Dit recept voor witte chocolademousse hebben jullie te danken aan Facebook. Euh? Hoezo? Wel, dankzij Facebook ben ik terug in contact gekomen met een middelbare school vriendin, Griet! Als je weet dat ik vandaag 53 word (yep, ik ben jarig, geen felicitaties, please!) dan weet je ook dat die middelbare school tijd aan het Heilige Familie lyceum in Tielt al heel lang achter me ligt. Maar dat is dus het fantastische aan Facebook. Dankzij Marc zijn platform is het mogelijk om contact te houden met mensen uit het (verre) verleden: schoolvriendinnen, ex-collega’s,…
Nu chatten Griet en ik regelmatig. Ze kookt graag en vaak voor vrienden en liet me weten dat ze dan altijd witte chocolademousse maakt met geitenkaas in. WTF!? “Echt jong, de pot wordt telkens uitgelekt!”. Haar woorden. OK, mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Geitenkaas in witte chocolademousse, begot! Griet schreef er verder nog bij dat ze er altijd vers rood fruit én frambozencoulis én frambozensorbet bij serveerde: “Alleen maar de witte chocolademousse is een beetje saai…”. Ik volgde haar én deed er nog een schepje bovenop: ik maakte er ook nog pistache spongecake bij (met de pistachepasta die ik bij Rob bestelde) én cacao crumble voor de crunch. Het was een succes over heel de lijn! En voor wie twijfelt: ook bij mij werd de pot uitgelikt. Toen ik mijn man polste naar het geheime ingrediënt, kon hij het niet vinden. Dus, voor wie geen geitenkaas lust (ik denk dan aan Annick!), give it toch maar a try.
Tips:
Druppel nog wat groene kleurstof bij het beslag voor de pistache spongecake, want nu kleurt die eerder pisgeel i.p.v. lentegroen.
Zorg voor nog een extra kleuraccentje door het bord af te werken met bv. een takje munt of cress.
Tableware: Dusk bord van Martine Keirsebilck uit de collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.
Recept voor witte chocolademousse, pistache spongecake, cacao crumble
Bereidingstijd: 40 min
Opstijven: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
150 g witte chocolade
150 g verse geitenkaas (ik gebruikte de Chavroux piramide natuur)
4 el melk
2 blaadjes gelatine (3,2 g/blaadje)
1/2 liter room
1 zakje vanillesuiker
100 g griessuiker
Voor de pistache spongecake:
15 g amandelpoeder
15 g bloemsuiker
60 g eiwit
40 g dooiers
40 g suiker
10 g bloem
20 g pistachepasta
Groene kleurstof (facultatief)
Voor de cacaocrumble:
35 g boterblokjes
30 g gemalen amandelen
35 g donkerbruine suiker
30 g bloem
5 g cacaopoeder
Zout
Voor de afwerking:
Rood fruit naar keuze
Frambozensorbet
Werkwijze
Voor de witte chocolademousse:
Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water.
Klop de room half stijf op met de suiker en vanillesuiker.
Smelt de witte chocolade au bain-marie.
Warm de melk op en smelt er de uitgeknepen gelatineblaadjes in.
Klop de geitenkaas mals samen met de in de melk opgeloste gelatine.
Voeg er de room en de gesmolten witte chocolade bij en meng alles voorzichtig met een houten lepel onder elkaar.
Verdeel de witte chocolademousse over glazen op voet of laat opstijven in de pot en schep er quenelles van. Ik liet de witte chocolademousse opstijven in mijn quenellevormen in silicone. Ik deed dit in de diepvries. Daarna liet ik de witte chocolademousse gedurende een dik half uur op kamertemperatuur terug ontdooien op het bord.
Voor de pistache spongecake:
Weeg alles af, doe alles samen in een blender en mix tot een homogene massa.
Passeer de massa door een fijne zeef in een sifon en draai er 2 gascapsules op.
Schud goed. Je hoeft dit niet te laten rusten, maar je kan het meteen gebruiken.
Spuit de massa in pvc bekertjes (5 cm diameter) en bak 30 sec. af in de microgolf.
Voor de cacaocrumble:
Meng voor de crumble alle ingrediënten in een staande mixer tot een glad deeg (met de vlinder).
Rol 2 mm dik uit tussen 2 bakmatjes en bak nadien 15 min. op 160° C in de oven (op het onderste bakmatje).
Laat volledig afkoelen en mix nadien kort grof in de cutter tot crumble.
Afwerking
Schik alles op borden zoals op de foto.
Bron: een oud recept van Griet…
Ziet er heerlijk uit! Maar, ik lust absoluut geen geitenkaas. Is er een alternatief aub?
Dag Charline
Je kan altijd een klassieke witte chocolademousse maken, zoals in dit recept:
https://www.hap-en-tap.be/kerstdessert-met-peer-speculaas-en-witte-chocolademousse/
Of witte chocolademousse met passievrucht zoals hier:
https://www.hap-en-tap.be/witte-chocolade-en-passievruchten-mousse/
Maar ik zou je toch aanraden om dit recept mét geitenkaas eens te proberen. Het is écht lekker en zoals ik schrijf, mijn man haalde de geitenkaas er niet uit. Gewoon durven en doen! 😉
Groetjes
Myriam
Lijkt me erg lekker alleen ik heb geen magnetron wel een stoomoven.
Hoe krijg ik ook een goed resultaat
Spongecake lukt helaas enkel in de magnetron…
Sorry!
Hoe lang mogen de quenelles max in de diepvriezer blijven?
Je kan de quenelles tot max. 1 maand in een goed afgesloten doos in de diepvriezer bewaren.
Smakelijk!
Myriam
Kan ik de spongecake ook in siliconenvormpjes maken? Ik heb geen pvc cups
Dag Sonja
Dat denk ik niet. Het gaat echt om van die plastic wegwerpbekers zoals op festivals.
Ik maak zelfs onderaan een klein gaatje in de beker.
Je kan het proberen, maar ik vrees ervoor.
Succes!
Ziet er heerlijk uit. Ga ik met Nieuwjaar maken
Klopt de hoeveelheid gelatine? Ik vind ze a 1,8 of 1,6 per blaadje. Zou dus 3,2 voor 2 blaadjes zijn ipv 3,2/blaadje. Of moet ik 4 blaadjes gebruiken?
Fijne feestdagen!
Groetjes Rita
Dag Rita
Mijn gelatineblaadjes komen uit een horecaspeciaalzaak en die zijn groter dan de doorsnee gelatineblaadjes. Die van mij wegen dus echt wel 3 à 3,2 g per stuk.
Succes en smakelijk.
Groetjes
Myriam
Superlekker dessert! De chocolademousse is gewoon zalig! Ik kon er ook niet afblijven. De geitenkaas proef je inderdaad niet maar geeft een heel frisse toets aan de mousse. Ik vond geen pistachepasta en heb er zelf gemaakt. De overschot heb ik ingevroren. Mijn gasten hebben ervan gesmuld. Bedankt Myriam!
Dag Rita
Het doet me heel veel plezier te lezen dat het goed gelukt is! Inderdaad, je haalt de geitenkaas er écht niet uit. Eigenlijk hoef je dat zelfs niet te vertellen aan je gasten. 😉
Groetjes
Myriam
Heb je een alternatief als je sifon hebt 🙂 Ik overweeg dit te maken voor kerst maar ga er geen sifon voor kopen… Gewoon stukje pistachecake bakken? Zou dat lukken met dit recept?
Groetjes!
Zonder sifon ga je nooit een luchtige sponge krijgen.
Dan zoek je beter een echt recept voor pistachecake, want hiermee gaat het niet lukken.
Succes!
Merci ik heb een recept gevonden voor een pistachekoekje, ik ga dat erbij geven als krokant element 🙂
Succes en smakelijk en laat eens weten hoe het was!