Sneeuw. Ik hou er niet van. Ten eerste ben ik een enorme koukleum. Vraag het maar aan mijn collega’s: niet alleen heb ik een privé chauffageke naast mij staan, heel vaak houd ik ook nog mijn jas én sjaal aan op kantoor. Ten tweede, rijd ik niet graag door de sneeuw. Toen er vrijdag sneeuw voorspeld werd, belde ik mijn afspraak bij mijn vriendin foodfotografe Ann Vertriest dan ook snel af. Ik had verlof genomen om haar garage te gaan opruimen (in de hoop dat er wel hier en daar een bordje of kommetje dat zij niet meer nodig had naar mijn garage zou verhuizen). Aangezien een dag niksen niet aan mij besteed is, checkte ik snel welke recepten ik zou maken. Deze sneeuwster kon niet toepasselijker zijn.
Het is een recept uit het magazine Kook! van Spar, waarvoor mijn vriendin Ann Standaert verantwoordelijk is. Pffieuw, lastig he met al die Annen? ? Ze vertelde me er al over nog voor het maandblad verscheen. De sneeuwster was zo lekker dat ze het restje dat ze meenam naar huis zelfs als ontbijt at. Tjah, meer was er niet nodig om me mijn oven te laten voorverwarmen én mijn Magimix CookExpert te laten draaien. Onder het motto “wat je zelf doet, doe je beter” maakte ik ook de advocaat. Advocaat is de enige alcohol die mijn man wél drinkt/eet. Hij drinkt geen bier, geen wijn, geen cocktails, geen sterke drank,… en niet alleen tijdens tournée minerale, maar altijd. Al 50 jaar raakt hij geen druppel alcohol aan. Behalve dus een advocaatje bij de koffie, daar kan hij niet aan weerstaan. Deze sneeuwster met advocaat was dan ook een groot succes… Ze smolt als sneeuw voor de zon. Hebdem? ?
Nota: de advocaat moet je (minstens) 1 dag vooraf maken.
Recept voor sneeuwster
(Voor)bereidingstijd: 45 min
Bakken: 30 à 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 à 10 personen:
Voor de advocaat:
200 g fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
300 ml gecondenseerde melk (gesuikerd)
300 g jonge jenever of 200 g jenever en 100 g witte rum
8 à 9 eierdooiers
Voor de sneeuwster:
5 eieren
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
110 g bloem
35 g maïzena
4 dl volle room (V.G. 40%)
160 g mascarpone
8 el suiker
Bloemsuiker
Extra:
Taartvorm van 24 cm diameter
Bereidingswijze
Voor de advocaat (bereiding in de Magimix CookExpert):
Doe de suiker in de RVS-kom. Mix de suiker tot poeder: EXPERT programma / snelheid 16 / 1 min. Herhaal dit nogmaals.
Monteer de vlinder in de kom, voeg de dooiers bij de suiker en kies het programma: EIWIT. Klop het eiermengsel tot een ruban.
Voeg de gecondenseerde melk toe en stel in: EXPERT programma / snelheid 5 / 70° C / 8 min.
Na 6 min voeg je beetje bij beetje de alcohol toe. Verminder de snelheid naar 4 en laat nog 8 min verder mengen.
Giet de advocaat in een goed afsluitbare pot en plaats minstens 24 u in de koelkast.
Voor de sneeuwster:
Klop de eieren, suiker en vanillesuiker luchtig, ca. 10 min op middelhoge stand.
Zeef de bloem met maïzena boven de kom en spatel dit voorzichtig kort door het eimengsel.
Verwarm de oven voor op 170° C hetelucht.
Vet de taartvorm in met boter en bebloem deze. Giet het beslag in de vorm.
Bak de taart in 30 tot 35 min gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Als de taart terugveert wanneer je erop drukt, is hij gaar.
Laat de taart enkele min afkoelen in de vorm. Stort hem daarna op het rooster en laat de biscuit volledig afkoelen.
Snijd de biscuit doormidden.
Giet de room in een mengkom en voeg hier de suiker en mascarpone aan toe. Klop de room tot een stevige en luchtige massa.
Bestrijk de afgekoelde onderste helft van de biscuit met slagroom in de vorm van een bol tot aan de rand.
Bestrijk het middelste gedeelte van de slagroom met een laag advocaat.
Pak nu de bovenste helft van de biscuit en maak een rechte insnede, maar snijd niet helemaal tot aan de rand.
Herhaal dit nog 3 keer, zodat je in totaal 4 insnijdingen hebt gemaakt.
Leg de bovenste helft van de sneeuwster op de onderkant. Door de bolling van de slagroom zal de bovenkant mooi openvallen zodat er een ster ontstaat.
Bestrooi de taart met bloemsuiker.
Bron: recept voor de advocaat afkomstig van Peggy en recept voor de sneeuwster uit de Kook! van februari 2018. Video van het recept hier te bekijken.
0 reacties