Hap en Tap logo zonder streep
Tiramichoux ofte choukes met tiramisuvulling

Tiramichoux ofte choukes met tiramisuvulling

4 mrt 2018 | Gebak en koekjes, Zoet

Tiramichoux! Als dat geen heerlijke naam is! Ik ontdekte het recept eerder toevallig. Ik kreeg een mailtje van Uitgeverij Lannoo met de aankondiging van een nieuw boek: SWEET FOODISTA. “Dit boek schotelt hippe en lekkere foodtrends voor. Goed voor een overheerlijke explosie van originele desserts.” (Een review van het boek volgt later). Bij de mail stak een linkje waarop ik het boek kon inkijken. En wat zag ik daar staan? Allemaal mashup recepten, zoals brookies (een mix van brownies en cookies), cheesecake madeleines, fronuts (een samensmelting van frieten en donuts) en ook deze tiramichoux, een combi van tiramisu en choukes of soezen.

Het toeval wilde dat ik net bij mijn vriendin foodfotografe Ann was gaan opruimen én mijn auto volgeladen had met allerlei vintage props, zoals een oude koffiemolen, een stokoude handmixer, een taartschaal uit de jaren stillekes,… Mijn hersenen begonnen op volle toeren te draaien. Er kwam net nog geen rook uit mijn oren. In die tiramichoux zat koffie en dus zou ik de koffiemolen als prop voor de foto kunnen gebruiken. Plus de vulling moest gemixt worden en dus zou ook de handmixer niet misstaan op de foto. En die taartschaal was toch ook perfect voor ouderwets (lekkere) gebakjes zoals choukes? I love it when things come together in my head!

 

Tiramichoux ofte choukes met tiramisuvulling

 

Recept voor tiramichoux ofte choukes met tiramisuvulling

Voorbereidingstijd: 30 min
Baktijd: 24 à 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 12 tiramichoux:

Voor het krokant laagje:
60 g zachte boter
70 g lichtbruine suiker
65 g bloem
5 g cacaopoeder

Voor het soezenbeslag:
60 g boter
120 g water
Snufje zout
1 g oploskoffie
95 g bloem, gezeefd
3 eieren

Voor de mascarponecrème:
8 g gelatineblaadjes
400 g volle room
80 g suiker
400 g mascarpone
40 g amaretto

 

Bereiding

Voor het krokant laagje:
Meng de zachte boter met de lichtbruine suiker.

Zeef de bloem met het cacaopoeder, voeg toe en meng kort.

Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en plaats het in de diepvriezer.

 

Voor het soezenbeslag:
Snijd de boter in stukjes en leg deze in het water. Voeg het zout en de oploskoffie toe en breng aan de kook. Neem de kookpot van het vuur en meng er de gezeefde bloem onder.

Plaats terug op het vuur en roer het deeg droog tot een vliesje ontstaat aan de onderkant van de kookpot.

Breng het deeg over in een kom.

Voeg de eieren een voor een toe en roer tot een glad en spuitbaar deeg.

Spuit op een bakplaat belegd met bakpapier dopjes van 5 cm doorsnede.

Haal het deeg voor het krokant laagje uit de diepvriezer en steek er rondjes uit van ongeveer 5 cm diameter.

Leg de rondjes op de dopjes soezenbeslag en bak 24 à 30 min in een voorverwarmde oven van 180° C.

Laat de soezen afkoelen en knip met een schaar de dekseltjes uit de soezen.

 

Voor de mascarponecrème:
Week de gelatineblaadjes in koud water.

Klop de volle room met de suiker halfvast op en plaats in de koelkast.

Roer de mascarpone met de amaretto glad en verwarm in de magnetron tot deze dik vloeibaar is.

Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp uit en laat ze smelten op laag vuur.

Roer de gesmolten gelatine door het mascarponemengsel.

Meng er de opgeklopte gesuikerde room onder en plaats de crème in de koelkast tot deze voldoende opgesteven is.

Vul de soezen met de mascarponecrème en leg de dekseltjes erop.

 

Bron: recept uit SWEET FOODISTA

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Tiramichoux ofte choukes met tiramisuvulling

by Myriam Minne time to read: 2 min
0