Hap en Tap logo zonder streep
Tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder

Tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder

27 jun 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik ben niet te doen. Ik ben onlangs lid geworden van de Facebook groep “Gastronomie Française” en daarin bood een onbekende man 36 oude Franse kookboeken aan in de vorm van een pdf voor 30 EUR. Zijn woorden waren nog niet koud of ik was al aan het overschrijven. Nu was de man gelukkig te goeder trouw, want ik was nog bezig of ik kreeg al het linkje met de boeken. Alain Ducasse, Cyril Lygnac, Pierre Hermé, Christophe Felder,… Niets dan grote namen! Wel vaak oude boeken, met dus ook compleet verouderde foto’s. Maar dat kon me niet deren. Zolang de recepten maar kloppen. En mijn eerste test, deze tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder, was alvast een schot in de roos!

Wat een lekkere taart is dit: krokante bodem, laagje amandelcrème, laagje flan, friszure rode bessen en dat alles topped met gebrande meringue. Precies alsof je in een wolkje hapt!

 

Tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder

Tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder

Tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Voor de bodem:

  • 125 g bloem
  • 75 g zachte boter
  • 45 g poedersuiker, gezeefd
  • 1 snufje zout
  • 1/2 vanillestok
  • 1 el water
  • 1 eigeel, losgeklopt
  • 15 g amandelpoeder

Voor de crème:

  • 60 g zachte boter
  • 60 g suiker
  • 1 ei
  • 60 g amandelpoeder
  • 1 tl bruine rum
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de flan:

  • 12 cl room
  • 1 ei
  • 1 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl bloem
  • 1 scheutje kirsch

Voor de afwerking:

  • 300 g rode bessen
  • 3 eiwitten
  • 120 g suiker
  • Poedersuiker

Instructies
 

Voor de bodem:

  • Zeef de bloem en zet ze opzij. Meng in de kommetje de zachte boter, de poedersuiker, het zout, het water, het eigeel, het amandelpoeder en het merg uit de geschraapte vanillestok. Meng er de gezeefde bloem onder tot je een glad deeg bekomt. Wikkel in plasticfolie en laat gedurende 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor bij 180° C.
  • Maak ondertussen de amandelcrème: bewerk in een mengkom de boter tot ze zacht is. Voeg de suiker, de vanillesuiker, het ei en het amandelpoeder toe. Meng zorgvuldig en voeg de rum toe. Houd apart.
  • Maak de flan: meng de room met het ei, de suiker, de vanillesuiker, de bloem en de kirsh. Klop zorgvuldig en zet apart.
  • Rol het deeg uit tot 3 mm dik. Bekleed er een taartvorm van 24 cm diameter mee. Bak de bodem in de oven gedurende 15 min. Verdeel er vervolgens de amandelcrème over (die moet 5 mm dik zijn) en strooi een deel van de rode bessen over heel het oppervlak. Zet de taart nog 10 min terug in de oven.
  • Giet de flan op de taart (die moet op 2 mm van de rand komen) en bak nog 15 min tot de flan stevig geworden is. Laat afkoelen. Strooi er rode bessen over. Houd er een deeltje apart voor de afwerking.
  • Klop de eiwitten tot sneeuw met een elektrische klopper, waarbij je de suiker in snufjes toevoegt tot die volledig opgenomen is en je een stevige meringue bekomt. Vul een spuitzak met spuitmondje met de meringue en spuit kleine balletjes meringue op de taart. Strooi er poedersuiker over en bak gedurende 2 à 3 min onder de gril van de oven.
  • Werk af met de resterende rode bessen.
Trefwoord Christophe Felder, rode bessen, tarte soufflée

Bron: recept vertaald uit het Frans uit het oude Franse boek 100 Recettes Pâtisserie van Christophe Felder.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

9 Reacties

  1. Shianna

    Hoe groot is de vorm die je gebruikt hebt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat staat in het recept: een taartvorm van 24 cm.

      Antwoord
  2. Viviane

    Hoi hoi, hoe komt het dat ik het niet kan afdrukken?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Geen idee, want bij mij lukt het wel. En is het alleen dit recept dat niet lukt of ook nog andere?

      Antwoord
      • Viviane

        Ik heb het nu geopend in Chrome en nu is het gelukt. Alvast bedankt voor de snelle reactie en zeker ook voor het lekker recept ??

        Antwoord
  3. Jozephina

    Beste Myriam,
    Het taartje is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook een lust voor de maag!
    Dank weer hiervoor!
    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Heel graag gedaan. Jij bedankt om me dat te laten weten!

      Antwoord
  4. Rijk

    Ik heb hier een boek voor me met het recept van een aalbessenschuimtaart van Christophe Felder…… Ik denk eens even kijken of er wat over op het net staat en kom bij u terecht. Gelijk even vergelijken…. Ik denk dat hij het recept inmiddels wat heeft aangepast Ipv bruine rum gebruikt hij in mijn recept 2 x kirsch. En door de merengue mengt hij op het laatst 2 el grenadine siroop. Verder ongeveer het zelfde. Ik hou ze naast elkaar en ga aan de slag. Bedankt en mooi dat ik hierdoor uw site heb ontdekt!!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat fijn dat u mijn site ontdekt hebt! Succes en smakelijk met de tarte soufflée!
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder

by Myriam Minne time to read: 2 min
9