Ik ben niet te doen. Ik ben onlangs lid geworden van de Facebook groep “Gastronomie Française” en daarin bood een onbekende man 36 oude Franse kookboeken aan in de vorm van een pdf voor 30 EUR. Zijn woorden waren nog niet koud of ik was al aan het overschrijven. Nu was de man gelukkig te goeder trouw, want ik was nog bezig of ik kreeg al het linkje met de boeken. Alain Ducasse, Cyril Lygnac, Pierre Hermé, Christophe Felder,… Niets dan grote namen! Wel vaak oude boeken, met dus ook compleet verouderde foto’s. Maar dat kon me niet deren. Zolang de recepten maar kloppen. En mijn eerste test, deze tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder, was alvast een schot in de roos!
Wat een lekkere taart is dit: krokante bodem, laagje amandelcrème, laagje flan, friszure rode bessen en dat alles topped met gebrande meringue. Precies alsof je in een wolkje hapt!

Tarte soufflée met rode bessen van Christophe Felder
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 125 g bloem
- 75 g zachte boter
- 45 g poedersuiker, gezeefd
- 1 snufje zout
- 1/2 vanillestok
- 1 el water
- 1 eigeel, losgeklopt
- 15 g amandelpoeder
Voor de crème:
- 60 g zachte boter
- 60 g suiker
- 1 ei
- 60 g amandelpoeder
- 1 tl bruine rum
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de flan:
- 12 cl room
- 1 ei
- 1 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl bloem
- 1 scheutje kirsch
Voor de afwerking:
- 300 g rode bessen
- 3 eiwitten
- 120 g suiker
- Poedersuiker
Instructies
Voor de bodem:
- Zeef de bloem en zet ze opzij. Meng in de kommetje de zachte boter, de poedersuiker, het zout, het water, het eigeel, het amandelpoeder en het merg uit de geschraapte vanillestok. Meng er de gezeefde bloem onder tot je een glad deeg bekomt. Wikkel in plasticfolie en laat gedurende 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor bij 180° C.
- Maak ondertussen de amandelcrème: bewerk in een mengkom de boter tot ze zacht is. Voeg de suiker, de vanillesuiker, het ei en het amandelpoeder toe. Meng zorgvuldig en voeg de rum toe. Houd apart.
- Maak de flan: meng de room met het ei, de suiker, de vanillesuiker, de bloem en de kirsh. Klop zorgvuldig en zet apart.
- Rol het deeg uit tot 3 mm dik. Bekleed er een taartvorm van 24 cm diameter mee. Bak de bodem in de oven gedurende 15 min. Verdeel er vervolgens de amandelcrème over (die moet 5 mm dik zijn) en strooi een deel van de rode bessen over heel het oppervlak. Zet de taart nog 10 min terug in de oven.
- Giet de flan op de taart (die moet op 2 mm van de rand komen) en bak nog 15 min tot de flan stevig geworden is. Laat afkoelen. Strooi er rode bessen over. Houd er een deeltje apart voor de afwerking.
- Klop de eiwitten tot sneeuw met een elektrische klopper, waarbij je de suiker in snufjes toevoegt tot die volledig opgenomen is en je een stevige meringue bekomt. Vul een spuitzak met spuitmondje met de meringue en spuit kleine balletjes meringue op de taart. Strooi er poedersuiker over en bak gedurende 2 à 3 min onder de gril van de oven.
- Werk af met de resterende rode bessen.
Bron: recept vertaald uit het Frans uit het oude Franse boek 100 Recettes Pâtisserie van Christophe Felder.
Hoe groot is de vorm die je gebruikt hebt?
Dat staat in het recept: een taartvorm van 24 cm.
Hoi hoi, hoe komt het dat ik het niet kan afdrukken?
Geen idee, want bij mij lukt het wel. En is het alleen dit recept dat niet lukt of ook nog andere?
Ik heb het nu geopend in Chrome en nu is het gelukt. Alvast bedankt voor de snelle reactie en zeker ook voor het lekker recept ??
Beste Myriam,
Het taartje is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook een lust voor de maag!
Dank weer hiervoor!
Groet,
Jozephina
Heel graag gedaan. Jij bedankt om me dat te laten weten!