Chocolade espresso bundt cupcakes met donkere chocolade kaneel glazuur

Ik vertelde jullie in mijn vorige blogpost al over mijn bundt cake bakvormen van Nordic Ware. En reken maar dat jullie hier nog cakerecepten de revue gaan zien passeren. Oh, oh, wat staan er toch heerlijke baksels op het wereldwijde web in die fantastische vormen! Mijn Pinterest board blijft maar groeien. Elke dag pin ik er wel een paar nieuwe bundts bij.

Nu vind ik deze foto van Rosie van Sweetapolita nog altijd het leukst/aantrekkelijkst/meest tot de verbeelding sprekendst. En dat vonden jullie ook, want jullie stemden op mijn Facebook pagina massaal op deze foto als dé must-make!

Nu had ik wel mijn twijfels over de ‘eetbaarheid’ van die… ja wat… chocoladebom. Ik ben dol op chocolade, verslaafd, zwaar chocoholic, maar toch leek mij zo’n grote chocoladecake met dan nog een dikke laag chocoladeglazuur net iets teveel van het goede. En dus gaf ik er de voorkeur aan om dat recept uit te proberen in mijn Mini Bundt Cupcakevormen. Dat leverde 24 hapklare cakejes op (allez, als je een keigrote mond hebt dan toch ;-)). Superlekker met een lichte koffiesmaak van de smeuïge cake én een lichte kaneelsmaak van het glazuur.

Ik voelde me precies als de goddelijke huisvrouw Nigella Lawson toen ik mijn 18 cakejes (er waren er ondertussen 6 op mysterieuze wijze ‘verdwenen’. God mag weten hoe en waar.) meenam naar het werk en die daar binnen de kortste keren verdwenen in de monden van mijn 18 collega’s… euh 10 collega’s, schat ik. ’t leven is voor de rappe, nietwaar, Veerle, Pierre en Ioulian? 😉

Oh ja, wat de foto betreft, heb ik nog veel te leren, als ik die van mij vergelijk met het origineel van Rosie. En dan moet je weten dat mijn foto al een Photoshop make-over onderging door blogcompane Ann Dente… Een goddelijke huisvrouw? OK. Misschien. Een goddelijke fotografe? Nooit, vrees ik. Maakt niks uit. ’t is de smaak die telt en die is wél goddelijk!

Happy baking!

Ingrediënten voor 1 grote bundt cake of 24 kleintjes

Voor de cake:
227 g zachte ongezouten boter
60 g puur cacao poeder van goede kwaliteit (bv. van Callebaut)
15 g instant espressopoeder opgelost in 180 ml warm water
400 g griessuiker
240 ml zure room
1 el vanille-extract
2 grote eieren op kamertemperatuur
250 g patisseriebloem
1 kl (5 g) bakpoeder
1/2 kl (4 g) zout

Voor het glazuur:
114 g pure chocolade van goede kwaliteit (ik gebruikte de 811 callets van Callebaut)
76 g zachte ongezouten boter, in stukjes gesneden
1-1/2 kl (7,5 ml) glucosesiroop
1/2 kl (3 g) kaneelpoeder

Werkwijze

Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° C. Smeer de binnenzijde van een mini bundt cupcake bakvorm of een grote bundt cake vorm zoals de Heritage in met een beetje boter. Bepoeder de kleverige binnenzijde met wat bloem.

Smelt de boter in een sauspan op een middelhoog vuur. Voeg de cacao toe en meng die onder de boter. Klop de koffie onder het mengsel en neem de pan van het vuur.

Voeg de suiker, zure room, vanille en eieren bij het warme cacaomengsel en klop tot een homogeen beslag. Meng in een aparte kom de bloem, het bakpoeder en het zout. Voeg de bloem dan ineens bij de eerste mengeling en klop tot alles goed gemengd is.

Verdeel het beslag over de gekozen bakvorm. Indien je kiest voor de kleine vormpjes, dan volstaat de helft van het beslag voor 12 cakejes. Bak gedurende 20 minuten voor kleine cakejes of 40 à 45 minuten voor een grote bakvorm of tot de cake stevig aanvoelt en lichtjes loslaat van de rand van de bakvorm. Laat in de vorm op een rooster afkoelen gedurende 20 minuten. Maak de cake(s) voorzichtig los met een mes en keer om op een grote serveerschaal.

Voor het glazuur:
Doe de chocolade, boter, glucosesiroop en kaneel in een hittebestendige kom en warm au bain-marie boven een kom met pruttelend water. Roer met een rubberen spatel tot de mengeling gesmolten is en zacht.

Giet het warme glazuur over de bundt cake(s).
Je kan de cake(s) tot 4 dagen bewaren op kamertemperatuur in een cakedoos.

Bron: de blog van Sweetapolita.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Chocolade espresso bundt cupcakes met donkere chocolade kaneel glazuur

by Myriam time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: