Earl Grey chocolade pots de crème

Ik lust geen thee. Niet warm en niet koud. De enige uitzondering is af en toe een rode vruchten thee met een ton suiker in. Vraag me dus niet hoe Earl Grey smaakt. Ik heb geen flauw idee. Maar ik zag op heel korte tijd 2 chocolade desserts passeren die met Earl Grey geïnfuseerd waren, een chocolademousse en deze chocolade pots de crème. Ik besloot om een zakje losse Earl Grey thee te kopen (’t is te zeggen mijn collega Stijn was zo lief om die voor me mee te brengen van de Dille & Kamille) en het erop te wagen.

Wel, het was een succesvol experiment. De pots de crème hebben een subtiel smaakje van… tjah Earl Grey zeker? Zijn ze lekkerder dan gewone chocolade pots de crème? Ik vind van wel. Deze pots de crème hebben een je ne sais quoi ! Klinkt chic he? Na de bloedsinaasappel en yoghurt panna cotta is dit al het tweede geslaagde dessert van Beyond Sweet and Savory.

 

Earl Grey chocolade pots de crème

 

Recept voor Earl Grey chocolade pots de crème

Voorbereidingstijd: 20 min
Kooktijd: 35 min
Opstijven: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 pots de crème:
250 g volle room
2 el Earl grey losse theeblaadjes
170 g pure chocolade, gehakt
4 M eidooiers
2 el griessuiker
1/8 tl zout
100 slagroom om te serveren
1 el chocoladeschilfers om te serveren

 

Earl Grey chocolade pots de crème

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C. Zet 6 hittebestendige potjes of glazen (ik gebruikte weckpotten) in een diepe ovenschaal waar ze alle 6 inkunnen.

Verwarm de volle room in een kleine sauspan op middelhoog vuur tot de room bellen begint te vormen aan de randen. Haal de pan van het vuur en doe er de theeblaadjes in. Zet een deksel op de pan en laat 10 min trekken.

Passeer de geïnfuseerde room door een zeef in een andere sauspan.  Breng de room terug aan het sudderen en zet het vuur uit. Klop er de gehakte chocolade onder tot je een glad mengsel bekomt.

Klop de eidooiers, de suiker en het zout in een mengkom tot ze lichtgeel kleuren.

Giet de chocolademengeling langzaam op de dooiers terwijl je constant blijft kloppen. Passeer de mengeling door een zeer fijne puntzeef (= chinois fin) in een grote maatbeker.

Verdeel de mengeling over de hittebestendige potjes of glazen.

Zet de potjes of glazen in de ovenschaal en schenk warm water in de ovenschaal tot de potjes half onderstaan.

Zet de ovenschaal op het middelste rooster in de oven en bak de petits pots gedurende 20 min of tot de randen lichtjes zijn opgesteven, maar het midden nog wiebelt.

Haal de potjes of glazen uit het water en zet ze apart om af te koelen gedurende 15 min.

Zet ze minstens 3 uur of een hele nacht in de koelkast voor je ze serveert.

Wanneer je ze wil serveren, werk je ze nog af met slagroom en chocoladeschilfers.

 

Earl Grey chocolade pots de crème

 

Bron: recept vertaald van de blog Beyond Sweet and Savory.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Earl Grey chocolade pots de crème

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: