giet over de sinaasappels in de kom en laat afkoelen.

Zodra de cheesecake is afgekoeld, zet je deze op een bord en bereid je net voor het opdienen de gesponnen suiker. Vet een deegroller grondig in en leg die op bakpapier. Doe de 80 g suiker in een grote pan op een middelhoog vuur. Laat de suiker oplossen en langzaam in karamel veranderen. Roer niet tot alle suiker is gesmolten; draai de pan voorzichtig om de suiker gelijkmatig te laten smelten.

Voor gesponnen suiker moet de temperatuur van de karamel 120° C bedragen. Gebruik een suiker of digitale thermometer om dit te controleren. Het kan zijn dat de karamel al boven deze temperatuur is. Als dit het geval is, laat dan een beetje afkoelen.

Wanneer de karamel de juiste temperatuur bereikt, haal je de pan van het vuur. Zwaai de karamel met een houten lepel voorzichtig heen en weer over de deegroller om de gesponnen suiker te maken. Je moet snel werken want de suiker wordt snel hard. Wanneer de suiker voldoende is afgekoeld, kan je met je handen vorm geven aan de gesponnen suiker.

Meng voor het glazuur de mascarpone met de poedersuiker en vanille. Leg het mascarpone-glazuur bovenop de cheesecake en leg er vervolgens de gekaramelliseerde sinaasappels op, waarbij de karamel langs de zijkanten van de cheesecake druppelt. Schik ten slotte de gesponnen suiker bovenop de cheesecake – ta-dah! – en serveer onmiddellijk.

Heerlijk.

Bron: recept vertaald van de Delicious website.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.691 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Annick

    Mijn cheesecake is na afkoeling in mekaar gezakt… Gehalveerd. Hoe komt dat?
    Groetjes,
    Annick

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Geen idee, Annick.
      Ik heb even gezocht op Google en vond volgende tip:

      Als je een Cheesecake bakt in de oven (bij voorkeur in een bak water) dan is afkoelen de truck: gewoon in de oven laten staan, deurtje niet open (ook niet tussentijds om even te kijken of t goed gaat) en dan pas de volgende dag eruit halen.

      Ook zeker je oven niet te hoog zetten want dan rijst hij te snel maar zakt ook weer in.

      Nogmaals proberen zou ik zeggen.

      Maar was hij wel lekker?

      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Cheesecake met gekaramelliseerde sinaasappel en gesponnen suiker

by Myriam Minne time to read: 4 min
2