Het wordt warm vandaag. Verkeerde woordkeuze. Het wordt snikheet vandaag. En dus moest hier iets fris verschijnen. Normaal doe ik niet van salades en van BBQ. Nog niet, that is. Ik was deze week uitgenodigd op een event van Weber waar ik hun nieuwste gasbarbecue ontdekte en sedertdien bijt dat ding serieus in mijn teen. En dat doet zeer! 😅 En dus overweeg ik nu om een barbecue te kopen en om hier culinaire BBQ-recepten te delen. Wordt vervolgd. Of niet. Long story short, vandaag maak ik een uitzondering en blog een salade: een kingkrabsalade. Al kan je dit bezwaarlijk nog een salade noemen. Dit is een Salade met hoofdletter S!
Het recept is voor 10 personen en dat heb ik zo gelaten. Tenslotte is het zomer en we hebben zo lang geen gasten mogen ontvangen, dus misschien ga je deze kingkrabsalade wel maken voor een groot gezelschap. Veel werk is het niet, dus dat is alvast mooi meegenomen! (Een stevig prijskaartje zit er dan weer wel aan vast…).
Ik serveerde de kingkrabsalade op handgemaakte borden van mijn buurvrouw Viviane die momenteel de zeven zeeën afzeilt. Ondertussen “zorg” ik voor haar borden. Lekker makkelijk: geen #reclame of #sponsored nodig op Instagram. Een verademing! Al zal deze post wel weer de tag Paid Partnership krijgen, want ik “kocht” mijn kingkrab bij Rob. Het voordeel was dat ik daar zo’n mooie stukken vond dat ik de krab helemaal niet hoefde aan te maken met mayonaise en in plasticfolie te rollen, zoals in het recept vermeld staat.
Kingkrabsalade met avocado, verse kokos, pompelmoes en groene currydressing
Ingrediënten
Voor de kingkrab:
- 1000 g kingkrab
- 50 ml limoensap
- 50 g eigeel
- 200 g druivenpitolie
- 2 g zout
- 1 g cayennepeper
Voor de salade:
- 300 g tramazinebrood
- 4 avocado's
- 1 kokosnoot
- 10 radijzen
- 20 g radijsscheuten
- 100 g postelein
- 100 g roze pompelmoes
- 50 g koriander
Voor de groene currydressing:
- 400 ml culinaire room
- 50 g koriander
- 25 g groene currypasta
- 100 ml citroensap
- 100 ml kokosmelk
- 30 g bloemsuiker
Instructies
Voor de kingkrab:
- Maak een mayonaise met het limoensap, het eigeel, het zout, de cayennepeper en voeg druppelsgewijs de olie toe.
- Kraak de poten en verwijder de baleinen. Houd de grote stukken apart en snijd de kleine stukken in fijne brunoise.
- Maak de kleingesneden krab aan met de mayonaise en vul hier de grote stukken krab mee.
- Rol strak op in plasticfolie en bewaar in de koeling.
Voor de salade:
- Snijd het brood in rechthoekige plakken en rooster gedurende 10 min op 160° C. Bewaar in een afgesloten bak.
- Pluk en was de postelein zorgvuldig, dep droog en bewaar in de koeling.
- Kraak en hol de kokosnoot uit, snijd in fijne julienne en bewaar in het vruchtwater.
- Snijd de radijzen flinterdun en leg op ijswater.
- Snijd de partjes pompelmoes uit en bewaar in de koeling.
Voor de groene currydressing:
- Blancheer de koriander enkele seconden in kokend water, koel terug en cutter fijn.
- Meng voor de dressing alle ingrediënten, behalve de culinaire room. Voeg al roerend de culinaire room toe tot een homogene massa ontstaat.
- Passeer door een fijne zeef en bewaar in een spuitflesje.
Afwerking
- Halveer de avocado's, verwijder de pit en snijd in fijne brunoise.
- Maak de avocado aan met de overgebleven mayonaise, dresseer op het bord en bedek met het geroosterde brood.
- Dresseer de salade en krab op het bord en serveer er de groene currydressing rond.
Bron: recept van Tom Van Meulebrouck, Debic Culinair Adviseur, in het boek 100 Years Debic.
0 reacties