De flan lijkt na het bakken wel een beetje op een magische taart, zo’n taart waarvan het deeg zich tijdens het bakken op magische wijze in verschillende delen splitst.
Nota: ik gebruikte mijn silicone cakevorm om het ontvormen te vergemakkelijken. Ontvormen gaat écht pas wanneer de flan door en door koud is. Dat is dus nog het moeilijkste van heel dit recept: het lange wachten tot je hem mag aansnijden en opeten!
Tableware: zwart bord van Pascale Naessens van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.
Recept voor flan met kokos en limoen
Voorbereidingstijd: 15 min
Bakken: 50 min
Afkoelen: min 4 uur of bij voorkeur een volledige nacht
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
70 g suiker
3 eieren
300 g geconcentreerde melk (gesuikerd)
300 g kokosmelk
1 limoen
100 g fijngeraspte kokos
Bereidingswijze
Voor de karamel:
Doe de suiker in een klein pannetje en laat de suiker op een zacht vuurtje kleuren.
Wanneer hij goudbruin is, giet je hem onmiddellijk in een cakevorm.
Zet de cakevorm in een grote, diepe ovenschaal.
Verwarm de oven voor bij 160° C.
Warm water op in een pot.
Meng de dooiers met de geconcentreerde melk en de kokosmelk.
Voeg de fijngeraspte limoenzeste en het sap van de limoen toe.
Voeg de geraspte kokos toe en meng.
Klop de eiwitten op tot sneeuw en meng ze met een spatel voorzichtig onder het beslag.
Giet het beslag op de karamel.
Giet het warme water in de grote ovenschaal om zo een bain marie te krijgen.
Schuif de vorm in de voorverwarmde oven gedurende ca. 50 min.
Laat de flan helemaal afkoelen voor je hem ontvormt.
Snijd in duimdikke plakken.
Bron: recept vertaald van de blog Chic, Chic, Chocolat.
0 reacties